Doi martori din procesul de trafic de influenţă al fostului procuror Radu Moisescu au fost achitaţi după ce au fost acuzaţi de „mărturie minicinoasă”. Sentinţa se leagă de un alt dosar în care Moisescu este condamnat în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu suspendare.
Surpriză de proporţii într-un dosar ce are legătură directă cu un proces în care fostul procuror DIICOT, Radu Moisescu, este acuzat de trafic de influenţă. Recent, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au decis achitarea a doi inculpaţi cu legături în acest caz, aceştia fiind acuzaţi de mărturie mincinoasă.
Aveau sau nu legături?
Mai exact, un român născut în Ucraina, Vitalie Golunga, şi Viorel Berihoi din comuna Ciurea au fost incriminaţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru că nu au vrut să recunoască faptul că au legături cu Radu Moisescu. Instanţa a arătat însă că procurorii nu au avut dreptate, motiv pentru care s-a decis achitarea celor doi. Totul a pornit de la acuzaţiile aduse fostului procuror Radu Moisescu, cum că ar fi intervenit pentru ridicarea de sub sechestrul DIICOT Iaşi a unui autovehicul furat.
Moisescu este încrezător în achitarea sa de către Curtea Supremă
Pentru recuperarea unei maşini
Dosarul de trafic de influenţă a fost instrumentat de procurorul Emilian Eva, ce momentan nu mai lucrează în DNA. Conform anchetei, Gheorghe Catargiu, care între timp a decedat, ar fi vrut ca Moisescu să intervină pentru scoaterea de sub sechestru a unei maşini marca BMW. Suma pe care ar fi plătit-o Catargiu pentru „intervenţie” ar fi fost de 1.000 de euro, iar Vitalie Golunga şi Viorel Berihoi s-ar fi oferit să-l ajute pe Catargiu să-şi recupereze maşina. Procurorii i-au acuzat de mărturie mincinoasă pe Vitalie Golunga şi Viorel Berihoi, în baza unor convorbiri telefonice din care instanţa a decis, în final, că nu ar reieşi faptul că cei doi îl cunoşteau pe Moisescu.
Moisescu: „Act de justiţie autentică”
Radu Moisescu consideră că este nevinovat şi că achitarea celor doi martori arată dreptatea făcută de magistraţii de la Judecătoria Iaşi. ”Din punctul meu de vedere s-a făcut un act de justiţie autentică. Persoanele respective, pe care nu le cunoşteam, au declarat de la bun început adevărul, iar inculparea lor a fost forţată”, a declarat Radu Moisescu.
Acesta este judecat în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În primă fază a fost condamnat la doi ani cu suspendare, dar acum speră la achitare şi datorită prevederilor noului Cod Penal care arată că traficul de influenţă este dovedit doar în momentul în care o persoană promite că va interveni pentru rezolvarea unei probleme. Vechiul Cod nu stipula acest detaliu. Instanţa supremă se va pronunţa în acest dosar pe 30 iunie. Moisescu a susţinut în repetate rânduri că dosarul a fost fabricat dintr-o răzbunare personală.