Doi tineri IT-şti din Iaşi au pus bazele unei companii cunoscute în Statele Unite şi evaluate acum la peste 60 de milioane de dolari. Au intrat, cu ajutorul unui partener american, pe piaţa de „home automation” – controlul, dintr-un singur loc, al aparatelor dintr-o locuinţă. Prima lor afacere a fost o mică reţea de cablu în zona Sfântul Lazăr. Au crescut, în timp, de la afacerea a doi pasionaţi de programare, care lucrau într-un apartament, la 31 de angajaţi şi un etaj întreg într-o clădire de birouri.
La începuturile MIOS, în 2008, cumpărau routere ASUS din supermarketurile americane, ştergeau denumirea firmei cu acetonă şi scriau propriul lor nume pentru acel aparat: Vera. După doar 6 ani au ajuns să aibă contract direct cu ASUS, care le livrează routerele pe care sunt instalate programe produse de compania din Iaşi, pentru automatizarea caselor. Proprietarii afacerii sunt Iulian Vacariu şi Valentin Grigoraş, doi foşti proprietari ai unei mici reţele de cartier pe care au vândut-o către RDS, în perioada în care acest distribuitor de televiziune prin cablu cumpăra masiv astfel de afaceri.
65 de reprezentanţi în tot atâtea ţări
MIOS România are, în prezent, 31 de angajaţi şi foarte mulţi reprezentanţi de vânzări. Programatori sau dezvoltatori ai unor softuri care sunt instalate pe dispozitive create de firmă şi care permit automatizarea caselor. Conceptul este relativ nou şi presupune controlul asupra aparatelor din casă cu ajutorul unor dispozitive care comunică între ele sau pe Internet. Controlul se face ori direct, de pe un panou sau o tabletă instalată în casă, ori de pe telefonul mobil. “Firma a fost deschisă în 2008 şi, în primii doi-trei ani, am fost 3 programatori într-un apartament din Iaşi. Toţi eram absolvenţi de Automatică şi Calculatoare, la Politehnica din Iaşi. Mai avusesem înainte o reţea de Internet prin cablu, în zona Sfântul Lazăr, dar am vândut-o către RDS”, ne-a spus Iulian Vacariu, unul dintre cei trei proprietari ai MIOS.
Creşterea i-a luat prin surprindere
Cei trei asociaţi din firma evaluată acum la 60 de milioane de dolari au 47, 38 şi 31 de ani. După şase ani în care şi-au crescut afacerea, vânzând routere Vera şi softuri pentru controlul aparaturii din casă, au ajuns să ocupe un etaj al clădirii Red Point de lângă Selgros, fostul sediu Presum Proiect. “Firma a crescut foarte mult şi ne-a luat şi pe noi prin surprindere. Personal, cred că mi-ar prinde bine să lucrez acum într-o multinaţională, să învăţ de la ei cum se manageriază o astfel de afacere”, a precizat Iulian Vacariu. Acesta spune că, faţă de anul 2012, numărul angajaţilor s-a dublat, de la 15 la peste 30.
La Mios este foarte importantă relaxarea angajaţilor, jocul de cărţi şi masa de biliard făcând parte din cotidian (Sursa foto: Cont Facebook Mios Romania)
Înregistrată în Hong Kong
Sediul firmei cunoscute cu brandul MIOS este în Hong Kong, iar MIOS România are o lună de când a fost înfiinţată. Activitatea în România, până de curând, s-a făcut pe firma IVG Communications, care avea, în 2008, un angajat şi cifră de afaceri de 6.387 de lei, pentru ca în 2012 să aibă 11 angajaţi şi cifră de afaceri de 350.000 de lei. “Partea de reprezentare şi de marketing aparţine în totalitate partenerului nostru din SUA. La Iaşi ne ocupăm de dezvoltarea de aplicaţii. Facem aici programele cu ajutorul cărora routerele fac legătura dintre aplicaţia noastră şi aparatele din casă, cloud-ul, precum şi interfaţa de comunicare dintre om şi aparate”, ne-a mai spus Iulian Vacariu.
Locul 1 la IT, şansă enormă pentru România
Cu peste 64.000 de specialişti în domeniul IT, România este liderul UE în această industrie, raportat la numărul de locuitori. Conform unei analize recente, făcută de publicaţia de business Bloomberg, România se află pe locul 6 în lume la acest capitol. Autorii au dat drept exemplu un tânăr de 31 de ani care câştigă lunar 2.000 de euro, de 5 ori mai mult decât în 2006, când s-a angajat.
În ultimii 10 ani, 50 de companii din domeniul tehnologiei informaţiei şi-au făcut birouri în România. Printre ele, IBM, Microsoft, Oracle sau Intel, România devenind unul dintre cele mai importante centre de IT din lume. Aceeaşi publicaţie susţine că şi domeniul infracţionalităţii informatice a crescut foarte mult în România, acesta fiind motivul pentru care Secret Service şi-a deschis un birou la Bucureşti. Hackeri din România sunt vinovaţi pentru 1% dintre atacurile informatice care au loc la nivel mondial, fiind la acest capitol pe poziţia a noua în lume, după China, Statele Unite, Canada sau Indonezia.
Salariile de 800-1.000 de euro, o obişnuinţă
La MIOS România sunt, în prezent, salarii medii de 800-1.000 de euro. “Salarizarea este la nivelul pieţei de la noi. Dorim să creştem veniturile, dar vom avea nevoie de alţi parteneri pentru asta”, ne-a declarat Iulian Vacariu.
Chiriaşii lui Bogdan Solcanu
Mios plăteşte chirie uneia dintre firmele lui Bogdan Solcanu, fiul fostului lider al PSD Iaşi. Acesta a preluat clădirea în urmă cu câţiva ani de la omul de afaceri Ioan Prisecaru care o cumpărase anterior, de la Stat, prin societatea Presum Proiect. Transformat în sediu de birouri, imobilul are amplasat pe faţadă, de mai mult timp, un anunţ pe care scrie că sunt oferite spaţii de închiriat. Şi firma de IT a lui Solcanu, The Red Point, funcţionează în aceeaşi clădire.