Enviro a dat lovitura în ultimii doi ani, prin contracte cu Consiliul Judeţean. După ce-a dat faliment cu Quantum, care a lăsat statului o gaură de 2 milioane de euro, a luat-o de la capăt, primind noi comenzi. Şi CJ Botoşani, condus tot de PNL, i-a dat lucrări de drumuri. Maftei era pe cai mari până să fie condamnat la 6 ani. A încasat zeci de milioane de lei de la stat şi a avut un profit pe anul trecut de 430.000 de euro, bani numai buni de fugit. Şi-a abandonat lucrările, iar Enviro este acum pe chituci. Chiar şi-n prezent, Maftei are contract-cadru cu CJ Iaşi valabil până în 2016.
Dacă ar fi existat un profiler care să facă supoziţii pe seama celui care ar putea să fugă de pedeapsă în dosarul fostului prefect Radu Prisăcaru, cel mai probabil acesta l-ar fi indicat pe Cristian Maftei. Un personaj de care a auzit toată lumea, dar despre care puţini ştiu prea multe lucruri. Condamnat la şase ani de închisoare, Maftei este dat în urmărire generală, aflându-se pe lista unui şir de fugari celebri, cum ar fi Mihai Necolaiciuc, Omar Hayssam, Nicolae Popa sau Ioana Maria Vlas.
Infractor cu state vechi
În seara de 12 iunie, după pronunţarea verdictului definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Radu Prisăcaru, Toni Baltag şi Flavius Ioniţă s-au predat la Poliţie pentru a-şi executa pedepsele de 4, respectiv 3 ani de închisoare în cazul ultimilor doi. Prisăcaru venise tocmai din Anglia la momentul pronunţării sentinţei. Cristian Maftei însă, cu domiciliul în Iaşi, a fugit, fiind dat imediat în urmărire generală. Primise 6 ani de închisoare, în pedeapsă contopindu-se şi una suspendată în 2004, după o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Atunci, Maftei fusese judecat pentru o infracţiune de înşelăciune comisă în Braşov. A sta ascuns nu este deloc o noutate pentru omul de afaceri ieşean.
Cristian Maftei, un zâmbet timid, dar un caracter de războinic, chiar până la extrem
Angajat pus şef
Datele directe şi indirecte arată că Maftei a preferat tot timpul să stea în spate, în timp ce afacerile îi mergeau înainte. Compania Quantum, firma care l-a consacrat, l-a avut prea puţin ca acţionar, aici figurând ba un prieten pe nume Virgil Constantin Fătu, ba tatăl său, Vasile, care locuieşte într-un bloc din apropierea Spitalului de Recuperare. Tot acolo se află şi domiciliul oficial al lui Maftei, locul unde au venit şi poliţiştii să-l ridice după condamnare. Mama sa, Clava, a ridicat din umeri în faţa oaspeţilor neplăcuţi: nu ştie nimic.
După ce Quantum a înregistrat un faliment răsunător – nu înainte ca Maftei să-i mute sediul în Sălaj – Maftei a pus la cale o altă jucărie> Enviro Construct. Şi aici a lucrat cu interpuşi – o femeie pe nume Irina Sîrghi şi un fost angajat de la Quantum, Iulian Mădârjac. Ca un detaliu inedit, Mădârjac figura pe lista salariaţilor înscrişi la masa credală de la Quantum, firmă de unde nu-şi mai primise leafa.
Profit fabulos: 1,9 milioane de lei
Cele două firme au un mare lucru în comun: contractele cu statul în domeniul construcţiilor. Quantum era un client frecvent al primăriilor care aveau de asfaltat drumuri, dar şi al Consiliului Judeţean şi al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor Judeţene. Totul s-a prăbuşit după ce societatea a înregistrat datorii de 14 milioane de lei, care au dus firma la faliment.
Prin Enviro, Maftei a intrat iniţial şi în caşcavalul oferit de Apavital, loviturile dându-le însă în 2013, când, alături de Eky Sam Târgu Frumos, a prins contractele de deszăpezire pentru drumurile judeţene din Iaşi (autoritate contractantă, Consiliul Judeţean) şi drumurile naţionale din judeţ (autoritate contractantă – CNADNR). Multe milioane de lei, cărora li s-au adăugat cele primite pentru execuţia drumului Iaşi-Botoşani, tot pe filiera Consiliul Judeţean Iaşi, plus alte 9 milioane de lei, de la Consiliul Judeţean Botoşani. De aceea nici n-a mai mirat pe nimeni când, iarna trecută, firma anunţa construirea unui centru de afaceri de 2 milioane de euro, la Miroslava.
În 2013, firma Enviro a avut o cifră de afaceri de 26,1 milioane de lei şi un profit foarte mare, de 1,9 milioane de lei (aproape triplu faţă de 2012), la o medie de 68 de angajaţi. Totul mergea perfect pentru Maftei.
Liberali, for ever
Din griul profilului său nu lipsesc suspiciunile legate de aceste contracte, majoritatea fiind obţinute de la instituţii conduse de liberali, partid care îi este extrem de apropiat. Crin Antonescu l-a cununat cu Ioana Beldeanu, notar public de care a divorţat după demararea cercetărilor în dosarul Prisăcaru. Restaurantul Barbarossa din Podu Roş, lipit de sediul filialei judeţene a PNL, a intrat, până la urmă, în patrimoniul formaţiunii politice. Multe dintre primăriile cu care a semnat contracte erau conduse de membri PNL, iar condamnarea recentă a venit tot în urma unei afaceri imobiliare în care principalul acuzat era tot un liberal.
Rolul său din această afacere era vital: intermedia luarea şpăgii care urma să ajungă la Radu Prisăcaru. Cât priveşte loviturile din 2013 ale Enviro, acestea au depins în mare parte de două Consilii Judeţene, Iaşi şi Botoşani, cu şefi din PNL.
Citește și CE UȘOR SE FAC MILIOANELE: patru ani de contract de la CJ pentru mega-ţeparul Maftei
Cei de la Enviro tac
Enviro Construct ocupă un spaţiu generos din Tehnopolis. Reprezentanţii Tehnopolis nu au vrut să ofere detalii despre contractul semnat cu Enviro Construct, explicând că acesta este confidenţial. Reporterul 7EST a vizitat sediul Enviro de la Tehnopolis, dar acesta a fost cu greu de găsit. Pe panoul de prezentare nu apărea numele societăţii. La auzul întrebărilor legate de Cristian Maftei, angajaţii societăţii de construcţii au explicat că nu au ce comenta, fără să nege legătura societăţii cu liberalul condamnat.
Deranjat de legătura cu Maftei s-a arătat şi Ionel Echimov, patronul Eky-Sam, care a avut şi are afaceri cu fugarul. ”M-am văzut cu el acum două săptămâni, la o vizită de lucru pe şantier. Suntem asociaţi pe Iaşi-Botoşani. Eu îmi văd de treabă. Nu mă întrebaţi pe mine de Cristi Maftei. Întrebaţi de afacerile mele, nu de altceva…”, a spus Echimov.
Fugit peste mări şi ţări?
Daniel Minciună, director la DADJ, din Consiliul Judeţean Iaşi, confirmă faptul că Maftei venea din partea Enviro cu diferite acte. ”E problema dumnealui. Într-adevăr, mai venea din când în când cu situaţiile de la companie. Din câte ştiu, este altcineva administrator. Nu eram apropiaţi, nici nu aş vrea să ştiu unde este acum”, susţine Minciună.
În mediul de afaceri sunt vehiculate zvonurile că Maftei ar fi fugit în Cuba sau în Dubai. Reporterul 7EST a stat de vorbă cu sora lui Maftei, Petronela Zota. Aceasta a precizat că nu răspunde pentru faptele fratelui său. ”Ce contează asta (referitor la gradul de rudenie-n.r)! Eu răspund pentru faptele fratelui meu? Am vorbit
cu Poliţia despre asta. Eu cu presa nu discut”, a declarat Zota.
„Este dat în urmărire. În momentul în care acesta va fi găsit, vom trimite un comunicat de presă.” Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi
L-a vizitat pe Simirad în Cuba
Ideea că Maftei ar fi fugit în Cuba ar avea legătura cu excursiile din trecut în această ţară. Fostul ambasador al României, Constantin Simirad povesteşte cum acesta i-a făcut o vizită. „Nu-i nicio legătură. A venit în Cuba să mă viziteze. Nu exista o legătura personală. Când eram preşedinte la Consiliul Judeţean nu mă înghiţea. A lucrat la asfaltări la Prisăcani şi nu a făcut ce trebuia. Liberalii nu mă aveau la inimă. Nici acum nu şi-a primit banii. Au fost tot felul de turişti să mă viziteze. A fost şi Andrea Marin. Eu zic că e o prostie ce a făcut. Oriunde s-ar ascunde, tot îl găsesc. Au fost şi alţii să vadă dacă este vreo sfârâială prin Cuba”, a declarat Constantin Simirad.
Coincidenţă sau nu, la începutul anilor 2000, o firmă a lui Maftei a oferit o excursie în Cuba unor funcţionari publici de la instituţii cu care avea contracte, gest care s-a lăsat cu tam-tam în presă.
A tergiversat dosarul: ia-l de unde nu-i
Declinarea de responsabilitate a fost constantă în viaţa lui Maftei. Încercările de a amâna la nesfârşit dosarul în care a fost implicat au făcut senzaţie în presa vremii: ba era bolnav, ba îşi schimba avocatul chiar înainte de desfăşurarea unui termen, ba era plecat cu afaceri în alte localităţi.
Călător pe multe meleaguri, era amendat deseori de Poliţia Rutieră, contestaţiile fiind făcute de la adresele firmelor sau ale avocatului. Greu de prins la telefon, Maftei a devenit acum şi un personaj greu de prins de către autorităţi.
Până şi uşa firmei Enviro este la fel de lipsită de indicii, la fel ca traseul patronului din umbră
Povestea dosarului care l-a înfundat
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat la mijlocul lunii iunie al acestui an patru persoane într-un dosar ce a fost judecat opt ani. Totul a început în 2006, când prefectul Radu Prisăcaru ar fi cerut mită trei hectare de teren dintr-un total de 16 care urmau a fi retrocedate familiei medicului Norina Forna. Instanţa l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare. Fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă a primit trei ani, la fel ca avocatul Toni Baltag.