Procesul de votare a început deja pentru românii din afara ţării. Primele secţii de votare s-au deschis în Australia, la Canberra şi Sydney. Urmează secţiile de vot din Tokyo, Seul şi Phenian. Ministerul român al Afacerilor Externe a organizat pentru aceste alegeri europarlamentare 190 secții de votare în afara ţării. Cetăţenii care vor să se informeze cu privire la desfăşurarea scrutinului în străinătate pot consulta pagina de internet a ministerului de externe, transmite Digi24.
În Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia au fost chemaţi la urne cu o zi înaintea noastră ca să-i desemneze pe cei care îi vor reprezenta în legislativul comunitar. În Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, scrutinul s-a desfăşurat în cursul săptămânii, dar în cele mai multe state ale Uniunii Europene alegerile au loc astăzi. În total, cele 28 de popoare ale Uniunii Europene aleg 751 de deputaţi pentru legislatura 2014 – 2019.
Alegerile europarlamentare de anul acesta stau sub semnul extremismului şi euroscepticismului. În Portugalia, de exemplu, măsurile de austeritate i-au făcut pe locuitori să-şi dorească îndepărtare de Uniunea Europeană.
Totodată, mişcările populiste din state precum Franţa, Austria şi Italia speră să obţină rezultate bune în cadrul scrutinului. Este şi cazul Mişcării Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia care a promis că va încerca să ceară organizarea unui referendum pentru ieşirea ţării sale din zona euro.
În Olanda, alegerile europarlamentare au adus o surpriză: extrema dreaptă a înregistrat un eşec neaşteptat în condiţiile în care sondajele o dădeau drept favorită. În total, 375 de milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne, pentru a-i alege pe cei 751 de membri ai Parlamentului European. Cele mai multe state ale Uniunii Europene organizează scrutinul pe 25 mai, iar în Belgia, Cipru, Grecia şi Luxemburg votul este obligatoriu.
(Sursa: digi24.ro)