Vechea uzină Electroputere a fost transformată în mall, dar inginerii nu au renunţat şi au creat împreună cu americanii de la Caterpillar un model diesel. Companiile feroviare din Occident au făcut deja primele comenzi, informează Digi 24.
De mai puţin de un an de zile au avut nevoie specialiştii pentru a crea noua locomotivă. Este diesel, are 1260 de cai putere şi este destinată manevrelor şi remorcărilor de trenuri grele de marfă. Iar tehnologia folosită este de ultimă generaţie.
„Este un proiect în totalitate românesc, realizat cu oameni de aici din zonă.(…)Pot să realizez forţa de tracţiune cu jumătate din puterea locomotivei atunci când funcţionează un singur motor de tracţiune”, explică Florin Sanda, director tehnic.
Proiectul inginerilor de la Electroputere Craiova a convins cunoscuta companie americană Caterpillar să colaboreze.
„Este un proiect foarte important pentru Caterpillar şi face parte din revitalizarea producţiei de locomotive în zonă”, a declarat pentru Digi 24 Allen Helton, reprezentant Caterpillar Inc.
Proiectanţii spun că noua locomotivă va costa mai puţin decât modelele similare produse în Europa.
Prototipul realizat după 24 de ani la Craiova, sub brandul Electroputere, se bucură deja de succes. În acest moment există o comandă pentru opt astfel de locomotive din partea unei companii feroviare din Europa de Vest.
Electroputere Craiova a fost privatizată de stat acum şapte ani, după o carieră glorioasă. Locomotivele produse în Oltenia au fost exportate în Anglia, Polonia, Bulgaria, Grecia, China, Ungaria şi Rusia. Aceasta este însă prima locomotivă fabricată după Revoluţie.
„În Craiova în ultimii 50 de ani s-au fabricat peste 8000 de locomotive. Avem tradiţie, avem nume, un nume care este respectat”, spune Graţian Călin, preşedinte Electroputere.
Fabricarea noului model va duce automat şi la crearea a peste 100 de noi locuri de muncă și va deveni un nou simbol al Craiovei. Are un nume potrivit.
Electroputere Craiova va produce trei astfel de locomotive în fiecare lună.
(Sursa: digi24.ro)