La Pungești, primarul face legea. Rudele, prietenii și angajații Primăriei au fost puși președinți de secții de votare

0
77

În localitatea vasluiană Pungeşti, deja celebră pentru disputa privind gazele de şist, un consilier local, rude de-ale primarului şi femeia de serviciu a primăriei au fost desemnaţi preşedinţi de secţie de votare.

 

 

Organizarea alegerilor europarlamentare a declanşat un nou scandal la Pungeşti, comuna în care s-au înregistrat cele mai ample proteste împotriva gazelor de şist din ţară. Primarul comunei, Mircia Vlasă (PSD) a desemnat în funcţiile de preşedinte, respectiv locţiitor la cele şapte secţii de votare organizate pe teritoriul comunei persoane apropiate, rude şi subordonaţi, fără a ţine cont de legislaţia electorală în care se precizează că presedinţii secţiilor de votare trebuie să fie jurişti, persoane cu studii superioare sau, în cazuri special, persoane cu o reputaţie bună în comunităţile din care fac parte.

 

O altă obligativitate este ca persoanele desemnate în funcţiile de preşedinte să nu fie oameni politici, semnând şi declaraţii pe proprie răspundere în acest sens. La Pungeşti, aceste reguli nu au contat. Mircea Carp, cumătrul primarului Vlasă, este consilier local, însă, cu toate acestea, a fost desemnat preşedinte al secţiei de votare din satul Siliştea, localitatea unde este amplasată şi sonda de explorare a gazelor de şist. După ce i-a fost deconspirată calitatea de consilier local, Mircea Carp a înaintat o cerere Biroului Electoral Vaslui prin care şi-a anunţat retragerea din funcţia de preşedinte de secţie de votare, invocând „motive personale”.

 

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui s-au autosesizat în acest caz, având în vedere că în documentaţia înaintată, de Primăria Pungeşti, Autorităţii Electorale Permanente, se află şi declaraţia prin care Mircea Carp îşi declara „neapartenenţa” politica. „În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii. Urmează a se solicita Biroului Electoral Judeţean documentaţia cu privire la persoana indicată”, a declarat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

 

Femeia de serviciu, preşedinte de secţie

La secţia de votare din satul Toporăşti, localitatea învecinată Siliştei, preşedintele secţiei de votare a fost desemnată nimeni alta decât femeia de serviciu a primăriei Pungeşti, Maricica Circiu, nimeni alta decât soţia şoferului primarului Mircia Vlasă. Doamna Maricica a ocupat, până anul trecut, şi funcţia de preşedinte a Organizaţiei de Femei a PSD din Pungeşti.

 

Iar ca echipa să fie completă, în funcţia de locţiitor a fost numit Dorel Petrilă, consilierul personal al primarului Mircia Vlasă. Alţi doi subalterni ai acestuia, Vasile Dădăi şi Lucian Mafteucă, angajaţi ai primăriei Pungeşti, ocupă funcţiile preşedinte, respectiv locţiitor la secţia de votare din satul Stejaru. În alte două localitîţi ale comunei, au fost numiţi preşedinţi de secţie de votare mama, respectiv soţia consilierilor locali PSD Gheorghiţă Mardare Iureanu şi Ionel Iacob. Dacă primarul Mircia Vlasă este de negăsit în această perioadă, viceprimarul comunei Vasile Voinea a motivat ca fiind “o mică scăpare” numirea unor membri de partid în funcţii de conducere la secţiile de votare.

 

„Domnul consilier Carp nu şi-a dat seama când a depus documentele că este membru de partid. Şi nici noi nu am realizat pe moment. Probabil că da, a semnat şi acea declaraţie de neapartenenţă politică, dar fără să o citească, să o studieze în amănunt. A fost o mică scăpare. Cât despre doamna Circiu stiu că, întradevăr, a fost şefa organizaţiei de femei a PSD, dar nu pot să vă spun dacă în acest moment mai este membru de partid”, a declarat Vasile Voinea, viceprimarul comunei Pungeşti.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments