Membrii Yakuza au tatuaje, au cele mai scumpe maşini din lume la care doar poţi să visezi, femei frumoase, bani şi multă influenţă.
La începuturi, membrii Yakuza erau cunoscuţi sub numele de Kabuki-Mono (nebunii). Aceştia se îmbrăcau diferit de ceilalţi, purtau părul foarte scurt şi terorizau populaţiile satelor şi oraşelor mici. Membrii mafiei Yakuza de astăzi susţin că înaintaşii lor sunt Maccki-Yakko – proprietari de cârciumi, prăvălii, vânzători stradali, fani ai jocurilor de noroc, etc.
Se spune că Yakuza ar însemna 8-9-3, Ya-8, Ku-9, Za-3 – suma câştigătoare dintr-un joc de cărţi asemănător cu Black Jack, Oicho-Kabu. În timp, organizaţia s-a dezvoltat şi a pătruns în toate domeniile de la politică până la construcţii, etc. Ei colaborează cu oameni la nivel înalt, în schimbul protecţiei, pentru care cotizează sume importante. Membrii Yakuza poartă haine stilate, costume negre şi cămăşi albe, au corpul plin de tatuaje, părul scurt şi nu renunţă niciodată la ochelarii de soare.
Care să fie membru Yakuza?
Nimeni nu scapă nepedepsit, dacă a greşit
Organizaţia foloseşte violenţa şi şantajul şi impune un sistem al taxelor de protecţie. În Yakuza intră persoanele care nu-şi mai găsesc locul în societate, care nu mai au familii, copii, refugiaţi, etc. Pentru a intra în grupare, membrii noi se supun superiorilor care le dau diferite sarcini de îndeplinit. Un membru nou primeşte bani şi un statut social. În cazul în care nu-şi îndeplineşte atribuţiile şi-şi dezamăgeşte repetat superiorul, acesta este pedepsit prin amputarea degetului mic, în primă instanţă, după care se continuă până rămâne fără degete.
Proteză pentru un membru Yakuza pedepsit
Yakuza este structurată piramidal: familia-clan este condusă de un Oyabun, boss-ul cel mai mare sau tatăl, care este ajutat de executanţi mâna dreaptă sau fiii – Wakshu, care sunt ajutaţi la rândul lor de Kyodai. Cei din urmă îşi pot face mini clanuri mai departe şi tot aşa. Au o structură mai complexă decât în cazul Mafiei Italiene.
Tatuajele membrilor Yakuza semnifică clanul din care fac parte, de cele mai multe ori multiplicat pe corp. Prin tatuare, membrul îşi exprimă convingerea că nu-şi mai doreşte să facă parte din marea societate. De cele mai multe ori tatuajele nu sunt expuse privitorilor.
Tradiţia tatuării a câte unui inel negru în jurul antebraţelor pentru fiecare crimă comisă a fost adoptată de Yakuza din Bakuto. Ulterior, membrii au început să se tatueze pe tot corpul cu simbolurile clanului din care fac parte.
„Munca” membrilor Yakuza constă în activităţi ce aduc profituri de zeci de miliarde de dolari anual. În ultimele decenii mafia japoneză s-a infiltrat în SUA şi Europa.
.
Yakuza şi maşinile de lux
Membrii Yakuza aleg cu grijă maşinile pe care le conduc. Niciodată nu vor fi din cele scumpe, ci din cele la care mulţi doar visează. Preferata lor rămâne Toyota Century, modele securizate, Lamborghini Diablo, Lamborghini Aventador, Lincoln, Cadillac, şi alte maşini de lux cu mulţi cai putere. Le plac mult şi motoclicletele puternice şi tunate.
Maşina aparţine lui Morohoshi-san, un om de afaceri mambru Yakuza
Piesele pe patru roţi diferă şi în funcţie de locul lor în rândul organizaţiei. Membrii Yakuza se împart în trei categorii: tekiya – comercianţii ambulanţi, bakută – jucătorii, şi gurentai – huliganii.
