Finanţare de 25 de milioane de lei pentru refacerea picturii interioare de la Golia

0
79

Mănăstirea Golia va primi finanţare nerambursabilă în valoare de 25 de milioane de lei pentru refacerea picturii interioare pe o suprafaţă de 2500 de metri pătraţi, realizarea iluminatului

arhitectural, dar şi pentru reabilitarea străzilor George Enescu, Golia şi stradela Armeană. În această săptămână proiectul „reabilitarea mănăstirii Golia – etapa a doua” a fost acceptat. În zilele următoare va fi semnat contractul de finanţare şi ulterior se va organiza licitaţia pentru realizarea lucrărilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Cristian Adomnitei spera ca acestea să înceapă în acest an.

 

Restaurarea picturii interioare presupune îndepărtarea picturilor suprapuse peste stratul original, îndepărtarea mecanică a suprapunerilor de mortare, chituirea lacunelor, refacerea patinei conform normelor. Proiectul va fi implementat, ca şi în prima etapă, de către Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Primăria Iaşi.

 

Partea de cofinanţare necesară desfăşurării proiectului va fi asigurată de Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi.

 

Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia” a avut o valoare totală de 6,13 milioane de euro. Lucrările au durat doi ani şi au vizat consolidarea ansamblului monument istoric , respectiv Biserica Turn intrare, Ziduri de incinta, Casa Ion  Creangă. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments