Ochelari mai inteligenți decât Google Glass. Studenții și profesorii de la UTI Iași au creat un sistem care permite persoanelor paralizate să navigheze pe internet

0
237

Cinci profesori şi patru studenţi de la Universitatea Tehnică din Iaşi au creat un sistem revoluţionar: ochelarii care permit controlarea cursorului doar prin mişcarea ochilor. Principalii beneficiari la care s-au gândit inventatorii sunt pacienţii paralizaţi de la gât în jos. Numai în Europa sunt peste 17 milioane de persoane care ar putea astfel să navigheze pe internet sau să trimită mesaje.

 

La sistemul ce permite mişcarea cursorului doar cu ajutorul privirii au lucrat vreme de 7 ani studenți de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

„Sistemul este format dintr-o pereche de ochelari video pe care este montat un webcam ce preia o imagine în infraroșu. Imaginea preluată este ulterior procesată pe calculator de către un algoritm de detecție ce identifică poziția pupilei. Corespunzător poziției pupilei se deplasează și cursorul pe ecran”, a explicat pentru Digi 24 unul dintre studenţi.

 

 

Imediat ce sistemul este calibrat, operațiune ce nu durează mai mult de 10 secunde, pacientul paralizat poate folosi cu uşurinţă calculatorul:

„Am mai făcut un browser care este optimizat pentru astfel de persoane – browser de internet. Putem deschide o pagină web și să ne informăm, să citim știri”, explică un student care a lucrat la proiect.

 

Printre principalele funcţii pe care le poate folosi utilizatorul este să trimite mesaje de pe laptop către un telefon mobil: „Voi trimite o notificare unei asistente că am nevoie de exemplu de apă. Pe telefon va primi o notificare. La fel pot trimite și o notificare mai urgentă, cum ar fi FOC, spre exemplu.”

 

„Sistemul se bazează pe ideea selectării unor iconuri sau a unor caractere sau a unor imagini prin detecția voinței respectivei persoane”, a explicat profesorul Vlad Cehan, de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații Iași.

 

 

Alex Luchici este unul dintre pacienţii care au testat deja sistemul. În urmă cu 8 ani, tânărul a suferit un accident în urma căruia a rămas paralizat de la gât în jos. A rămas impresionat de cum funcţionează invenţia. „Ai reușit să controlezi sistemul mai bine decât noi. Probabil că în toți anii aceștia mi-am dezvoltat mai tare anumite aptitudini, simțuri”.

 

„Un mare avantaj al acestui sistem este că el este adaptabil în funcție de nevoile acestor pacienți. Am plecat de la aceste nevoi și am reușit să ajungem în această etapă. Evident că dorim să continuăm cercetările în această direcție dar totul depinde de finanțările care vor veni pe parcurs”, a spus profesorul Radu Buzomiță.

 

Pentru a fi produs în masă şi implementat în unităţi mediale, este nevoie de un investitor. Costul producţiei unui astfel de aparat este cuprins între 400 și 2.000 de euro.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments