Dezvoltatorii au distrus Iaşul pentru 100 de ani. Sub mandatul arhitectului şef Tudor Vericeanu, fiecare a construit cum l-a tăiat capul

0
539

Fostul arhitect şef al oraşului, Ionel Oancea, spune că încă din 1996 nu mai era loc de alte clădiri în Iaşi. În acest context, pare bizară decizia Conest, care doreşte să îngrămădească un imobil între alte blocuri în Ciurchi.

 

Specula imobiliară, goana după profit şi non-combatul decidenţilor politici în problemele legate de urbanism sunt principalele pete negre de pe faţa Iaşului ce au avut deja un efect îngrozitor: aspectul haotic al oraşului. Clădiri înghesuite una în alta, fără nici o noimă, cu stiluri arhitectonice diferite în doar câţiva metri şi în toate culorile curcubeului sunt o imagine obositoare pentru Iaşi, pe vremuri un oraş ordonat.

Arhitecţii ieşeni regretă chiar perioada comunistă din acest punct de vedere: „Exista un atelier de urbanism la Institutul de proiectare. Se ţinea cont de tendinţele de atunci, o fi fost perioadă comunistă, dar exista o viziune clară de dezvoltare. Nu o mai avem din 1996”, spune acum arhitectul Ionel Oancea, fost şef al Urbanismului din cadrul Primăriei.

 

 Vile, case cu mansardă, blocuri, clădiri de oţel şi sticlă, toate stilurile şi toate culorile înghesuite în Bucşinescu

Un bloc între blocuri

Pe un teren cumpărat cu 300.000 de euro între blocuri, pe Ciurchi 109, în Tătăraşi, Conest intenţionează ridicarea unui bloc de locuinţe. Reprezentanţii firmei nu au oferit detalii referitoare la dimensiunea imobilului sau numărul de etaje, iar autorizaţia de construire nu este încă eliberată. Dar a existat deja o tentativă de împrejmuire a locului în care va fi şantierul, ceea ce a generat protestele locatarilor blocurilor din jur. Aceştia acuză firma de construcţii că le va afecta imobilele în care locuiesc, problemă confirmată de ingineri constructori independenţi.

Deşi reprezentanţii Conest spun că nu vor face un bloc mai înalt decât cele din jur, există totuşi o a doua problemă: cea legată de aglomerarea cu imobile. Tătăraşi este deja un cartier supraaglomerat în care nu mai există posibilitatea ridicării unor construcţii noi, între cele deja existente, fără a sufoca zona. „Cu parcările ce facem? Luăm maşinile în spate? Nu le permitem să construiască aici. Nu au mai dat nici un semn de o săptămână, dar sigur coc ei ceva”, ne-a spus Viorel Luca, unul dintre locuitorii din zona în care Conest doreşte să facă un bloc nou.

 

Tudor Vericeanu, arhitectul-şef al oraşului, tace şi face. De două săptămâni, 7EST nu l-a putut găsi nici la birou, nici la telefon

Specula imobiliară a urâţit Iaşul

Unul dintre cei care au condus urbanismul din Iaşi, fostul arhitect şef al oraşului, Ionel Oancea, spune că încă din 1996 nu mai exista loc pentru alte construcţii în Iaşi, oraşul fiind deja sufocat. „Încă de pe atunci, tot intravilanul era plin de construcţii făcute de pe vremea lui Ceauşescu. A existat un ordin al secretarului general ca în zonele unde există spaţii între blocuri să mai fie făcute altele. Atunci se putea impune aşa ceva de către stat, acum a făcut acelaşi lucru specula imobiliară. Nu mai trebuie îndesite clădirile, sunt suficiente, mai ales că lipsesc alte funcţiuni, în primul rând spaţiile verzi”, ne-a spus Ionel Oancea.

 

 

Citește pe aceeași temă și REVOLTĂ ca la Pungeşti: Conest înfige un bloc în inima Tătăraşiului. Locatarii au ieşit din case şi protestează, imobilul fiind ridicat la 6 m de cel mai apropiat bloc

 

 

„Tot oraşul este un haos”

Fostul arhitect şef spune că specula imobiliară, goana după profit şi lipsa de reacţie politică sunt cei trei factori care au condamnat definitiv aspectul Iaşului. „Este o confuzie totală, cu vid legislativ, care este întreţinută. De 24 de ani nu se mai ocupă nimeni de aspectul oraşelor. Dacă se dorea reglementată din timp problema proprietarilor de teren din oraş, dacă se purtau negocieri cu aceştia de când au început să apară, nu aveam acum probleme. Nu există niciun loc în Iaşi în care lucrurile să fie controlate din punct de vedere urbanistic. Nu pot critica o zonă a Iaşului pentru că tot oraşul este un haos. Clădirile nu se construiesc după reguli comune pentru că nu există reguli. Pe proprietarii de teren nu-i interesează ce clădiri sunt în jur şi cum arată, ei fac propriul proiect. Nu se pune accent pe coerenţă şi aspect, ci pe profit”, a mai spus fostul arhitect şef al Iaşului.

 

Ionel Oancea: “Din 1996 nu mai trebuiau să se accepte plombări de blocuri”

Nicio rezolvare: dezvoltatorii dau în judecată Primăria şi câştigă

Nici măcar înlocuirea actualului arhitect şef al Primăriei, Tudor Vericeanu, nu ar schimba ceva, pentru că aspectul oraşului este compromis pentru totdeauna. Un bloc între blocuri în Tătăraşi, cum este cazul imobilului dorit de Conest, nici măcar nu ar reprezenta o problemă pentru tot oraşul, ci doar pentru cei pe care i-ar sufoca. “Urbanismul nu este un concept pe care azi nu-l ai şi mâine îl ai şi îl aplici. Lucrurile au fost scăpate de sub control de mult timp. În mod normal, dacă ar fi aplicate regulile din afară, un proprietar nu ar avea cum să construiască altfel decât îi cere planul aprobat pentru zona respectivă, la nivelul Primăriei. Juridic vorbind, cei care au teren au dreptul să construiască. Dacă le refuzi autorizarea, te dau în judecată şi câştigă. Felul în care se construieşte trebuia negociat şi legiferat. La ce avem acum, oraşele sunt urâţite şi înghesuite,iar aceasta îngreunează dezvoltarea”, ne-a mai spus Ionel Oancea.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments