Reprezentanţi ai Primăriei Iaşi, Agenţiei pentru Protecţia Mediu, arhitecţi, dar şi membri ai societăţii civile au dezbătut marţi seară, 27 mai, proiectul municipalităţii privind construirea unei parcări subterane în zona Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”.
Dezbaterea organizată în incinta Palatului Roznovanu a fost una aprinsă, disputele dintre părţile pro şi anti-proiect frizând în unele momente ridicolul.
În timp ce staff-ul proiectului a făcut lobby pentru ca proiectul să fie pus în aplicare în forma în care se află acum în dezbatere publică, o bună parte a celor prezenţi s-a arătat nemulţumită de locul şi modalitatea de implementare alese de muncipalitate.
Pe de o parte, după cum a susţinut Dinu Munteanu, persoana cea mai vocală a societăţii civile prezente în sală, proiectanţii nu ar fi luat în calcul nivelul real de noxe care ar urma să fie eliberat de maşinile care tranzitează parcarea, noxe ce ar afecta parcul din zona Teatrului. Dinu Munteanu a mai vorbit şi despre vegetaţia care va fi „rasă” din zona respectivă, în condiţiile în care, susţine el, arborii s-ar afla la jumătatea vieţii.
Pe de altă parte, persoane precum Adriana Radu, membră a partidului Forţa Civică, a criticat decizia muncipalităţii de a construi o parcare subterană în zona respectivă.
Gheorghe Nichita a prezentat o variantă ce pare să fi fost acceptată de toate părţile. Cea a referendumului. Nichita a declarat că în cazul în care nu se va ajunge la un consens, va opta pentru această soluţie democratică, arată Adevărul.
Detaliile proiectului
Edilii Iaşiului au aprobat în urmă cu un an, în Consiliul Local „proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de autorizare a lucrărilor de intervenţii pentru proiectul «Modernizarea şi Reabilitarea Parcului Public al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri»”.
Studiul de fezabilitate prevede desfiinţarea parcului în forma actuală şi construirea în subteran a unei parcări cu 230 de locuri. Proiectul final, estimat la o valoare de 18,8 milioane de euro va fi depus în scurt timp pentru finanţare din fonduri europene nerambursabile. Durata de realizarea a proiectului este de trei ani, din momentul începerii acestuia, posibil către finalul anului în curs.
Arhitectul responsabil cu desenarea noii feţe a oraşului este Daniel Vişan a precizat că: „vor fi modernizate fântânile arteziene, am redesenat bazinul principal cu elemente de lumină care vor pune în valoare jocurile de apă. Pe centru va fi vegetaţie joasă, formată din arbori-pitic, cu scopul de a creşte vizibilitatea celor două monumente situate în parţile opuse: Teatrul Naţional şi Catedrala Mitropolitană. Pe lateral se va păstra aliniamentul de platani dinspre strada I.C. Brătianu, iar pe partea dinspre Primărie vom păstra arborii de aceeaşi înălţime cu platanii.”
(Sursa: adevarul.ro)