Super-pont: Norvegia, El Dorado pentru asistentele medicale. Norvegiencele sunt prea simandicoase ca să mai practice meseria aceasta

0
1323

Criză mare de personal medical în ţinutul nordului. O asistentă câştigă 3.500 de euro/lună, cât salariul pe un an în România. Polonezele şi cele din ţările baltice au umplut spitalele, dar acum s-au eliminat restricţiile şi pentru românce. Trebuie doar să ştii engleza.

 

Un mare pont face turul saloanelor şi cabinetelor medicale din spitalele ieşene: se caută asistente în Norvegia, unde salariul de bază porneşte de la 3.750 de euro. E noul El Dorado în materie de locuri de muncă, după ce corpul medical din România scrutează tot internetul în căutarea de oportunităţi în ţările europene.

Cazul Norvegiei este unul special, pentru că se confruntă cu o criză cronică de asistente medicale, deoarece de mai bine de un deceniu foarte puţine tinere mai îmbrăţişează această meserie. Practic, tot ce înseamnă personal medical cu studii medii este ocupat, în prezent, de poloneze şi de femei din ţările baltice. Pontul a ajuns acum şi la Iaşi.

 

 Asistentele din România au salariu de 1.000 de lei pe lună, sumă pe care în Norvegia o câştigi într-o zi

245 de euro/zi!

Salariile oferite ar face invidios orice om de afaceri român. Astfel, un asistent care ar obţine un astfel de contract ar primi 250 de coroane pe oră. La cursul valutar actual, asta înseamnă 30,7 euro. La 8 ore de muncă pe zi, câştigul salarial ar ajunge la 245 euro.
Pe lângă salariu, se adaugă şi diverse sporuri. Astfel, pentru fiecare seară/noapte lucrate suplimentar se plătesc în plus 70 de coroane iar fiecare oră prestată suplimentar în week-end este plătită cu 50 de coroane. În plus, concediul aduce 12% în plus la salariu.
Trebuie însă menţionat că acestea sunt plăţile brute, iar Norvegia este una dintre cele mai scumpe ţări din lume. Nivelul ridicat al veniturilor şi al preţurilor a protejat, practic, Norvegia de imigraţia ilegală.

 

Sporurile dublează salariul

Potrivit asistentmedicalinnorvegia.ro, salariul brut al unui asistent medical se ridică la 30.000 de coroane, respectiv 3.750 de euro. Scăzând impozitele, care însumează circa 33,7 %, un asistent medical poate încasa aproape 2.500 de euro lunar. La această sumă se adaugă sporuri pentru gărzi, orele lucrate suplimentar, în weekend sau în zilele libere prin lege, ceea ce ar mai putea aduce un net de circa 800-1.000 euro lunar.

Din această sumă, cei mai mulţi bani se duc pe plata chiriei. Depinde de zona aleasă, de confort, de numărul de camere şi de distanţa faţă de centrul oraşului, dar o chirie rezonabilă pentru un apartament costă 700-1.000 euro, în timp ce preţul unui astfel de apartament ajunge uşor la 300.000 euro.

 

Peisaj tipic norvegian: fiorduri, totul e îngheţat şi şase luni pe an e întuneric

Ţinutul e friguros, dar banii te încălzesc

Inginerii sunt cei mai căutaţi, la salarii de neimaginat în România: 6.600 de euro lunar.

Numărul românilor care lucrează în Norvegia este, practic, necunoscut, dar se ştie că se pot câştiga lunar chiar şi 6.000 de euro. „Noi am avut multe locuri de muncă prin programul Eures. Am avut de la meserii care nu necesitau calificări înalte şi până la locuri de muncă unde erau necesare studii superioare, de cele mai multe ori tehnice. Inginerii pentru platforme marine au fost printre cei mai căutaţi”, explică Adriana Sârghie, consilier în cadrul AJOFM şi coordonator local al programului european Eures.