Tentaculele Yakuza se regăsesc în lumea prostituţiei, drogurilor, jocurilor de noroc, spălării de bani, sclaviei, turismului sexual, înşelătoriri turiştilor, manipulării la orice nivel, cămătăriei, imobiliarelor, sportului, etc.
Producătorii din industria pornografică sunt o mană cerească pentru organizaţie care a făcut şi face contrabandă cu filme pentru adulţi din celelalte ţări. Controlează prostituţia, forţând unele femei tinere să practice această meserie. Toată lumea ştie că nu trebuie să refuzi sau să superi un membru Yakuza, căci sfârşitul va fi aproape şi inevitabil. Yakuza a cumpărat copiii nedoriţi din familii pentru a-i integra în organizaţie. Au plătit sume de până la 5.000 de dolari pentru un suflet, şi fiecare dintre aceşti copii cumpăraţi au fost puşi să lucreze pentru ei în baruri, restaurante sau cluburi de noapte.
Turismul sexual este o practică des întâlnită în estul Asiei, iar Yakuza organizează vacanţe pentru cei din Bangkok, Manila, Seoul, Taipei, oferindu-le cazare şi femei.
Bani produşi din afaceri ilicite şi înşelătorii
Yakuza sunt cei mai mari deţinători de arme din Japonia, deşi ele sunt interzise. Arme de toate tipurile sunt luate din America şi Europa. Membrii crimei organizate sunt specializaţi şi în producţia şi comercializarea de amfetamine, pe care le folosesc în schimbul armelor cu cei din vest.
Yakuza produce mulţi bani şi prin extorcare de fonduri corporative. Cei care se ocupă de asta se numesc sokaiya. Ei cumpără o parte din acţiuni doar pentru a fi prezenţi la şedinţele companiei respective. În acest mod află informaţii pe care le folosesc apoi împotriva celorlalţi. Dacă managementul nu este de acord cu ei se poate ajunge şi la crimă.
Membrii clanului îşi descoperă tatuajele în intimitatea familiei
Anumiţi sokaiya pozează ca publisheri de reviste de afaceri de succes, modele de urmat. Nimeni din afară nu ştie adevărul pur al afacerii lor. Alţi sokaiya colectează fonduri pentru cauze inexistente. Organizează gale la care sunt invitaţi oameni de afaceri de la care se aşteaptă donaţii mari. Un astfel de eveniment le poate aduce în buzunare şi peste 100.000 de dolari pe noapte. Activităţile necinstite practicate de ei nu se opresc aici.
Yakuza dincolo de graniţele Japoniei
Încă din 1991 s-a depistat că membrii organizaţiei violente au pătruns în SUA. FBI a descoperit o grupare denumită Boryokudan. Primele mişcări au fost făcute în Hawaii, unde erau aduse droguri, dar şi în California, Nevada sau New York. În Hawaii, Yakuza au pătruns şi în domeniul imobiliar, fiind o oportunitate în condiţiile în care turişti din Japonia şi alte ţări asiatice doreau să achiziţioneze o locuinţă. Afacerile lor din Japonia au fost „inaugurate” şi aici. Ca un pachet complet.
Uniţi şi dincolo de moarte
În California, Yakuza a făcut alianţe cu bandele de coreeni şi vietnameze. Los Angeles este un oraş aparte pentru ei. Disperarea celor veniţi aici de a fi remarcaţi fie pentru rolul vieţii lor, pierd banii în cazinouri, caută petreceri luxoase, etc, fac din ei o ţintă sigură şi vulnerabilă pentru Yakuza. În New York au făcut alianţe cu Mafia Americană pentru a coopera în diferite activităţi ilegale.
Cu toată puterea pe care o deţin, poliţia a făcut şi arestări în rândul membrilor Yakuza, deşi drumul până la încarcerarea lor a fost lung şi anevoios.
„Taţi” ai Yakuza
În anii ce au precedat Al Doilea Război Mondial, membrii Yakuza au crescut dramatic la 184.000 divizaţi în 5.200 de bande peste tot în ţară devenind cea mai numeroasă armată japoneză din toate timpurile. Au existat şi războaie sângeroase între bande atunci când se lucra pe teritorul altora.
Yoshio Kodama este o figură importantă din secolul 21 în rândul organizaţiei mafiote. El a fost omul care a adus pacea între bandele aflate în conflict şi a unificat Yakuza. Cea mai mare abilitate a sa era să menţină un echilibru între grupările criminale şi grupurile politice. El ajuta guvernul în lupta împotriva corupţiei, spionajului, şi altor lucruri murdare. A spionat China pentru guvernul Japonez. A asigurat exporturi de materiale precum nichel, cobalt, cupru, radium, pentru schimburi cu heroină. Guvernul Japonez nu a ezitat să-i răsplătească eforturile patriotice. În 1945, veniturile sale erau echivalentul a 175 de milioane de dolari.
A fost numit criminal de război de clasa A, la capitularea Japoniei, şi a stat în închisoare doi ani de zile. Din spatele gratiilor, Kodama şi-a continuat jocurile murdare. Mai târziu, în 1949, CIA l-a plătit cu suma de 150.000 de dolari pentru a-şi folosi conexiunile să împiedice plecarea unei nave de contrabandă cu tungsten din China. Kodama a murit în urma unui infarct în 1984.
Un alt oyabun al Yakuza a fost Kazuo Taoka. A condus gruparea timp de 35 de ani, şi a murit în 1981. În timpul său, familia din care făcea parte, Yamaguchi-gumi, a crescut la 13.000 de membri. Prezenţa lor era resimţită în 36 din cele 47 de prefecturi ale japoniei şi controlau peste 2.500 de afacerile existente.
Spre deosebire de Kodama, care nu era un mare adept al violenţei în stradă, Taoka a trăit cu ea toată viaţa folosind-o în avantajul său. Fiind orfan, de mic copil a fost nevoit să muncească. A lucrat în docurile din Kobe şi de acolo a fost luat de Yakuza în gruparea denumită Noburu Yamaguchi. S-a remarcat repede ca bătăuş de stradă, iar semnătura sa era să-şi zgărie pe ochi oponenţii. De aceea era poreclit „Ursul”. La 23 de ani a primit 8 ani de închisoare pentru uciderea unui membru dintr-o bandă rivală. După ce a ieşit din închisoare şi vechiul boss al grupării a decedat, Taoka a devenit oyabun, la vârsta de 33 de ani. Spiritul agresiv şi cel organizatoric au făcut ca gruparea lui să devină una dintre cele mai bune din Yakuza.
Hisayuki Machii este un alt nume important. El a pavat drumul coreenilor în oragnizaţia japoneză. Machii era şeful Yakuza coreene
. Din tinereţe dorea să pătrundă cu gruparea sa în Japonia, şi i-a reuşit făcând asta strategic şi paşnic. A fost mereu un apropiat al lui Kodama şi Taoka. cei doi i-au permis lui Machii să-şi desfăşoare afacerile la ei. Imperiul său cuprindea acum tursmul, imobiliarele, industria de divertisment, baruri, restaurante, prostituţie, import de ulei. El şi Kodama au făcut mari averi în imobiliare lucrând împreună. Mai mult, Machii a ajutat guvernul coreean şi Yakuza cu diverse lucruri, în schimbul lăsării criminalilor japonezi să aibă rachete în Coreea. Mulţumită lui Machii, Coreea a devenit o a doua casă pentru Yakuza. Machii s-a pensionat prin anii ’80 şi s-a retras în Hawaii.
Yakuza numără acum peste 100.000 de membrii în Japonia, în diferite grupări, care operează internaţional, ceea ce o face cea mai mare organizaţie criminală din lume. Principalele familii Yakuza sunt Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai şi Inagawa-kai.
(Sursa: apropo.ro)