Mugur Isărescu: „A prevedea criza nu înseamnă să o anunţi şi să creezi panică”

0
56

 

 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus, joi, la Academia Navală Mircea cel Bătrân (ANMB) din Constanţa, că soliditatea economiei de piaţă şi a democraţiei constă în primul rând în soliditatea instituţiilor statului.
 

Isărescu a menţionat, totodată, că el nu crede în oameni providenţiali, ci în instituţii şi perseverenţă.

‘Eu nu cred în miracole, cred în personalităţi, (…) dar nu cred în oameni providenţiali. Cred în instituţii, în perseverenţă, lucrurile mari se fac pas cu pas, gram cu gram. (…) Mi se pare esenţială cooperarea între Banca Naţională şi mediul academic şi aş vrea să implicăm şi să consultăm şi alţi actori instituţionali. Soliditatea unei economii de piaţă şi a unei democraţii constă în primul rând în soliditatea instituţiilor. (…) Când se vor consolida toate instituţiile, când le va creşte prestigiul, vom vorbi mai puţin despre disfuncţionalităţi’, a afirmat Mugur Isărescu în cadrul festivităţii prin care ANMB i-a decernat guvernatorului BNR titlul de Doctor Honoris Causa.

 

Isărescu a făcut mai multe comparaţii între activitatea BNR şi cea din marină, una dintre ele referindu-se la cum trebuie procedat în momente de criză.

‘A prevedea criza nu este o treabă uşoară şi (…) aici e o mare asemănare cu dumneavoastră, cu marina. Chiar dacă vezi furtuna, ce poţi să faci? Să strigi, să ieşi pe punte şi să urli fugiţi sau plecaţi de aici? A prevedea criza nu înseamnă să o anunţi şi să creezi panică (…) datoria şefului este să calmeze lucrurile chiar dacă ele nu dau deloc bine’, a spus guvernatorul BNR.

 

Acesta a afirmat că un vapor ar putea fi comparat cu o unitate bancară, menţionând o discuţie pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu.

‘Un vas (…), ca o bancă. Şi cineva mi-a spus, şi dânsul este acum preşedintele României, ‘nici nu-ţi dai seama, vasul acela avea opt etaje’. Era ca un bloc cu opt etaje. (…) Remarcabil!’, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a vorbit, totodată, despre importanţa comunicării, a politicii monetare şi a credibilităţii BNR.

 

‘Mă adresez celor care sunt, să spunem, din generaţia mea. Mai există vreo cifră de plan astăzi? Oare cum se transmit de la centru spre întreprinderi politicile, orientările? Nimic, nu mai e nimic. Nu-i mai spui ca înainte celui de jos, din teritoriu, ai de produs o sută de camioane, cu atâta forţă de muncă. Asta este trecerea de la sistemul centralizat, planificat, la economia de piaţă. Piaţa, chiar ea a devenit aşa, pentru multă vreme în România, un fel de mistică. Ce o fi aia piaţă, unde, cine stabileşte preţul, cine-i cererea, oferta? (…) Toate astea se fac prin comunicare şi pentru asta, canalul de comunicare, transmisia politicii monetare şi credibilitatea Băncii Centrale sunt esenţiale’, a afirmat Mugur Isărescu.

 

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments