Încă 200 de programatori sunt căutaţi pe piaţa ieşeană după ce Grupul Ness a anunţat că se va extinde. Iaşul devine un pol din ce în ce mai important al industriei IT din România.
Aflată în expansiune agresivă, industria IT ieşeană primeşte ajutor şi din partea statului pentru a se dezvolta. Recent, Grupul Ness a primit un ajutor de stat de 5,4 milioane de euro pentru a angaja 200 de persoane la Iaşi, oraş în care această industrie produce 150 milioane de euro anual, cu mai puţin de 6.000 de angajaţi.
Statul plăteşte jumătate din salarii
Unul dintre cei mai importanţi furnizori globali de tehnologie IT, Ness România, a reuşit să obţină ajutor din partea statului pentru a-şi dezvolta afacerea de la Iaşi. Guvernul a aprobat un ajutor de stat în valoare de aproape 25 de milioane de lei pentru implementarea proiectului de investiţii al companiei. „Ajutorul vizează plata a 50% din salariile noilor angajaţi. Practic, este vorba despre 200 noi locuri de muncă create pentru minimum 5 ani. O altă parte a banilor va merge spre investiţiile în infrastructură şi IT”, a explicat Ştefan Rusu, VP Delivery în cadrul Ness România.
Şi Endava se extinde
Ness intră, aşadar, în rândul marilor producători de soluţii software de la Iaşi care anunţă expansiunea. În Iaşi activează acum circa 400 de firme în domeniul IT, însă doar cinci numără peste 100 de angajaţi. Altfel spus, multe sunt firme de apartament, cu câte 3-4 angajaţi, care dezvoltă soluţii web sau diverse aplicaţii informatice.
Compania Ness numără în prezent 122 de angajaţi în centrul de la Iaşi, iar cele 200 de posturi nou-înfiinţate va transforma societatea în unul dintre cei mai mari angajatori de pe piaţă. Unul dintre principalii concurenţi pe piaţa muncii este Endava, care a apărut la Iaşi în 2008 şi a anunţat că în acest an vrea să ajungă la 300 de angajaţi.
Un alt aspect interesant este legat de poziţionarea acestor firme. Din cei aproape 6.000 de angajaţi IT din Iaşi, circa 3.000 au birourile la Palas. În acest moment, clădirile office din Palas au un grad de ocupare de aproape 100%.
Ansamblul Palas este preferat de cei mai mulţi dintre IT-iştii locali
Firmă de sorginte ieşeană
Ness Technologies a preluat în urmă cu câţiva ani compania ieşeană Radix de la omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, fiind una dintre primele firme IT străine care a intrat pe piaţa ieşeană. Centrul de la Iaşi numără 122 de angajaţi, pentru Ness fiind al doilea ca importanţă din Europa de Est.
Din anul 2012, Centrul de la Iaşi s-a mutat în clădirea United Business Center 2 din Palas, iar tendinţa este de a ocupa aproape integral clădirea. Doar în acest an Ness şi-a extins suprafaţa de birouri până la 2.100 metri pătraţi. „Deja am ocupat etajele I, IV şi V, iar anul viitor vizăm să ne mai extindem, eventual să mai ocupăm un etaj sau două”, a susţinut Ştefan Rusu. Programatorii ieşeni de la Ness lucrează pentru 9 clienţi mari din toată lumea, dar cei mai importanţi provin de pe piaţa americană.
Infrastructura contează
La nivel mondial, Ness are peste 6.500 de angajaţi în India, Slovacia, Republica Cehă, România, Marea Britanie, Israel şi Statele Unite. Potrivit oficialilor companiei, intenţia de a dezvolta centrul de la Iaşi a fost luată din mai multe motive, dar au contat, cu precădere, fluxul de specialişti asigurat de universităţi, abilităţile lingvistice ale tinerilor programatori români şi infrastructura telecom avansată. „Şi aeroportul este foarte important, pentru că aşa pot ajunge colegii noştri din SUA, cu o escală la Londra. Noi sperăm ca, după modernizare, să existe zboruri directe”, a mărturisit Ştefan Rusu. Alături de Ness, printre companiile de renume care şi-au mutat în anii din urmă centrul de greutate la Iaşi se numără Endava, Xerox, Amazon şi Capgemini.
Ce face Ness
Compania Ness oferă soluţii software într-o multitudine de domenii, precum apărare şi securitate naţională, înaltă tehnologie, servicii financiar-bancare şi medicale. Printre clienţii Ness se numără poliţia şi armata din Israel, Coca- Cola, Skoda, Philips şi Raiffeisen Bank.
Aproape 150 milioane de euro din IT&C
Considerat de mare viitor, sectorul cercetare-dezvoltare&high-tech ieşean este dominat de tehnologia informaţiilor, cu 85,8 milioane de euro cifră de afaceri. Urmează industria echipamentelor electrice şi optice, cu 31,8 milioane de euro, telecomunicaţiile, cu 19 milioane de euro, şi cercetarea, cu 6,3 milioane de euro.
În total, IT&C-ul ieşean a vândut anul trecut produse de aproape 150 milioane de euro. Din totalul cifrei de afaceri globale înregistrate de firmele ieşene, industria high-tech ocupă deja 4%, în timp ce agricultura are 5%, iar industria – 35%.