Mai multe discuţii despre drumul pe care îl va alege dreapta politică în perioada următoare au loc, marţi, în contextul rezultatelor de la europarlamentare.
Preşedintele PNL Crin Antonescu discută, la prânz, cu liderul Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, la sediul liberalilor.
„Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu vorbim de nume de persoane, interesul nostru este interesul naţional. Nu discutăm despre fuziune. Eu cred că sunt destule partide politice responsabile care au învăţat lecţia votului de duminică – pe seama dezastrului trebuie să ne unim şi să nu lăsăm țara în mâna PSD-ului”, a declarat MRU, la intrarea în sediul PNL.
Anterior, el a transmis un mesaj pe o reţea de socializare.
„Ne aflăm în faţa unui dezastru. Este un dezastru politic la apariţia căruia am contribuit noi toţi, politicienii de dreapta. E momentul să admitem că am fost lipsiţi de viziune şi înţelepciune şi să facem un pas în spate. E nevoie ca, după ce am primit această lecţie din partea electoratului, să demonstrăm că putem fi echilibraţi şi înţelepţi, deşi facem acest lucru în al doisprezecelea ceas, şi să ne debarasăm fiecare de orgolii, astfel încât coagularea dreptei să nu se mai împiedice de lipsa noastră de viziune”, scrie pe Facebook Mihai Răzvan Ungureanu.
În paralel, liderii PDL s-au întâlnit într-o şedinţă de urgenţă în care se ia în discuţie o alianţă cu PNL.
„Pentru noi este importantă crearea unei forţe puternice de dreapta. Dacă e să adunăm voturile de pe partea stângă şi pe cele de pe partea dreaptă, vedem un echilibru şi asta îl supăra pe domnul Ponta. Demersurile noastre de aici încolo merg spre consolidarea acestei poziţii de partid de Opoziţie, poziţionat pe partea dreaptă”, a declarat Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL.
Întrebată despre eventuale discuţii şi cu PMP, Pocora a spus că „PNL are această deschidere de a discuta pentru consolidarea dreptei”.
Toate aceste discuţii şi declaraţii au loc în contextul în care toate partidele de dreapta au obţinut rezultate slabe, sub ţinta propusă, la alegerile europarlamentare organizate duminică.
Haos în dreapta politică
Crin Antonescu a demisionat, luni, dar rămâne interimar până la convocarea unui congres extraordinar pentru succesiunea la şefia partidului. Şi Klaus Iohannis, demisionar din funcţia de prim-vicepresedinte, va asigura interimatul la vârful PNL.
PSD i-a curtat pe liberali, cum s-au aflat rezultatele alegerilor, însă PNL a votat, în unanimitate, împotriva unei alianţe cu social-democraţii. Liderii ai partidului, precum Klaus Iohannis ori seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, nu au exclus o alianţă cu PDL.
Şi din partea PMP au fost fost voci care au vorbit despre o dreaptă unită. Deputatul PMP Elena Udrea a declarat, duminică seara, că „este nevoie stringenta să ne unim în jurul unui proiect şi în noiembrie 2014 să câştigăm prezidenţialele”.
Şi Cristian Preda a abordat acest subiect. Într-un interviu acordat Ziare.com, el a invocat formarea Uniunii pentru Majoritatea Prezidenţială. „Nu cred că e posibilă acum o majoritate dacă începem să tăiem capete. Ca să-l învingem pe Ponta, avem nevoie de solidaritate, nu de măcel”, a declarat Preda.
(Sursa: ziare.com)