Prin Eures, locurile de muncă disponibile pentru români sunt anunţate, dar poate fi contactat direct angajatorul, aşa că nu există o evidenţă a celor plecaţi. „Pot spune că este una dintre cele mai căutate destinaţii. Acum a apărut în top şi Marea Britanie”, spune Adriana Sârghie.

 

 

Slujbe de vară pentru asistente

Dar, ce face locurile de muncă din Norvegia atât de căutate? Ofertele Eures indică salarii cuprinse între 50.000 şi 80.000 euro anual pentru un inginer electrician. La 80.000 euro anual, salariul lunar depăşeşte 6.600 euro, un venit de neimaginat în România.

Mai nou, piaţa norvegiană este interesată de medicii şi asistenţii medicali din România. O agenţie care activează şi în Iaşi intermediază angajarea în Norvegia în locuri de muncă temporare sau pe termen nedeterminat. Salariile sunt, din nou, principalul atu al ofertelor. Astfel, unul dintre ultimele anunţuri vizează asistenţi medicali specializaţi în chirurgie. „Posturile sunt temporare, pe vară, în Oslo şi în întreaga Norvegie. Sarcinile de lucru sunt variabile, provocatoare şi incitante. Căutăm pentru vara lui 2014 asistenţi medicali pentru bloc operator, cu experienţă în oftalmologie, ortopedie şi ginecologie”, sună anunţul de angajare de pe asistentmedicalinnorvegia.ro.

 

 

Nu sunt restricţii pentru români

La data de 15 iunie 2012, Guvernul Regatului Norvegiei a eliminat înainte de termen restricţiile privind accesul pe piaţa norvegiană a muncii pentru cetăţenii români. Cetăţenii români care sunt în căutarea unui loc de muncă în Norvegia au obligaţia de a se înregistra la poliţie în decurs de 3 luni de la sosirea in Norvegia. 

 

 

Citește și Feuermandala, torţionarul copiilor cu autism. Un psiholog din Iași, acuzat că a bătut cu pumnii şi picioarele un elev orfan, cu nevoi speciale

 

 

Mărturia unui sudor: frig, întuneric, ploaie, dar se merită

Românii din Norvegia au creat o multitudine de pagini de internet pentru a schimba impresii şi a-i ajuta, cu sfaturi, pe cei care vor să lucreze aproape de cercul polar. Unul dintre ei, care a lucrat în nordul Norvegiei, a postat următorul mesaj pe un forum de discuţii.

Şase luni este zi şi şase luni este noapte (îţi dă tot sistemul peste cap, nici unul din noi nu a reuşit să se adapteze, chiar dacă ne odihneam, eram mereu buimăciţi de cap, cam ca mahmureala de a doua zi).

Să nu ieşi singur de nebun să te plimbi, că ai 50% şanse să te întâlneşti cu ursul!!! La ora 18:00, în toate magazinele obloanele se trăgeau peste rafturile de băuturi alcoolice. Ţigările sunt foarte scumpe. Dacă voiai să schimbi euro, îţi lua 25% comision oriunde te duceai!!!

Mâncarea e cam ca la noi, depinde de unde cumperi. Cazarea ajunge între 800-1.000 euro pe lună, dar este foarte ieftină întreţinerea. Gunoiul era responsabilitatea statului să ţi-l ia de la poartă.

Este frig chiar şi vara şi plouă mocăneşte cam 16 ore pe zi. Salariul mediu este de 4.500 euro, dar au foarte multe facilităţi (transport, cazare, excursii, asigurări medicale). Cineva m-a contrazis, venind cu argumente în legătură cu salariul mediu
, că ar fi sub 3.000 de euro. Dar overtime-ul se plăteşte dublu şi majoritatea stă la muncă 10 ore pe zi. Până la ora 16:00 se plăteşte normal, de la 16 până la 20 se plăteşte dublu la oră, ca să nu mai zic că în tura de noapte (care e tot zi) se plăteşte cu încă 50% la fiecare oră! Păi eu, de exemplu, ca sudor (sudură automată sub strat de flux) aveam în jur de 6.000 euro pe lună.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments