pple şi Samsung, cei mai mari producători de smartphone-uri din lume, se războiesc prin tribunale de trei ani de zile, o bătălie care costă mai mult de un miliard de dolari şi care se poartă pe patru continente.
Apple a pornit războiul împotriva sud-coreenilor de la Samsung în vara anului 2010, după ce în primăvară aceştia lansaseră smartphone-ul Galaxy S. Americanii au catalogat noul smartphone drept o copie a celebrului iPhone. Ecranul, icoanele şi chiar cutia în care era livrat smartphone-ul asiaticilor erau inspirate după iPhone, aceasta a fost concluzia la care au ajuns americanii. Steve Jobs era furios pentru că echipa sa a lucrat ani de zile pentru a crea smartphone-ul iPhone, iar un furnizor a furat designul şi caracteristicile. Jobs şi Tim Cook au stat de vorbă cu preşedintele Samsung, Jay Y. Lee, în luna iulie a anului 2010 şi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu similarităţile dintre cele două produse, însă nu au primit un răspuns satisfăcător.
Astfel Apple a demarat procedurile legale. Două jurii au dat dreptate americanilor, iar în anul 2012 un juriu din California a obligat Samsung la plata a un miliard de dolari daune companiei Apple. Suma a fost redusă la 890 de milioane dolari în 2013. Iniţial, Apple a cerut daune în valoare de 2 miliarde de dolari.
Procese în întreaga lume
În Coreea de Sud, un tribunal a decis că Apple a încălcat două patente Samsung, iar Samsung a violat un patent Apple. În Tokyo, tribunalul a respins acuzaţiile Apple, iar în Germania judecătorii au decis să interzică comercializarea tabletei Galaxy Tab 10.1. În Marea Britanie, curtea a decis în favoarea Samsung, declarând că tabletele asiaticilor nu sunt la fel de atractive precum cele Apple.
În California, al doilea proces dintre Apple şi Samsung s-a încheiat luna trecută. Juriul tribunalului federal din a decis că Samsung a încălcat două brevete Apple, stabilind cuantumul daunelor la suma totală de 119,6 milioane de dolari. În contrapartidă, juraţii au considerat că Apple a încălcat doar unul dintre cele două brevete Samsung şi că infracţiunea nu a fost intenţionată, stabilind daune de numai 158.400 de dolari. Ambele companii au cerut şi blocarea vânzărilor terminalelor rivalului, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
(Sursa: capital.ro)