Numărul de decese anuale din Irlanda cauzate de fumat s-a redus cu câteva mii în ultimii 10 ani, de când ţara a impus restricţii dure împotriva fumătorilor.
Pe 29 martie 2004, Irlanda a devenit prima ţară din lume care a pus în aplicare o lege care interzice fumatul la locul de muncă, în puburi şi restaurante, amenzile pentru încălcarea legii fiind usturătoare. Irlanda a fost urmată, în acelaşi an, de Norvegia, Noua Zeelandă şi Uganda, iar în prezent zeci de ţări au legi care interzic fumatul la locul de muncă.
Ministrul sănătăţii din Irlanda, James Reilly, spune că, la 10 ani de la intrarea în vigoare a restricţiilor, legea poate fi considerată un adevărat succes. ”Cercetările au descoperit cu 3726 mai puţine decese cauzate de fumat decât s-ar fi înregistrat fără această lege”, a declarat Reilly.
Potrivit Biroului naţional pentru controlul fumatului din Irlanda, fumatul în rândul tinerilor a scăzut de la 28% în martie 2004 la 21% în decembrie 2013. Scepticii spun însă că reducerea numărului de decese vine din reducerea numărului de fumători pasivi, nu a celor activi, mai notează sursa.
Şi la nivelul UE se fac eforturi pentru reducerea numărului de fumători. Parlamentul European a aprobat, la începutul anului, o directivă prin care interzice consumul de ţigări cu arome şi prin care aplică imagini mai mari pe pachetele de ţigări, cu privire la riscurile pe care le presupune fumatul. În total, liderii UE vor să reducă numărul fumătorilor din regiune cu 2,4 milioane.
(Sursa: gandul.info)