Mesajul Bisericii Ortodoxe pentru „neiniţiaţii care habar n-au în ce constă slujba de sfinţire”

0
87

 

 

Reprezentanţii Patriarhiei Române au reacţionat după ce în presă au apărut imagini cu Patriarhul Daniel în care acesta unge pereţii redacţiei Trinitas cu ajutorul unui obiect ce pare un trafalet.
 

„Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neiniţiaţi, cei care habar n-au în ce constă slujba de sfinţire şi ce se foloseşte la slujba de sfinţire. Este o tijă de aproximativ 2-3 metri, având în vedere faptul că sunt şi încăperi mai înalte şi care este folosită pentru a unge cu untdelemn sfinţit pereţii încăperii respective”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române la EuropaFM, citat de gândul.info.

 

Daniel, Patriarhul României a sfinţit şi inaugurat, săptămâna trecută, de Sărbătoarea Sfintei Treimi, noile studiouri ale Radioului şi Televiziunii TRINITAS din incinta Centrului Social-cultural Iustin Patriarhul. Mutarea celor două sedii a fost impusă de lucrările de renovare şi consolidare de la Palatului Patriarhiei care se vor încheia la sfârşitul anului 2015.

Radioul şi televiziunea TRINITAS sunt parte a Centrului de Presă Basilica înfiinţat la 27 octombrie 2007 la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Postul de radio TRINITAS a fost înfiinţat în anul 1996, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 

Credincioşii obişnuiesc să sfiinţească diverse lucruri, de la icoane şi propriile locuinţe, până la bijuterii şi diverse obiecte de îmbrăcăminte. Cel mai des însă, preoţii sunt solicitaţi să sfiinţească maşini. Şi tocmai pentru că cererea este aşa de mare, practica a devenit oficială. Noul Molitfelnic, după care sunt organizate toate slujbele religioase şi rânduielile, cuprinde o ierurgie specială pentru cei care vor să îşi binecuvânteze maşina.

 

Sfeştania pentru binecuvântarea unui automobil este o practică nouă în Biserică, care are însă rădăcini vechi în slujbele pentru binecuvântarea corăbiilor şi luntrilor de către grecii creştini. “În actualul Molitfenic s-a preluat un liturgier vechi grecesc. Vechii greci binecuvântau, în primul rând,  corăbiile. Această practică continuă şi astăzi”, au precizat antereior pentru gândul surse din cadrul Patriarhiei.
 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments