Succesul „Teodoreanu”, o altfel de olimpiadă. A IX-a ediţie a concursului naţional transcurricular de lectură şi interpretare găzduit de Colegiul Negruzzi, unic în România

0
465

Arte plastice, film, teatru, totul pornind de la cuvântul scris – un proiect educaţional demarat de prof. Camelia Gavrilă ce a căpătat rezonanţă naţională. Au participat elevi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova. E o interpretare originală a comunicării plecând de la literatură, o adevărată provocare pentru elevii de gimnaziu n Concursul „Ionel Teodoreanu” a intrat în lista competițiilor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

 

 

Săptămâna trecută, în intervalul 29 mai – 1 iunie 2014, s-a desfășurat la Iași cea de a IX-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, la care au participat 190 de elevi, reprezentând toate județele țării,  municipiul București, precum și Republica Moldova – cu o delegație formată din 9 elevi, laureați la competițiile naționale de profil. A fost un prilej unic pentru aceștia  de a se confrunta într-un dialog al literaturii cu arta plastică, cinematografia și teatrul, pe parcursul celor două zile în care s-au derulat proba scrisă și proba orală.
Concursul şi-a dobândit identitatea și substanța prin abordarea transcurriculară a comunicării din perspectivă culturală şi artistică, prin evaluarea competenţelor de realizare a unor conexiuni sincretice, de punere în valoare a mesajului textului literar/nonliterar şi prin mijlocirea altor arte sau forme de comunicare, textul literar rămânând, astfel, nucleul şi premisa înţelegerii mesajului artistic, receptat în relaţiile lui cu alte domenii artistice.

 

Recunoaştere naţională

Inițiat în 2005 de Colegiul „Costache Negruzzi” și Inspectoratul Școlar Județean Iași, concursul a intrat  în calendarul competițiilor oficiale ale M.E.N., cunoscând în acest interval redefiniri impuse de exigențele școlii actuale. Valoarea incontestabilă a acestui eveniment cultural și educațional, gestionat de prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general și președinte executiv, a fost reconfirmată de participarea la festivitatea de deschidere a reprezentantului ministerului, inspector general, conf. univ. dr. Mina Maria Rusu, precum și de prezența, la gala de închidere, planificată simbolic pentru ziua de 1 iunie, a prodecanului Facultății de Litere, prof. univ. dr. Antonio Patraș, președinte de onoare, semn al colaborării constante și al modelului academic oferit de Universitatea „Al. I. Cuza” Iași pentru învățământul preuniversitar.

Programul oferit de gazde în acest an a fost unul variat și atractiv, dens din punct de vedere cultural și educațional:spectacol-lecțiesusținut de elevi și profesori ai Colegiului Național de Artă ”Octav Băncilă” Iași, ateliere de creație și vizită de documentare la Palatul Copiilor Iași, itinerar spiritual prin Cetatea metafizică a Iașilor (muzee, expoziții, centrul istoric al orașului), spectacol de comedie la Teatrul Luceafărul etc.

 

 

 O elevă din Paşcani şi două de la Colegiul Negruzzi au obţinut cele mai importante premii

Premii şi parteneri
S-au acordat 32 de premii și mențiuni M.E.N., precum și zeci de premii speciale oferite de instituții de cultură și edituri de prestigiu, parteneri tradiționali ai organizatorilor: editurile Polirom, Junimea, Adenium, Muzeul Literaturii Române, revistele de cultură „Timpul” și „Cronica”. Colegiul „C. Negruzzi”, inițiator al concursului și școală-gazdă, a selectat 10 din cei mai buni participanți, pentru a le înmâna Premiile „C. Negruzzi”, ca o recunoaștere a spiritului de competiție și a prețuirii valorilor autentice ale școlii românești.
Succesul deplin al concursului s-a datorat și implicării autorităților locale – Primăria Iași și Consiliul Județean Iași sau a altor instituții din sfera culturii și a educației: Palatul Copiilor Iași, Teatrul Luceafărul, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.

 

Citește și Scandalul reclamei mincinoase: apă chioară îmbuteliată. Controalele OPC au ridicat un văl de pe ochii consumatorilor: voi ştiţi ce beţi?

 

Cuvântul scris, libertatea spiritului

Din lotul ieșean s-au remarcat  Elena Coman, din clasa a V-a de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani – premiul I, Maria Teodora Medeleanu, din clasa a VIII-a de la Colegiul „Costache Negruzzi” –  premiul II, Ana Andreea Ioniță, elevă din clasa a VI-a la același colegiu – premiul III. Palmaresul onorant însumează și mențiuni, precum și premii speciale.

Desfășurarea concursului a fost încununată de succes, atât la nivel pragmatic, organizatoric, cât și în sens valoric și simbolic, asigurat de tinerii participanți, pentru care cuvântul scris a însemnat deopotrivă cunoaştere şi sensibilitate, performanță intelectuală şi libertate a spiritului, precum şi dorinţa de a se descoperi ca oameni de mâine ai condeiului.

 

Inspectorul general Camelia Gavrilă a impus concursul „Ionel Teodoreanu” pe lista celor mai importante evenimente şcolare organizate în România

SENSURILE CONCURSULUI „IONEL TEODOREANU”

Limba şi literatura română reprezintă în aceeaşi măsură cunoaştere, informaţie, explorare lingvistică şi critică a textelor, dar şi modalitate de sensibilizare a elevilor, un drum consecvent şi provocator spre înţelegerea limbajelor specifice diferitelor forme de artă.

Pregătirea elevilor, subiectele de la cele două probe ale concursului îşi propun să contureze un spaţiu comun al artelor, pornind de la textul literar sau nonliterar, oferind pentru tineri premisele unor judecăţi de valoare, ale unei receptivităţi estetice modelate încă din anii de gimnaziu.

Proza lui Teodoreanu invită în lumea copilăriei şi a adolescenţei, are parfumul arhaic păstrat discret, dar definitiv şi de oraşul Iaşi, ne învăluie în aburul fin al metaforei cu filigran baroc poate excesiv uneori, cu emoţie lirică, devenind o deschidere spre universul lecturii. Numele şi opera lui Ionel Teodoreanu pot fi simbolice pentru literatura începutului de secol XX, pentru perioada literară din jurul revistei „Viaţa românească” şi, poate, pentru valorile învăţământului ieşean, ale tradiţiei negruzziste legate de Liceul Internat, deseori evocat în spaţiul ficţional, liceu devenit astăzi Colegiul „Costache Negruzzi”, gazdă constantă şi iniţiator al concursului.

 

Prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Şcolar General

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments