EXCLUSIV 7EST: Ridicăm vălul de pe Sănătate. IMPERIUL LUI VALERICĂ DE LA APROVIZIONARE

0
1039

Doi bugetari anonimi conduc o afacere de milioane de euro. Un economist şi-o asistentă medicală au sistemul sanitar la picioare. Soţii Ciulin ocupă posturi modeste la Spitalul „Sf. Spiridon”, dar în ultimii doi ani au vândut marfă în spitale, pe firma lor, de 3 milioane de lei. Ei sunt şi furnizori, şi beneficiari. Valerică Ciulin ia marfa de la Alfa Brio, firmă care a câştigat 15 contracte mari la „Spiridon”. El recunoaşte că face parte dintr-o reţea în care marfa şi banii circulă liber. Culmea capitalismului: au sute de contracte cu spitalele, dar pe firma lor nu figurează niciun angajat.

 

 

Doi bugetari anonimi, soţ şi soţie, au făcut milioane de lei în ultimii doi ani din afacerile cu echipamente sanitare. De fapt, amândoi fac parte din sistem şi îl cunosc la perfecţie: el este angajat la Aprovizionare, iar ea asistentă. Amândoi lucrează la Spitalul Sf. Spiridon şi ai crede că se „târâie” de la un salariu la altul. Dar au statut privilegiat în afacerile cu spitalele: ei sunt în acelaşi timp furnizori şi beneficiari. Firma lor, înfiinţată în 2010, a explodat în ultimii doi ani. Chiar cu câteva săptămâni în urmă au dat o lovitură de 800.000 de lei la Spitalul Sf. Maria.

Dar ei continuă să-şi păstreze slujbele modeste de la Sf. Spiridon, deşi au încasat numai anul trecut 2,2 milioane de lei. Au sute de contracte în Iaşi şi la alte spitale din ţară sub formula magică „achiziţii directe”. Ei centrează, ei dau cu capul.

 

 

El e la Aprovizionare, iar ea, asistentă

Mioara şi Valerică Ciulin sunt angajaţi ai Spitalului „Sfântul Spiridon”. Mioara este asistent medical, iar Valerică Ciulin este acum angajat la tehnic-aprovizionare. Anterior, Valerică Ciulin a lucrat la „achiziţii”, fiind chiar responsabil în cazul unor licitaţii. „Asta a fost în urmă cu câţiva ani. Am convenit cu managerul spitalului şi m-am transferat la Tehnic”, susţine Ciulin. Decizia a fost luată din cauza unui potenţial conflict de interese. Mioara Ciulin, soţia lui Valerică, deţine o firmă care participă şi câştigă licitaţii în domeniul sanitar. Megacons-Brillago SRL a câştigat, de la înfiinţare, circa 80 de licitaţii organizate în domeniul sanitar şi a câştigat alte sute de contracte prin achiziţii directe.

 

Una din aceste asistente este milionară fără ca niciuna din colegele ei să ştie

Evoluţie halucinantă

Aparent, schema este simplă. Valerică Ciulin, ca responsabil cu achiziţiile la Spitalul Sf. Spiridon, avea acces la toate ofertele firmelor de pe piaţă. Aceste informaţii urmau să fie folosite în activitatea de afacerist a soţiei, cea care apare ca patron al firmei Megacons-Brillago SRL.

Înfiinţată în 2010, firma soţilor Ciulin a avut o evoluţie de-a dreptul explozivă. În anul înfiinţării înregistra o cifră de afaceri de 152.000 lei, un an mai târziu aceasta s-a dublat, pentru ca în 2012 şi 2013 rezultatele financiare să facă invidios orice om de afaceri. Astfel, în 2012, Megacons-Brillago SRL Iaşi a vândut produse de 935.000 lei, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2,2 milioane lei. Interesant este şi că raportează spre Ministerul de Finanţe că nu are niciun angajat.

 

Contracte „fără număr”

La nivel naţional, Megacons-Brillago a obţinut sute de contracte, prin încredinţare directă. Multe dintre acestea vizează materiale sanitare, precum seringi sau feşe, dar şi alimente pentru bucătăriile unităţilor sanitare.

Sistemul de organizare a licitaţiilor din sistemul de sănătate este unul complex, care face greu de ţinut o evidenţă clară a contractelor unei firme. Astfel, fiecare licitaţie poate fi împărţită în 20-30 de loturi, se licitează pe fiecare în parte, iar numărul firmelor care se prezintă poate ajunge, uneori, chiar şi la 100. Singurul contract încheiat cu Spitalul Sfântul Spiridon este din 2010, când s-au livrat 2.000 de borcane de fasole păstăi galbene, la preţul de 2,19 lei bucata. Această livrare a produs însă scandal în spital, Ciulin fiind acuzat de conflict de interese. A doua oară n-a mai făcut această greşeală.

 

Afaceri în familie

Marca „brillago”, care indică un mod de conservare a legumelor, este înregistrată la OSIM de Megacons SA Brăila. Megacons-Brillago SRL Iaşi a livrat, către Spitalul „Sfântul Spiridon”, conserve „brillago”. Coincidenţa de nume dintre firme nu este întâmplătoare. Administrator al firmei brăilene este un anume Gheorghe Ciulin. „Este fratele meu. Dar nu s-au luat conserve doar de la Megacons”, explică Valerică Ciulin. Adresa de contact a Megacons-Brillago SRL din anunţul de atribuire apare ca fiind în Negreşti-Bacău, şi nu cea din Iaşi. „Este un depozit acolo”, spune Valerică Ciulin.

Cea mai mare nedumerire este de ce cei doi soţi, care au o afacere de peste 3 milioane de lei în ultimele două exerciţii bugetare, mai stau angajaţi la Spitalul Sf. Spiridon, unde salariile lor sunt de 350 de euro. Şi cum reuşesc să conducă o afacere atât de grea şi cu atât de mult succes doar în timpul lor liber, pentru că 8 ore pe zi sunt la serviciu, la spital.

 

Firma lui Valerică Ciulin funcţionează într-o reţea de 18-20 de societăţi care teoretic se concurează, dar toţi se ajută 

 

 „În spatele meu se află o reţea de 18 firme”

Ciulin n-a explicat de unde a făcut rost de bani ca să livreze marfă de 2 milioane de lei.

 

Seria elementelor greu de explicat din evoluţia firmei celor doi bugetari ieşeni continuă. Creşterea explozivă a cifrei de afaceri indică o susţinere economică ce nu poate apărea, oficial, în documente. Este vorba, în primul rând, de asigurarea fluxului financiar. Degeaba câştigi contracte de 2-3 milioane de lei dacă nu ai banii necesari să cumperi marfa şi să o livrezi mai departe.

Valerică Ciulin recunoaşte că la mijloc este vorba despre altceva şi nu despre o afacere pusă la punct de o asistentă medicală şi de un economist angajat la „aprovizionare”. „Da, este ceva în spate. Este un grup, din care face parte şi fratele meu. Sunt vreo 18-20 de firme”, spune el.

 

Cartelul lucrează

Cum acţionează grupul? Foarte simplu! Cele 18-20 de firme participă la diverse licitaţii organizate de spitalele din ţară, uneori unele ajungând să se concureze pe post de „iepuraşi”, pentru a dicta preţul. Apoi, marfa care trebuie livrată este oferită de celelalte firmei câştigătoare, fără a solicita plata anticipat. Altfel spus, daca Megacons-Brillago SRL obţine un contract de 500.000 lei pentru furnizarea de seringi, dar nu are acele seringi şi nici bani să le cumpere, îi sar „prietenii” din grup în ajutor. O altă firmă livrează seringile către Megacons şi apoi aşteaptă încasarea facturii de la spital, pentru a-şi primi şi ea banii.

 

Conotaţii penale

Cu toate că în acest mod este eliminată ideea de competiţie în cadrul licitaţiilor, cele 18-20 de firme nu s-au unit doar pentru a prinde contracte cu statul. Afacerea merge mai departe şi capătă conotaţii penale. Valerică Ciulin susţine că num
ele său şi al soţiei sunt folosite doar ca paravan în afacere. „Este cineva în spate, nu vă pot spune. Nu se ocupă soţia, iar la licitaţii sunt băieţi deştepţi care depun actele. Eu mai ajut cu documentele, când este nevoie. De altfel, hârtia prin care soţia cesionează părţile sociale este deja semnată. Cei care se află în spate o pot depune oricând la Registrul Comerţului”, explică, candid, Valerică Ciulin.

Altfel spus, „cineva” a împânzit ţara cu firme dispuse să participe la licitaţiile din spitale, iar cei care apar în acte sunt doar de decor.

 

 

Citește și Operaţiunea „Cumetria”: Ţăranii dansează prin noroaie. În comune fără apă, fără canalizare, fără asfalt, se reabilitează cămine culturale

 

 

Alfa Brio, 15 contracte la „Spiridon”

Valerică Ciulin a refuzat să nominalizeze firmele din aşa-numitul grup, dar a acceptat că din el ar face parte şi Alfa Brio SRL Bucureşti, firma unui afacerist egiptean. Alfa Brio înregistrează o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro pe an şi a câştigat cel puţin 15 contracte la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Toate începând din 2010, când Ciulin şi-a înfiinţat firma şi s-a hotărât să intre în afaceri.

Megacons ia marfă tot de la Alfa Brio, dar Valerică de la Aprovizionare neagă că ar juca pe aceeaşi mână cu egipteanul. „Una este ca un furnizor să te aştepte până la încasarea facturii şi alta e să intri în conflict de interese”. Altfel spus, el nu ajută deloc firma din Bucureşti să câştige contractele la Spitalul „Spiridon”.

 

Nici el nu mai ştie ce firme are

La Bacău mai există o firmă cu nume similar. Megacons SRL este în suspendare de activitate. „Nu ştiu dacă are legătură cu grupul, chiar nu ştiu”, susţine Valerică Ciulin.

 

 

Exemple de achiziţii directe Megacons-Brillago în 2014

Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Tuburi conectoare înaltă/racord înaltă presiune/ /set linii pacient, 500 bucăţi, 5.000 lei.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Set seringă 200 ml pentru injectomat CT tip Medrad MCT, Envision, Vistron, 100 seturi, 5.000 lei.

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Elena Doamna Iaşi, Cutie pentru incinerare 7.5 L, 100 bucăţi, 179 lei.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi, kit seringă injectomat Nemoto 200 ml, 300 bucăţi, 16.500 lei.

Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” Bucureşti, Canule rectale, 200 bucăţi, 1.200 lei.

Spitalul Clinic Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, Branule cu valvă G18-G22 =Catetere cu valva=Catetere periferice cu valva=Catetere I.V. , 2.000 de bucăţi, 1.100 lei.

Spitalul Municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi, Recipient pentru înţepătoare-tăietoare 3 L = Cutie plastic colectare înţepătoare-tăietoare, 600 bucăţi, 3.414 lei.

Spitalul Clinic Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, Ace de unică folosinţă (recoltare) G18-G27, 22.000 bucăţi, 1.100 lei.

 

 

Acestea sunt exemple la întâmplare dintr-o listă cu sute de livrări pe sistemul achiziţiilor directe. Micuţul SRL din Iaşi, condus de o asistentă medicală, acoperă tot spectrul necesar într-un spital şi este sunat de beneficiar pentru a livra marfă. În zeci de cazuri, valoarea comenzilor depăşeşte 10.000 de euro.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments