Aproape 500 de mistreţi trăiesc în pădurile din jurul Iaşului. Numărul lor e în creştere, sunt cu aproape 70 mai mulţi ca anul trecut. Specialiştii de la Direcţia Silvică le recomandă ieşenilor care ies la grătare sau la plimbare prin păduri să fie cu băgare de seamă. Deşi teoretic nu sunt agresivi, silvicutorii spun că cel mai bine ar fi să-i evitaţi. Tot în pădurile de lângă Iaşi puteţi da şi peste pisici sălbatice sau vulpi. Cei mai periculoşi sunt câini sălbăticiţi.
“Pot fi periculoşi”
Avertismentul Direcţiei Silvice vine pe fondul creşterii numărului de animale sălbatice din pădurile din judeţul Iaşi. Numai în privinţa porcilor mistreţi de pe fondurile Direcţiei Silvice creşterea a fost de 70 de exemplare faţă de anul trecut. “Ne apropiem de numărul de animale pe care îl aveam în păduri în anul 1989, acela fiind an de referinţă pentru noi”, a declarat Toader Bordeianu de la Compartimentul de Vânătoare al Direcţiei Silvice Iaşi.
Acesta spune că ieşenii trebuie să fie precauţi. “Femelele cu pui pot deveni periculoase. Din fericire, sunt foarte atente în această perioadă şi întâlnirile sunt rare. Nu este exclusă întâlnirea cu masculii, dar sunt timizi şi pot ataca doar atunci când nu au altă soluţie. Pot fi periculoşi dacă sunt surprinşi în zone deschise”, a afirmat Toader Bordeianu. Acesta spune că, de când oamenii şi-au făcut case spre zonele cu pădure, nu este ieşit din comun ca cei care locuiesc acolo să se intersecteze cu mistreţi. “În definitiv, oamenii s-au dus peste animale, nu animalele au dat năvală peste oameni”, a punctat Bordeianu.
Şacali pe Prut
Deşi pare greu de crezut, Direcţia Silvică Iaşi a primit numeroase rapoarte că, în zona Prutului, a apărut o specie nouă: şacalii. “Ştiu destui care i-au văzut. Au urcat pe Prut, din Deltă. Nu avem fonduri de vânătoare în zona aceea, dar cei care au anunţat aşa ceva spun că i-au văzut”, a explicat Toader Bordeianu. Cum lupii sunt dispăruţi de ceva vreme din Iaşi, şacalii, fraţii lor mai mici, pot deveni adversari redutabili. “Lupi am văzut ultima dată în 1994, pe lângă Dobrovăţ. Nu ştim acum dacă mai sunt sau nu. Doar în iernile geroase mai pot trece Prutul îngheţat”, a mai spus Bordeianu.
Pisici, vulpi şi câini
Cele mai periculoase animale din pădurile din Iaşi sunt câinii sălbăticiţi. Aceştia trăiesc în haite şi atacă fără ezitare oameni. “Nu avem un recensământ, dar sunt destul de mulţi. Toţi pădurarii ştiu că trebuie să-i împuşte când îi văd. Sunt aduşi cu maşinile, din oraşe, la marginea pădurii, şi descărcaţi acolo, să se descurce singuri. În câteva luni sunt total sălbăticiţi şi distrug totul în calea lor. Sunt foarte periculoşi pentru oameni”, a mai precizat Bordeianu. Alt animal celebru trăieşte în pădurile din Iaşi, dar cei care îl văd se pot considera norocoşi, pentru că este foarte rar: pisica sălbatică. Fiind foarte timidă, nu reprezintă niciun pericol pentru om. Vulpile, în schimb, nu sunt deloc rare. Acum câţiva ani, una a intrat chiar în oraş, într-un bloc din Tătăraşi, fiind prinsă la etajul al patrulea.
Bicicliştii, între vânat şi vânători
Dacă o întâlnire cu un animal poate deveni periculoasă, dar nu mortală, cea cu un pluton de vânători sigur este. O dramă a fost evitată de curând, în apropiere de Bârnova, când un grup de biciclişti a nimerit între animalele fugărite şi grupul de urmăritori. “Toată lumea era cu glonţ pe ţeavă, a fost o diferenţă de câteva secunde să se întâmple ceva”, a povestit Toader Bordeianu.
“Au fost şi cazuri în care oamenii au prins mistreţii în laţuri. Se consideră braconaj şi se pedepseşte”, Toader Bordeianu, Direcţia Silvică