VIDEO. REVIEW LG 42LB671V, Smart TV cu webOS. Noul sistem de operare este foarte bun

0
227

 

Noul sistem de operare webOS pentru televizoare a fost prezentat la CES 2014, iar LG se aşteaptă ca, până la sfârşitul acestui an, 70% din televizoarele sale inteligente să ruleze webOS. Primele modele LG care rulează platforma sunt acum disponibile pe piaţa din România. Am luat un astfel de Smart TV pentru a testa webOS, iar impresia care ne-a lăsat-o sistemul de operare este foarte bună.
 

CES este locul în care webOS a debutat în 2009 şi tot CES este locul în care, în 2014, platforma a fost relansată. WebOS este o poveste zbuciumată, care va avea, până la urmă, un final fericit. Iniţial, sistemul de operare a rulat pe smartphone-urile Palm. Deşi acestea au fost bine primite de către analişti, nu au reuşit să se bucure de popularitate în rândurile consumatorilor, iar compania a fost cumpărată de HP cu 1,2 miliarde de dolari în iunie 2010. „Mariajul” nu a fost, însă, unul fericit, deoarece noile smartphone-uri, sub brand HP, nu au avut nici ele succes, iar soarta sistemului de operare webOS a devenit atunci incertă. LG a cumpărat platforma în februarie 2012 şi a modificat-o pentru a rula pe noua sa generaţie de smart TV-uri. Rezultatul l-am putut vedea acum.

 

LG 42LB671V –  DESIGN ŞI ECRAN. Modelul prezentat nu este un vârf de gamă, iar specificaţiile sale sunt medii. Raportul calitate preţ oferit de modelul LG 42LB67 este excelent. Acesta costă, la evoMAG, compania care ni l-a pus la dispoziţie, 2.900 de lei. Designul, deşi nu impresionant, este atractiv. Cadrul televizorului, la fel şi capacul din spate, sunt din metal, fapt care îi conferă televizorului rezistenţă şi aspect premium.

„Picioarele” prin care televizorul este aşezat pe masă arată bine, însă necesită o masă cu suprafaţă mare pentru fixare. Aş fi preferat ca LG să includă şi o opţiune de suport bazat pe un singur picior/placă.

 

 

Ecranul LED are o diagonală de 106 cm şi dispune de panou IPS, care oferă unghiuri foarte largi de vizualizare. Mai mult este rezistent la şocuri, un detaliu important pentru cei care au copii mici. Rezoluţia este Full HD de 1.980 x 1.080 pixeli.

Apreciez faptul că rama ecranului este foarte îngustă, fapt care îi dă televizorului un aspect modern. 

LG 42LB671V – PERFORMANŢE ŞI SOFTWARE. webOS este „prietenos” cu utilizatorii şi foarte stabil, deşi a fost implementat de puţină vreme. Navigarea prin meniuri este simplă, setările sunt intuitive, iar funcţiile de conectivitate uşor de folosit. De exemplu, dacă utilizatorul conectează la televizor o consolă video, precum Xbox One sau PlayStation 4, televizorul o recunoaşte şi afişează ca pe o consolă, nu ca pe un dispozitiv conectat la portul HDMI.

 

Aceste schimbări erau necesare pentru LG. Mulţi analişti şi utilizatori au spus că interfaţa televizoarelor Smart ale companiei era destul de dificil de folosit de cineva care nu este prea familiarizat cu tehnologia.

LG a păstrat vechea interfaţă a sistemului de operare, bazată pe „cărţi de joc”. Meniurile şi aplicaţiile apar în partea de jos a ecranului în aceste cărţi de culori diferite. Ideea de bază în noul webOS este următoarea: orice funcţie este tratată ca o aplicaţie.

Utilizatorul poate privi un film şi intra în meniul televizorului fără a fi nevoit să ajungă pe un ecran principal şi să piardă acţiunea rulată pe ecran.

 

Mai mult, ca orice sistem de operare modern, webOS poate fi controlat prin gesturi şi comenzi vocale.

Una dintre problemele peste care am dat este lipsa aplicaţiilor, cel puţin în România. În afară de cele care vin preinstalate pe televizor, nu pot fi descărcate, în acest moment altele. De fiecare dată când am încercat să mă conectez la magazinul de aplicaţii am primit mesajul: „Coming soon”.

 

Prin funcţia de Căutare Universală utilizatorul poate să tasteze sau rostească un cuvant cheie. Va primi o lista relevantă de conţinut video la cerere, programe difuzate şi videoclipuri online de pe YouTube.

Foarte interesantă este funcţia de înregistrare a ceea ce rulează la un moment dat pe ecran. Însă pentru aceasta trebuie să conectaţi la televizor un mediu de stocare extern, precum HDD sau stick USB.

 

 

LG 42LB671V – TELECOMANDA MAGIC REMOTE. Televizoarele cu webOS vin cu telecomanda specială, numită Magic Remote. Aceasta are puţine butoane fizice, majoritatea comenzilor fiind date prin mişcarea telecomenzii prin aer. Este un sistem similar cu cel al controller-ului de la consola Nintendo Wii.

Utilizarea Magic remote este foarte uşoară. Funcţionează, în mare parte, ca un maus pentru computer. Când este mişcată, pe ecran apare un pointer cu care pot fi date comenzi prin intermediul unui clic.

 

LG 42LB671V – SPECIFICAŢIILE PRINCIPALE:

Ecran: LED IPS, diagonală de 106 cm, rezoluţie Full HD de 1.920 x 1.080 pixeli, codec TrueMotion

Conectivitate: HDMI (3 porturi), USB (3), Wi-Fi, DLNA, Miracast, audio 3,5 mm, VC, Scart, Ethernet

3D: da, ochelarii speciali vin la pachet

Sunet: decodor Dolby Difital, difuzoare surround (2 x 12 W), subwoofer, Clear Voice II

Putere consumata (W): 46

PRO:

– Raport calitate/preţ foarte bun

– webOS este un sistem de operare excelent

– Design atractiv

– Multe opţiuni de conectivitate

CONTRA:

– LG Store indisponibil în România

– Suportul bazat pe picioare arată bine, însă nu este foarte practic deoarece necesită o suprafaţă mare

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments