Cele mai multe locuri pentru viitorii studenţi le pune la dispoziţie Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, care are aprobate 6.080 de locuri, dintre care 3.330 la buget şi 2.750 la taxă.
În mod concret, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, acolo unde sunt şi cele mai multe domenii de studiu dintre toate facultăţile din universitate, dispune de 850 locuri la buget şi 1.000, la taxă. Cele mai puţine locuri scoase la concurs sunt la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, facultate care are pregătite 40 de locuri la buget şi 20 la taxă, un număr similar cu cel avut de anul trecut.
„Numărul de locuri pe care le avem anul acesta aprobat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi în Consiliul de Administraţie este egal cu cel de anul trecut, atât la cele cu taxă, cât şi la cele fără taxă. Nu au fost nici schimbări structurale şi nici modificări în programele de studii“, a declarat pentru Ziarul de Iași prof.dr. Vasile Işan, rectorul instituţiei de învăţământ superior.
Politehnica, înscrieri online
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi pune la bătaie anul acesta 3.588 de locuri, 2.950 dintre care sunt la buget şi doar 638 la taxă. Începând cu anul trecut, candidaţii se pot înscrie pentru studiile de licenţă şi pe o platformă online realizată în premieră de către instituţia de învăţământ superior.
Aceştia au creat www.admitereonline.ro pe care studenţii se pot înscrie fără să mai stea la cozile formate în sălile special amenajate pentru admitere, completând un formular similar celui pe care îl au studenţii prezenţi fizic la Iaşi. Însă această metodă e folosită doar la facultăţile unde se foloseşte exclusiv concursul de dosare, la Automatică şi Calculatoare şi la Arhitectură studenţii trebuie să fie prezenţi pentru a da inclusiv probele scrise.
„Încercăm să implementăm acum acest sistem, dar nu vom vedea rezultate foarte mari de pe o zi pe alta. Nu se întâmplă o mutaţie majoră, imediată. Este un proces lent, care va dura, dar cu siguranţă în acest sens va fi şi viitorul“, a declarat prof.dr. Nicolae Seghedin, prorectorul reponsabil cu activitatea didactică la UTI.
UMF, 1.229 locuri la taxă
În ceea ce priveşte Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ de la Iaşi, aceştia au 1.931 de locuri în total, dintre care 702 bugetate. Practic, deşi are un număr de studenţi mai mic decât UAIC şi UTI, UMF are foarte multe locuri în regim de „cu taxă“, şi anume 1.229.
Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Medicină, 550, şi câte 150 pentru medicină în limba engleză şi 150 în limba franceză. Cele mai puţine locuri de la universitate sunt la specializarea Nutriţie din Dietetică, 35 de locuri, 6 bugetate şi 29 în regim de „cu taxă“. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ are 910 locuri disponibile pentru studenţi, 605 fiind bugetate. Anul trecut, instituţia de învăţământ superior a ocupat în întregime locurile scoase atât în sesiunea de vară cât şi în cea de toamnă.
„Numărul locurilor de la buget este aprobat de la minister, însă numărul locurilor la taxă se stabileşte în Consiliul de Administraţie. Stabilim aceste locuri în funcţie de deficitul nostru financiar. Acestea ocupă cheltuielile din anul precedent. Oricum, acestea vor rămâne neschimbate şi anul acesta“, a declarat prof.dr. Ioan Ţenu, prorector responsabil cu activitatea didactică la USAMV. Cele mai puţine locuri scoase la concurs sunt la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, care a pus la dispoziţia studenţilor în total 412 locuri.
(Sursa: ziaruldeiasi.ro)