Dobaşu către Zapodeanu: „Banii sau viaţa!”. Exemplu de linşaj mediatic, un caz care are conotaţii penale

0
731

Patronul Tele M i-a cerut 45.000 de lei lui Zapodeanu. Acesta l-a refuzat şi, la trei zile, site-ul topiasi.ro a început să-l bombardeze pe latifundiar, publicând patru pseudo-anchete în două săptămâni. Sunt exact practicile pe care Dobaşu le reclamă la restul presei. „Îi fac plângere pentru hărţuire, am martori, am dovezi”, spune Ioan Zapodeanu. Bomba-bombelor: Dobaşu ia o căruţă de bani de la CONEST, adică stă în pat cu duşmanul. Nu e clar cât din sumele încasate pe As Media ajung la Tele M, post aflat pe buza prăpastiei.

 

 

As Media, firma de monitorizare de presă aparţinând jurnalistului Aurel Dobaşu, este una dintre cele mai profitabile afaceri existente în acest moment în Iaşi. Cu încasări lunare de circa 15.000 de euro şi cu cheltuieli ce nu depăşesc 3.000 de euro, Dobaşu face un profit de 12.000 de euro pe lună, adică are marjă a profitului de 400%, impresionantă nu doar pentru media, ci pentru orice altă afacere din Iaşi. Din acest punct de vedere, Aurel Dobaşu e un geniu, comparabil cu Jobs sau Bill Gates.

În ultimul trimestru din 2013, As Media a încasat 200.000 de lei, adică 45.000 de euro, încasările provenind de la aceiaşi şase clienţi, dintre care se remarcă instituţiile publice CNADNR şi Spitalul de Recuperare. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (sucursala CNADNR) apare cu trei plăţi totalizând 23.343 de lei (achitaţi pe final de an), iar spitalul de stat a „donat” 7.440 de lei, în două tranşe (octombrie şi decembrie).

Succesul financiar al lui Aurel Dobaşu cu As Media, firma sa de buzunar, vine în contextul în care cel care se prezintă şi ca patron al postului Tele M ţine prelegeri despre bunele practici jurnalistice, despre Bine şi Rău în presa ieşeană, despre cei „cumpăraţi” şi cei „vânduţi”, despre şantajişti, proscrişi, despre ziarişti compromişi, eşuaţi şi rataţi. În toate prelegerile, Aurel Dobaşu, asemenea unui predicator intrat în transă, se prezintă ca unicul imaculat, un arhanghel al Dreptăţii, plutind în lumina aurei sale sfinte.

Latifundiarul Ioan Zapodeanu găseşte o altă explicaţie succesului în afaceri al lui Aurel Dobaşu. Versatil, schimbând mereu taberele în funcţie de interesele de moment, Zapodeanu a alimentat de mai multe ori în ultimii ani conturile Tele M şi ale lui Dobaşu, dar acum le-a tăiat conducta.

„A venit şi mi-a cerut bani şi nu i-am dat. A început să mă atace. Mi-am consultat avocaţii, am martori, dovezi, voi depune plângere penală împotriva lui Aurel Dobaşu, pentru hărţuire şi şantaj”, declară Ioan Zapodeanu.

 

Captura1: Pe 29 aprilie, topiasi.ro îşi începe atacul. Dobaşu ceruse 45.000 de lei

Bani contra acţiuni

Povestea datează din aprilie anul acesta. Disperat de situaţia financiară a Tele M, post împovărat de un grafic de eşalonare a datoriilor la stat, Aurel Dobaşu i-a cerut, pe 24 aprilie, 45.000 de lei lui Ioan Zapodeanu, o sumă apropiată de valoarea unei rate lunare la Fisc. Dacă Tele M nu plăteşte chiar şi-o singură lună datoria la stat, întreaga eşalonare pică şi se trece la executarea silită. Latifundiarul a ezitat, spunându-i, de faţă cu martori, că îi dă banii doar dacă îşi pune casa drept garanţie. Dobaşu nici n-a vrut să audă, oferindu-i altceva: „Vă dau acţiuni la Tele M”. Ioan Zapodeanu a râs, spunând că nu-l interesează, iar negocierea a rămas în coadă de peşte.
Peste trei zile, un alt emisar al lui Dobaşu s-a dus la Zapodeanu pentru a-l îmbuna, dar latifundiarul a repetat că vrea garanţii ferme, bunuri imobiliare, pentru cei 45.000 de lei pe care i-ar putea împrumuta. Negocierile au eşuat, iar peste două zile topiasi.ro, site-ul deţinut de Aurel Dobaşu a declanşat atacurile la Ioan Zapodeanu.

 

Captura 2: Pe 4 mai, al doilea episod al unui subiect fără noimă

Pac la Războiu!

Pe 29 aprilie, Topiasi dă titlu mare la deschidere: „Primăria se chinuie să piardă un teren de 5.000.000 de euro?”, însoţit de imaginea lui Ioan Zapodeanu, numit în text „speculant imobiliar”. Subiectul îl reprezenta un litigiu între Primăria Iaşi şi Ioan Zapodeanu pe o suprafaţă din Codrescu, între Copou şi Sărărie. Cele două părţi s-au mai judecat în trecut şi pentru Piaţa Nicolina, iar latifundiarul a pierdut. Articolul din site-ul lui Dobaşu pleacă de la o declaraţie neasumată: „Primăria va pierde…”, spune „o sursă” din Primărie. Dosarul se judecă acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Dobaşu, care cu două zile înainte îi ceruse bani lui Zapodeanu, e singurul care ştia deja sentinţa, ca un adevărat oracol. Întregul text e un proces de intenţie, nebazat pe nicio dovadă directă sau indirectă, pe nicio sursă autorizată şi pe niciun document oficial.

Toate tunurile pe Zapo

Atacul se transformă în linşaj pe site-ul lui Dobaşu. La o distanţă de cinci zile, pe 4 mai, topiasi.ro revine cu subiectul, cu titlul tot la „schepsis”, având iar semnul întrebării: „Tun de 5.000.000 de euro protejat de procurorii anticorupţie?”. Bineînţeles, poza lui Zapodeanu împarte cadrul cu sediul Primăriei. Articolul debutează întortocheat, o „şopârlă” jurnalistică făcută la intimidare, şi continuă cu un delict de opinie: „Este evident pentru oricine că aşa ceva nu se putea face decât prin corupţie”. Autorul are convingeri înainte de a prezenta probele, îmbălsămând subiectul în aluzii folosite de golănaşii de cartier, intrări „prin alunecare” la procurorul Eva (nenominalizat, din laşitate), tromboane, urechisme şi sentinţe jurnalistice.
Ţinta, Ioan Zapodeanu – care, culmea, recunoaşte că în trecut a băgat zeci de mii de euro în conturile Tele M, tot datorită relaţiei cu Aurel Dobaşu –, afirmă că această campanie l-a dezgustat, făcându-l să-i fie jenă să mai iasă din casă. „Cum poţi scrie minciunile astea despre mine, când am afaceri şi mă întâlnesc cu o groază de oameni din oraş?”, se întreabă Zapodeanu.

 

 

 Captura 3: 15 mai, linşajul continuă

Un mare fâs pentru Dobaşu

Episodul 3 este de-o stupiditate rară, pentru că firescul lucrurilor şi-a urmat cursul iar Zapodeanu chiar a pierdut procesul la ÎCCJ. Pe 15 mai, Topiasi răstoarnă cazul încă o dată în favoarea sa şi titrează: „Judecătorii au confirmat dezvăluirile Topiasi în cazul tunului de pe Copou”. De fapt, Primăria şi-a susţinut interesele, iar Înalta Curte i-a dat câştig de cauză. Atacul lui Dobaşu are două sensuri: aruncă o perdea de fum asupra poveştii, nelăsând să se mai înţeleagă nimic, şi îi semnalizează lui Zapodeanu că îi merge rău tocmai din cauza implicării „justiţiarilor” de la Topiasi şi că îi va merge şi mai rău de-acum înainte. În latifundiar se aruncă expresii tari: „şmecherii grosolane”, „cel mai mare speculant”.
Odată afacerea vărsată, Aurel Dobaşu s-ar fi putut opri, din lipsă de muniţie. Dar n-a făcut-o.

 

Captura 4: De fapt, Dobaşu a început vânătoarea Zapodeanu

Luat cu totul în colimator

Pe 20 mai, Topiasi deturnează o ştire banală de pe fluxul naţional într-un nou atac la Zapodeanu, pe modelul „de ce nu ai bască?”. Site-ul publică următoarea ştire: „Fiscul a început vânătoarea <Zapodeanu>”. În fapt, e o declaraţie dată de şeful ANAF ziarului Adevărul în care explică modul în care vor fi căutate averile ascunse ale celor mai bogaţi oameni din România. Subiectul n-are nicio legătură cu Ioan Zapodeanu, autorul nici măcar nefăcând efortul de-a sugera cumva, din condei, că latifundiarul ieşean are conturi ascunse în alte ţări şi ar putea fi luat în vizorul ANAF. O singură frază heirupistă la început, demnă de un revoluţionar bolşevic: “ANAF a început deja vânătoarea bogătaşilor care nu declară cum s-au îmbogăţit”.

Articolul este însoţit încă o dată de poza lui Zapodeanu. Această manieră de-a face jurnalism de către marele deontolog Aurel Dobaşu – care face evaluări tuturor canalelor media din Iaşi, nedând nimănui notă de trecere – aminteşte de vremurile de glorie ale BZI şi l-ar face invidios pe Asimionesei.
“Mă simt hărţuit. Cât i-am dat bani am fost bun. Acum mă scol dimineaţa şi nu ştiu ce mai inventează. Aşa ceva eu nu tolerez. Îi fac dosar penal”, e concluzia “bunului samaritean” Ioan Zapodeanu.

 

 

“Ce fac eu cu banii mei e treaba mea.” Aurel Dobaşu, patron la As Media şi la TELE M

 

Înţelegerea secretă Dobaşu-CONEST

Dacă vă întrebaţi de ce TELE M nu aminteşte niciodată de afacerile CONEST, aveţi mai jos o explicaţie.

Formal, dar fără niciun act înregistrat la Registrul Comerţului, Aurel Dobaşu este patronul Tele M din primăvara anului trecut, cumpărând acţiunile cu un leu. Dănuţ Prisecariu face naveta Iaşi-Vancouver şi a lăsat complet hăţurile în mâinile lui Dobaşu, punând o singură condiţie: să plătească datoriile la Fisc, conform eşalonării.

Tele M continuă să aibă pierderi mari, nereuşind să-şi acopere cheltuielile din veniturile de publicitate. Foamea de bani este atât de mare încât presiunea asupra mediului politic şi de afaceri exercitată de Aurel Dobaşu a crescut enorm în ultimul an.

 

Bani care n-au nicio justificare

În paralel, Dobaşu deţine As Media, firma care oferă buletine de monitorizare a presei, scrise într-o cheie extrem de subiectivă. Valoarea de piaţă a acestui serviciu nu depăşeşte 300 de lei/lună, în regim de abonament.

Lovitura de teatru o reprezintă sumele încasate de As Media în ultimele trei luni din 2013 de la CONEST, firma de construcţii care a cunoscut o perioadă înfloritoare în timpul mandatelor lui Gheorghe Nichita la Primăria Iaşi. Asocierile între primar, viceprimarul Chirica şi firma CONEST sunt atât de frecvent pomenite în piaţa construcţiilor dar şi în presă, încât cei implicaţi nici nu se mai obosesc să le nege. Firma care a luat crema lucrărilor publice din Iaşi este legată însă subteran de Aurel Dobaşu, cel mai mare contestatar al lui Nichita. Banii nu ajung însă la Tele M, televiziunea “patronată” de Dobaşu, ci la firma sa de monitorizare a presei. Banii viraţi de CONEST către As Media au fost: 18.600 de lei în octombrie 2013, 2.480 de lei în noiembrie, 7.440 de lei în decembrie şi încă un “mizilic” de 3.720 de lei în ultimele zile din an. În total, 32.240 de lei.

Cam scump pentru un buletin de monitorizare a presei, greu digerabil ca redactare, dar pe care, la urma urmei, un om de afaceri onest ar fi dispus să plătească 300 de lei lunar. CONEST n-a fost niciodată luată în colimator de TELE M, dar iată că banii ajung la As Media, fiind interesant ce sume s-au transferat cu adevărat şi la postul tv, aflat la ananghie, din tot ce s-a încasat.

 

CIFRE:
– 45.000 de euro a încasat As Media de la diverşi clienţi în ultimele trei luni din 2014. Câţi din aceşti bani au ajuns şi la TELE M?
– 50% din sumele încasate de As Media în ultimul trimestru din 2014 sunt bani primiţi de la stat
– 32.240 de lei a plătit CONEST către As Media, care are acelaşi patron ca şi TELE M, Aurel Dobaşu. TELE M nu a atacat niciodată această firmă din siajul Primăriei Iaşi

 


Patronul CONEST: “Cam mare suma”

Întrebat de chestiune, Viorel Cozma, patronul CONEST, a declarat succint: “Nu am nicio relaţie cu Aurel Dobaşu. Nu ştiu să vă spun despre suma asta. Mi se pare cam mare. Am să vorbesc cu directorul. Am să verific. Da, există o colaborare pentru acel buletin”.  Un buletin de 32.240 de lei.
Contactat de 7EST, Aurel Dobaşu a spus că relaţiile lui contractuale nu sunt de interes public. ”Treaba asta este pur privată. Numai cine se ocupă cu aşa ceva poate să creadă că cer taxă de protecţie. Ce fac eu cu banii mei este treaba mea”.

 

 

Citeşte şi Ce datorii are TELE M. Prima reacţie a lui Dobaşu: „Lăsaţi-mă să mă dumiresc”

 

Alt client strâns cu uşa: Ostaficiuc
Pe sfârşit de an 2013, sucursala Iaşi a CNADNR a plătit către As Media nişte sume astronomice: 23.343 de lei, în numai trei tranşe lunare. Oficial, pentru acest celebru buletin de monitorizare a presei, deşi DRDP Iaşi are un angajat plătit tocmai pentru a face sinteze din presa locală şi naţională. Banii către As Media au fost viraţi la scurt timp după ce TELE M ştersese pe jos cu Marius Ostaficiuc, membru marcant al PSD Iaşi, surprins că înscena o diversiune la mitingul programat de societatea civilă împotriva tăierii teilor de pe Ştefan cel Mare. Ostaficiuc este însă şi director adjunct la DRDP Iaşi. Acesta a explicat pentru 7EST, la începutul lui 2014 că „buletinele de monitorizare sunt foarte bune şi foarte utile”. Dobaşu n-a dat nicio explicaţie la acest contract, o mană cerească pe seceta asta, bani care au curs din cer, adică de la bugetul public.

 

 

Citeşte şi Laicu, pentru noi eşti Necolaiciuc 2. Caracatiţia achiziţiilor directe de la DRDP: angajaţii şi neamurile lor, interlopi, firme de apartament

 

 

Bani şi de la un spital

O altă enigmă neelucidată o reprezintă cei 6.200 de lei încasaţi de As Media, pe sfârşit de an, de la Spitalul de Recuperare. Managerul Carmen Cumpăt neagă că ar fi plătit aceşti bani, dar susţine că va face nişte verificări suplimentare: „Nu este vorba de o asemenea sumă. A fost un serviciu legat de comunicate de presă, o sumă mică, 300 de lei. Era pentru zilele spitalului”. Documentele oficiale deţinute de 7EST indică însă faptul că Spitalul de Recuperare a plătit către As Media 6.200 de lei.

 

 

Citeşte şi LOVITURĂ DE TEATRU: Aurel Dobaşu, noul patron de la TELE M. Valoarea tranzacţiei: 1 EURO

 

 

Celebra „chiflă” a lui Dobaşu

Cel mai hilar moment al carierei lui Aurel Dobaşu a fost în 2004, când un site de pamflete şi scheciuri din Iaşi, dezavantaje.ro, a încropit o ficţiune despre cum ar arăta o întâlnire conspirativă între Gheorghe Nichita şi Dan Cârlan, pe atunci adversari în campania electorală pentru postul de primar. Singurul care a luat de bună această operă literară a fost Aurel Dobaşu, care, prin serviciul său de monitorizare, a trimis către toţi clienţii săi o alertă maximă că s-a produs o bombă în presă: a fost dezvăluită, cu tot cu stenogramă, conspiraţia Nichita-Cârlan.
Dobaşu şi-a revenit după acel „luft” profesional de kinogramă, dar a purtat pică, ani la rând, tuturor celor care au râs atunci de dânsul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments