Duma din Dumeşti: 1 leu/mp! Atât a primit un ieşean expropiat de stat pentru construirea gazoductului Iaşi-Ungheni

0
421

Pe 1.128 mp, la 200 m de drumul european, Andrei Moraru a primit fix 997,36 de lei. Numai actele notariale costă mai mult.  „Mi-au oferit în negocieri 25 euro/mp şi am cerut 35”, spune cu năduf ieşeanul. A dat statul în judecată şi cere 2.573 de euro/lună, pentru toată perioada în care nu i s-a făcut dreptate.

 

Povestea lui Andrei Moraru pare desprinsă din „filmele cu proşti”, cum se spune în cartier. Locuitorul din Dumeşti a fost expropiat de stat pentru gazoductul Iaşi-Ungheni, dar a primit pe 1.128 de metri pătraţi fix 997,36 de lei, adică 224 de euro. Culmea, terenul e la o aruncătură de băţ de drumul european, zonă considerată înainte de criză un El Dorado imobiliar.
Moraru a dat în judecată Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru că el se aştepta la cel puţin 25 de euro pe metru pătrat. Primarul din Dumeşti râde de toată întâmplarea: „N-am o explicaţie, numai actele notariale costă mai mult decât terenul. Alţii au primit câte 20.000 de lei”.

 

Gazoductul trece pe terenul lui Andrei Moraru şi e aproape gata

Guvernul este „generos”

Deşi gazoductul este aproape gata, încă mai există scandaluri legate de expropieri. 400 de ieşeni au trebuit să-şi dea terenul pentru utilitate publică şi, deocamdată, doar o parte şi-au primit banii.
În 2012, printr-o Hotărâre de Guvern au fost aprobații indicatorii tehnico-economici ai interconectării sistemelor de transport gaze ale României şi Republicii Moldova, iar în 2013 s-a declanşat procedura de expropiere. Andrei Moraru avea o suprafaţă de 3.600 mp foarte aproape de drumul european E58. Inspectorii de la ANRM au constatat, conform hărţilor cu traseul conductei, că au nevoie de 1.128 din terenul lui Moraru, aflaţi la fix 200 m de E58. „Generoşi”, experţii i-au calculat o despăgubire pentru expropiere de numai 997,36 de lei, o sumă inexplicabil de mică. „În primă fază, am crezut că este o glumă”, a spus Andrei Moraru. Pentru fiecare metru pătrat de teren el a primit 0,88 de bani, adică vreo 22 de eurocenţi.  

 

 

Citește și Ridicăm vălul de pe Sănătate. IMPERIUL LUI VALERICĂ DE LA APROVIZIONARE

 

 

Propunere indecentă

În cererea de chemare în judecată, Andrei Moraru susține că, în timpul negocierilor pe care le-a avut cu membrii comisiei ANRM, i s-a propus să vândă cu 25 de euro pe metru pătrat. Culmea, a refuzat târgul, subliniind că un metru de teren ar fi valorat anul trecut cam 35 de euro. „Ca să mă liniştească, pentru că m-am contrat mult timp cu ei, mi-au dat 1.000 de lei”, afirmă Andrei Moraru, făcând haz de necaz.
În acţiunea depusă la Tribunalul Iaşi, proprietarul din Dumeşti motivează: „Prin decizia de expropriere s-a realizat transferul dreptului de proprietate. În Constituția României se arată că nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii cu drept de despăgubire. Cuantumul despăgubirilor oferit  este derizoriu. Chiar reprezentanții instituției mi-au făcut oferte de cumpărare cu 25 euro pe metru pătrat”.

 

 

Mama lui Andrei, Ana Moraru ştie doar că a rămas fără pământ, de bani nu prea ştie

Voia să-și deschidă o afacere

Înainte de expropriere, Moraru se gândea să facă o asociere prin care să construiască pe teren o hală şi spaţii pentru birouri. Visul i s-a năruit, pentru că, din cauza expropierii, nu mai are cale de acces la restul terenului rămas liber. Păgubitul susţine în acţiunea depusă în instanţă că, din cauza neutilizării terenului, a pierdut lunar câte 2.573 de euro, sumă pe care o pretinde ca despăgubire, fiind calculată de la data expropierii.
La casa din Dumeşti a lui Andrei Moraru nu se afla decât mama sa. Bătrâna nu era deloc la curent cu situaţia despăgubirilor: „El a plecat în Italia cu prietena, se întorc în august. Am auzit că i-au luat terenul ăştia cu gazul, dar mai mult nu ştiu. De proces se ocupă fratele lui, Benone, care locuieşte în Iaşi”.

 

 

Până se judecă, Andrei Moraru a plecat cu iubita în Italia

Primarul din Dumești spune că e prea puțin

Contactat telefonic, Mihai Sabaiduc, primarul comunei Dumești consideră că suma de aproape 1.000 de lei este prea mică pentru suprafața de 1.128 mp. ”Aici în comună nu s-au mai vândut terenuri din 2009. Nici la stradă și nici în altă parte. Lumea a cumpărat aici crezând că pot da lovitura, pentru că se auzea că va trece autostrada Iași-Târgu Mureș. Dacă spuneți că atât i s-a dat, e prea puțin, pentru că numai actele notariale costă mai mult”, declară primarul comunei. El a dezvăluit că alţi săteni expropiaţi , cu terenuri pe deal, şi nu la drumul european, au primit câte 4.000-5.000 de euro.

 

 

Citește și STATUL SUNT EI: bugetarii ne conduc din toate partidele. Marile familii de politicieni ai Iaşului, racordate la banii publici

 

 

Un gazoduct pentru independenţa R. Moldova

Premierul Victor Ponta a făcut o vizită la Iași la sfârșitul lunii mai, moment în care a declarat că lucrările la gazoductul Iași-Ungheni au fost finalizate. Însă, nu a fost rezolvată și partea de distribuție, în sensul că nu a fost găsită o companie specializată. Partea moldovenească, prin vocea premierului Iurie Leancă, este convinsă că problema va fi rezolvată pâna la sfârșitul lunii august. Costul proiectului este de peste 20 milioane de euro, o contribuție majoră având Comisia Europeană. Gazoductul  va putea transporta 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât necesarul Republicii Moldova. Lungimea gazoductului este de 43,2 kilometri, din care 32,8 kilometri pe teritoriul României.

 

 

Şi Sabaiduc s-a fript cu pământul
Terenurile de la drumul european i-au adus primarului din Dumeşti, Mihai Sabaiduc, un dosar penal instrumentat de DNA. O fi ajuns pământul din Dumeşti să nu mai valoreze nimic, dar cândva au fost foarte scumpe. Mihai Sabaiduc şi Orest Oanea, fostul director de la Cadastru, au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi că luau, pe sume mici, drepturile succesorale de la persoane în vârstă, după care schimbau amplasamentul terenurilor, pe baza unor falsuri, şi le vindeau le preţuri exorbitante căt
re dezvoltatorii imobiliari.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments