"Badanta" – noua formă de sclavie practicată de Occident. Zeci de mii de românce trăiesc această dramă departe de casă şi de familie

1
2621

Cele câteva zeci de mii de românce care lucrează în Italia în domeniul asistenţei sociale, ca îngrijitoare pentru bătrâni, trăiesc o dramă continuă, din cauza condiţiilor de multe ori inumane în care sunt obligate să-şi desfăşoare activitatea, conform Asociaţiei Româncelor din Italia (ADRI).

Cauzele principale sunt multiple, dar în principal problemele vin din lipsa unei legislaţii care să protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.

Termenul de „badanta” se referă la femeile care îngrijesc bătrâni la domiciliul acestora şi se aplică general, indiferent de naţionalitatea celor care prestează acest serviciu.

De curând, acesta a ajuns să fie utilizat şi în comunicările oficiale ale statului italian, precum şi în conferinţele şi evenimentele care urmăresc situaţia emigranţilor din Italia.

Prin definiţia sa, badanta este cineva care îngrijeşte persoane în vârstă.

„Problemele unei badante încep din momentul în care se decide să părăsească România, pentru speranţa unei vieţi mai bune în Italia”, spune Silvia Dumitrache, preşedintele ADRI, rezidenta de 11 ani în Italia.

Lipsa informaţiilor concrete despre ceea ce înseamnă viaţa de badanta este principalul motiv al suferinţelor pe care aceste femei le îndura în multe cazuri din momentul în care pun piciorul pe pământ italian.

„Sunt necesare, în România, puncte oficiale de informare a tuturor românilor care vor să emigreze. Mulţi nu ar mai pleca, dacă ar şti că situaţia care îi aşteaptă nu este aşa cum şi-o imaginează”, afirmă preşedintele ADRI.

Cu toate acestea, mulţi rămân chiar şi în aceste condiţii în Italia, sperând să câştige destul pentru a-şi susţine financiar, pe cât posibil, familiile rămase în România, a adăugat Silvia Dumitrache.

 

Salarii mici, doar două ore libere pe săptămână, copii lăsaţi în grija rudelor din România

Potrivit acesteia, salariile badantelor sunt mici, ele au doar două ore libere pe săptămână, duminică, şi, în multe cazuri, îşi lasa copiii în România, în îngrijirea rudelor.

Practic, în foarte multe cazuri, mama dispare din viaţa copilului său, în perioada pe care o petrece lucrând ca badanta în Italia.

Toate acestea atrag după sine şi probleme de natură medicală, atât pentru badante, cât şi pentru copiii lor. Sindromul Italia, afecţiune psihică recunoscută în domeniul medical, pentru care deja se prescriu reţete în farmacii, poate duce chiar la deces.

Sinuciderile sau tentativele de sinucidere sunt mai numeroase în rândul badantelor emigrante decât în cazul altor lucrători din orice alte domenii, susţine Asociaţia Româncelor din Italia.

Problemele copiilor rămaşi în România sunt, de asemenea, grave, lipsa dragostei materne lăsându-şi amprenta în mod vizibil pe evoluţia acestora că indivizi, iar tentativele de suicid sunt des întâlnite şi la copii, mai spune Silvia Dumitrache.

În acest context, Asociaţia Româncelor din Italia a lansat proiectul „Te iubeşte mama!”, care vizează simplificarea şi eficientizarea comunicării dintre badante şi copiii lor rămaşi în România.

Scopul proiectului este facilitarea contactului dintre mamă şi copil prin intermediul unui program de video-apelare via Internet pe care asociaţia îşi doreşte să îl dezvolte.

 

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments