Legi bizare din lume. Unde sunt puşi copiii să muncească şi ce ţară penalizează angajaţii supraponderali

0
75
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Un concediu asigurat sau munca fără un program exact de lucru pot părea pentru mulţi ceva obişnuit. Există însă ţări unde autorităţile au adoptat legi inedite pentru a reglementa diferite aspecte legate de munca cetăţenilor lor.
 

În Spania, copiii ar putea fi puşi la muncă prin casă indiferent de vârstă, iar bărbaţii sunt obligaţi deja prin lege să ajute la treburile din gospodărie. În Japonia, sunt căutaţi şi depistaţi anual angajaţii supraponderali. Dacă nu slăbesc, ei trebuie să plătească penalităţi.

 

Mai jos, o listă cu cinci dintre cele mai bizare legi care reglementează condiţiile de muncă în diferite state ale lumii

 

1. Legea care îi obligă pe copii să lucreze în gospodăriile părinţilor şi să îi respecte pe aceştia.

Un proiect de lege pe această temă a fost înaintat luna trecută în Parlamentul spaniol. Lista de resposabilităţi şi de obligaţii pe care copiii ar putea să le aibă include „participarea la viaţa de familie, respectare părinţilor şi a rudelor lor” şi responsabilitatea de a asista la rezolvarea treburilor făcute în gospodărie şi chiar de a îndeplini diverse sarcini în concordanţă cu vârsta pe care o au şi indiferent de sex.

În proiectul de lege nu au fost menţionate sancţiunile pentru cei care nu vor respecta aceste măsuri.

Soţii spanioli sunt obligaţi prin lege, încă din 2005, să ajute la munca din gospodărie, dar şi să îşi sprijine partenerele în a avea grijă de copii sau de bătrânii familiei.

 

2. Ţara unde programul de muncă nu depăşeşte opt ore decât în condiţii excepţionale.

La finalul lunii martie, Ministerul german al Muncii a adoptat o măsură care le intezice şefilor să îşi pună la muncă angajaţii în afara orelor de program, în afara unor „circumstanţe excepţionale”.

 

3. Japonezii le măsoară talia angajaţilor lor.

Pentru a-şi feri populaţia aflată într-un proces accentuat de îmbătrânire, oficialii japonezi au adoptat în anul 2008 o lege care stabileşti dimensiunea taliei pentru toţi cetăţenii cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani.

Dimensiunile taliilor angajaţilor sunt luate anual în cadrul unui control medical în timpul căruia se verifică şi tensiunea şi nivelul de colesterol din organismele acestora. Rolul controlului medical este acela de a da asigurări că angajaţii sunt sănătoşi şi că nu au probleme de greutate.

Persoanele identificate ca având astfel de pobleme de sănătate primesc consiliere pentru a scăpa de kilogramele în plus. Cei care nu reuşesc să slăbească trebuie să contribuie mai mult la programul naţional de asistenţă medicală.

 

4. Fără e-mail de serviciu după încheierea programului de lucru.

Francezii au pus în discuţie, luna trecută, interzicerea e-mailul-urilor de serviciu după ora 18:00. În acest caz, persoanele care lucrează ca freelanceri, cele ale căror programe de lucru nu sunt, aşa cum prevede legea, de cel mult 10 ore pe zi, pot beneficia de acest privilegiu.

 

5. Angajatorii americani nu sunt obligaţi prin lege să le dea concedii salariaţilor.

În Statele Unite ale Americii, angajatorii nu sunt obligaţi prin lege să le dea concedii salariaţilor, să le plătească perioadele în care stau acasă în concediu medical sau să le permită să ia pauze de masă la prânz. În Brazilia însă, angajaţii au garantat la dispoziţie o lună de concediu pe an.

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFOTO. Cum arăta Smiley în copilărie
Articolul următorGeorge Clooney vrea să intre în politică
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments