Pretinșii liderii ai republicii populare autoproclamate de la Donețk încearcă să-și dea importanță, jucând precum liderii oficiali ai țărilor adevărate. Aceștia au emis o decizie în care spun că ”aplică sancțiuni” la adresa câtorva demnitari din SUA și UE. Este vorba de președintele american, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton.
Toți cei trei înalți oficiali cică nu ar avea dreptul să intre pe teritoriul Donețkului.
În listă a fost inclus și premierul Marii Britanii, David Cameron, însă aceasta nu s-a ales deocamdată cu ”sancțiuni” practice ci doar cu o recomandare de a-și revizui atitudinea față de autoritățile de la Kiev.
Acum două zile la Donețk a avut loc un referendum organizat de separatiștii ruși. Referendumul a fost contestat de autorităţile de la Kiev şi ţările din Occident.
Peste 89 la sută din votanţii regiunii Doneţk s-ar fi pronunţat pentru independenţa faţă de Ucraina
„89,07% au votat pentru, iar 10,19% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final”, a declarat Roman Liaghin, şeful Comisiei Electorale înfiinţate de rebeli.
Rata de participare la vot este de 74,87%, potrivit aceleiaşi surse.
Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi să voteze pentru a decide situaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, un lucru care ar putea să conducă la secesiunea acestei părţi a ţării.
La Kiev, Ministerul de Externe a anunţat că referendumurile organizate în estul ţării sunt o „farsă” finanţată de Rusia. „Referendumul este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit ministerului.
(Sursa: deschide.md)