Narghileaua este tot mai populară în multe ţări din Europa şi America, în special în rândul tinerilor, care o consideră o metodă de fumat inofensivă. În alte culturi ale lumii, acest obicei are o vechime de sute de ani.
Deşi este considerată mai puţin dăunătoare ca ţigările, narghileaua are efecte dăunătoare asupra sănătăţii, susţine un studiu al National Institutes of Health din Statele Unite.
Cercetătorii au analizat cât de expuşi la substanţe nocive sunt fumătorii în decursul unei seri petrecute într-un bar unde fumează narghilea.
Tinerii inhalează cantităţi importante de monoxid de carbon, nicotină şi subtanţe cancerigene.
La studiu au participat 55 de persoane care fumau regulat narghilea. Ei au oferit o mostră de urină, apoi s-au abţinut de la fumat timp de o săptămână.
După acest interval, au fumat narghilea şi au dau din nou mostre de urină, imediat după vizita la bar şi în dimineaţa de după. În medie, ei au fumat timp de 74 de minute în seara respectivă.
Testele de urină au demonstrat prezenţa unui nivel mare de nicotină şi 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyr- idyl)-1-butanol.
Nivelul de nicotină era similar cu cel prezent în urina unei persoane care fumează o ţigară obişnuită, prin urmare narghileaua nu este mai puţin nocivă.
Această cantitate de nicotină este suficient de mare pentru a declanşa în creier schimbări fiziologice care pot duce la dependenţă, avertizează Gideon St. Helen, autorul studiului.
De asemenea, este îngrijorător nivelul de expunere la compuşii cancerigeni, cum este benzenul şi care provoacă leucemie, în special la copii şi la tineri.
Deşi studiul nu a demonstrat riscul de cancer în cazul fumatului de narghilea, cercetătorii cred că acest risc există, dar el depinde de nivelul de consum.
Experţii cer stabilirea unor reguli mai dure, care să interzică accesul minorilor la narghilele şi să reglementeze fumarea lor în public.
(Sursa: descopera.ro)