Avem 64.000 de specialiști, iar salariul ajunge la 2.000 euro. Vezi în ce domeniu!

0
101

 

 

Salariul unui specialist în IT din România a crescut de cinci ori din 2006 şi până în prezent ajungând la aproximativ 2.000 de euro pe lună, în condiţiile în care în ultimii 10 ani peste 50 de companii din sectorul înaltei tehnologii, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel, şi-au deschis birouri în România, transmite Bloomberg, citat de Capital.
 

Potrivit datelor companiei americane de cercetare Gartner, cu peste 64.000 de specialişti IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, ocupând locul şase la nivel mondial. Principalele puncte tari ale României sunt forţa de muncă bine pregătită şi costul scăzut al serviciilor IT, susţine Gartner.

 

Boom-ul din sectorul IT este vizibil şi în ceea ce priveşte activităţile ilegale. România încearcă să reducă reţelele de criminalitate cibernetică cu ajutorul Serviciului Secret al SUA, care şi-a deschis un birou în Bucureşti. În ultimul trimestru al anului trecut, România a fost responsabilă pentru 1% din atacurile informatice mondiale, ceea ce plasează România pe locul nouă la nivel mondial, potrivit datelor companiei americane Akamai Tehnologies. Un raport al operatorului american de telecomunicaţii Verizon Communications plasează România pe locul al doilea după China la capitolul atacuri cibernetice şi furturi de date în anul 2012.

Bloomberg susţine că graţie sistemului său educaţional orientat spre matematică şi limbi străine, România ar putea profita de deficitul de specialişti IT înregistrat la nivel european. Vechiul continent suferă în prezent de un deficit de peste 300.000 de specialişti IT, care ar urma să crească până la 500.000 în 2015, susţine Danny Gooris, senior regional manager la Oracle Academy.

 

România atrage de asemenea antreprenori care vor să-şi stabilească aici centrul pentru extinderea în Europa. Un exemplu în acest sens este William Sterns, un om de afaceri de 36 de ani din New York, care a strâns 185.000 de dolari de la familie şi prieteni pentru a deschide o afacere la Bucureşti, unde dezvoltă aplicaţii şi sisteme de plată pentru platforme mobile. ‘Unul dintre motivele pentru care am ales România este şi faptul că este foarte ieftin să demarezi o afacere. Costurile sunt mult mai reduse decât în Europa Occidentală şi există foarte mulţi specialişti în IT’, a declarat Sterns, preşedintele Mobuy Solutions, companie care are parteneriate cu diviziile locale ale Vodafone, Adidas sau MOL. Omul de afaceri se aşteaptă ca firma să ajungă la profitabilitate în termen de opt luni.

 

Potrivit firmei americane Payscale, dezvoltatorii de software din România câştigă mai mult decât cei din Polonia, dar mai puţin decât cei din Cehia şi Rusia. În plus, companiile care îşi deschid afaceri în România pot beneficia de ajutoare guvernamentale. În ultimii doi ani, România a acordat ajutoare de stat de aproximativ 77 milioane euro către nouă companii din sectorul tehnologiei, printre care Microsoft şi IBM, ceea ce a condus la crearea a peste 3.600 de locuri de muncă. Un alt stimulent pentru industria IT este scutirea de la plata impozitului de 16% pentru veniturile programatorilor.

Cu toate acestea, mulţi programatori români preferă să plece din ţară pentru salarii mai mari în Europa de Vest sau SUA. Analiştii Gartner avertizează că plecarea angajaţilor bine pregătiţi şi creşterea costurilor ar putea reduce atractivitatea României.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments