VIDEO. Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie

0
73

Uniunea Europeană va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova pe 27 iunie. Opţiunea Chişinăului pentru UE este însă de natură să deranjeze sensibilităţile Rusiei în regiune. În actualul context extrem de tensionat, Moscova a anunţat recent că semnarea Acordului ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este „sub patronajul Rusiei” şi că nu i se va „permite nimănui să o supere”.
 

Herman Van Rompuy se află marţi în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Iurie Leancă.

Cu puţin timp în urmă, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că Republica Moldova îşi va exercita „dreptul suveran” de semnare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană în pofida presiunilor externe de natură politică şi economică.

Nicolae Timofti nu a menţionat Rusia, dar această ţară se opune semnării Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat vineri, la Tiraspol, că semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este „sub patronajul Rusiei” şi că nu i se va „permite nimănui să o supere”.

„Avertizăm în mod direct că (semnarea Acordului de Asociiere cu UE) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale. Suntem categoric împotriva faptului că Transnistria nu este invitată să participe la negocierile” dintre Chişinău şi Bruxelles, a afirmat Rogozin.

 

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 19 martie, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că i-a promis acestuia că va susţine ca în cel mai scurt timp „Republica Moldova să primească un orizont de timp, o perspectivă”, ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene.

Traian Băsescu a declarat, la Iaşi, unde s-a întâlnit cu omologul său moldovean, că în urma discuţiilor avute cu acesta s-a despins concluzia că, dincolo de îngrijorare, trebuie luate şi măsuri care sa prevină „evenimente precum cele petrecute între Federaţia Rusă şi Ucraina şi la adresa altor state, în mod deosebit asupre Republicii Moldova”.

„Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE”, a afirmat Traian Băsescu.

 

 

 

(Sursa: deschide.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments