Sirajul – PARADISUL EVAZIONIŞTILOR. Garda şi Fiscul trec rar pe la complexul comercial. “N-avem personal”, e explicaţia organelor de control

0
159

Jumătate din firmele de la Siraj au raportat pierderi în ultimii ani. Inspectorii de la Gardă spun că explicaţia e simplă: aşa se fentează statul la plata taxelor şi impozitelor
 

Comercianţii de la Siraj ori au revoluţionat principiile economiei, ori fentează statul la plata taxelor şi impozitelor. Altă explicaţie nu există. Din cele 26 de firme verificate de reporterii 7est la Ministerul de Finanţe, doar 10 au profituri declarate. Şi alea destul de mici. Restul sunt firme care declară pierderi, aproape an de an. Inspectorii de la Fisc şi de la Garda Financiară spun, sub protecţia anonimatului: e evaziune. Deşi ar trebui să facă controale, reprezentanţii celor două instituţii susţin că nu au personal suficient.

 

Din gaură în gaură

 

Din 26 de firme verificate de 7est prin intermediul declaraţiilor depuse la Ministerul de Finaţe, doar 10 au profituri declarate constant în ultimii cinci ani. Dintre celelalte 16, patru sunt înfiinţate recent sau reactivate şi 12 au raportat constant pierderi în ultimii cinci ani. Unele uriaşe. În condiţiile în care activitatea de comerţ este specifică celor mai multe firme din complexul ieşean faptul că acestea raportează anual pierderi ridică cel puţin un semn de întrebare. Recordul este deţinut de o firmă al cărei obiect de activitate declarat este “comerţ cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei” care a avut pe 2011 pierderi de peste 800.000 de lei, deşi în anii trecuţi a raportat profit. O alta, din Târgu Neamţ, un mic abator din judeţul vecin, a raportat, pentru 2011, pierderi de 524.000 de lei. O altă firmă, care declară “fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie” a înregistrat în 2011 pierderi de 200.000 de lei, iar un comerciant de textile a avut o pagubă de 164.000 de lei. Trebuie menţionat faptul că cele mai multe dintre firmele cu pierderi au raportat pagube în ultimii cinci ani, constant, cu foarte mici excepţii când au fost declarate pe profit.

 

 

“Fără bătăi de cap”

 

Inspectorii de la Finanţe şi Gardă cunosc faptul că proprietarii firmelor din Siraj raportează mereu pierderi, dar spun că o fac în condiţiile legii. Prevederea potrivit căreia o firmă cu pierderi trei ani la rând era obligatoriu controlată de Garda Financiară, a dispărut din lege. “Ei merg acolo în limitele legii. Doar un control ar putea indica faptul că iau de la depozite mai multă marfă decât este scris în facturi. O vând, iar ceea ce au avut legal, pe facturi, trec pe pierderi. Restul intră direct în buzunar, fără taxe, impozite şi bătăi de cap. Problema este că situaţiile de acest gen se găsesc doar la controale, iar Garda Financiară nu are oameni care să acopere tot judeţul eficient”, au spus surse din cadrul Gărzii Financiare Iaşi. De partea cealaltă, vânzătorii şi proprietarii firmelor din Siraj refuză să comenteze în vreun fel datele financiar-contabile.

 

Soluţie extremă

 

Inspectorii Gărzii Financiare spun că nu sunt foarte multe soluţii pentru ca firmele din Siraj să fie verificate. Singura măsură propusă pare extremă. “Suntem foarte puţini, iar planul necesită ceva răbdare. Totuşi, s-ar putea face. Sunt necesare trei echipe de inspectori de la Garda Financiară şi de la jandarmi care să stea, vreme de o lună, la intrările din Siraj şi să verifice facturile tuturor celor care ies de acolo. Garantez că după o lună vor creşte încasările la bugetul statului şi vom putea face şi comparaţii despre cum mergeau firmele înainte şi cum merg după”, a spus, sub protecţia anonimatului, un inspector de la Garda Financiară.

 

Firme cu datorii vândute boschetarilor

 

Există şi o a treia metodă de a fenta statul, greu de dovedit în lipsa controalelor. Inspectorii susţin că firmele cu datorii sunt “măritate” pe numele unor boschetari cărora statul nu le poate face nimic. Ulterior, patronii deschid altă firmă, cu alt nume. O situaţie de acest gen a fost observată în cazul uneia dintre firmele verificate de 7est. Pe site-ul Ministerului Finanţelor figura ca fiind înfiinţată în 2013, dar, într-o discuţie cu reporterii, vânzătoarea a recunoscut că standul aparţine aceleiaşi persoane din anul 2008. “Este o altă schemă pe care o aplică. Declară în insolvenţă o firmă cu pierderi sau vând una cu datorii şi deschid alta care lucrează în acelaşi punct de lucru. Înainte, la insolvenţă se făcea din oficiu control de la Finanţe. Acum nu se mai face”, a spus un inspector de la Direcţia Generală a Finanţelor Iaşi.

 

Cifre concrete

 

2.035.323 lei este pierderea cumulată, declarată în 2011, a 12 firme din Siraj. E echivalentul a 452.000 de euro.

 

16 din cele 26 de firme verificate de „7Est” sunt fie pe pierdere, fie nou-înfiinţate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments