Fetiţele au, încă de la început, un avantaj asupra băieţilor, sugerează un nou studiu. Placenta le protejează mai bine din unele puncte de vedere, ceea ce ar explica de ce multe dintre gravidele care poartă un făt de sex feminin au sarcini mai uşoare decât cele care aşteaptă un bebeluş de sex masculin.
Expresia genelor placentare asociate cu dezvoltarea placentei, menţinerea sarcinii şi toleranţa imunitară maternă este mult mai amplă în cazul sarcinilor cu feţi de sex feminin, arată studiul, publicat în Molecular Human Reproduction.
Se cunoaşte faptul că riscurile de apariţie a unor probleme în timpul sarcinii sunt mai mari în cazul mamelor care aşteaptă un băiat. Parţial, situaţia se datorează faptului că, începând din momentul concepţiei, băieţii cresc mai repede, ceea ce îi predispune unui risc mai mare de a duce lipsă de nutrienţi. Dar şi expresia genelor din placentă joacă un rol în apariţia riscurilor pentru băieţi.
Fetiţele sunt mai avantajate din acest punct de vedere, ceea ce ar explica de ce ele au un risc mai mic de a se naşte prematur, de a muri la naştere sau curând după naştere sau de a suferi de macrosomie (greutate de peste 4 kg la natere).
Rezultatele acestui studiu i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte tratamente specifice pentru femeile însărcinate, în funcţie de sexul fătului, spun cercetătorii de la University of Adelaide şi Lyell McEwin Hospital, din Australia, autorii studiului.
(Sursa: descopera.ro)