VIDEO. Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate de astronauţii americani pe Lună?

0
76

Pe 10 iulie 1969, astronauţii misiunii Apollo 11 au ajuns pe Lună şi au lăsat acolo, ca dovadă a reuşitei acestui proiect, un steag american. Acest gest a fost urmat apoi şi de alţi astronauţi americani care au ajuns pe sateliul nostru natural. Dar ce s-a întâmplat cu aceste steaguri, lăsate acolo, după aproape 50 de ani?
 

În privinţa primul steag, montat de Buzz Aldrin şi de Neil Armstrong, Buzz spune că a văzut, în momentul decolării de pe Lună, cum jetul puternic al rachetei spaţiale a doborât steagul.

 

Oricum, experţii cred că sunt slabe şanse ca drapetul să fi rezistat aşa mulţi ani, în condiţiile de mediu care sunt pe Lună. Aici razele soarelui nu sunt filtrate de atmosferă, iar praful lunar este foarte abraziv, deci steagul s-ar fi decolorat şi dezintegrat foarte repede.

 

În orice caz, acel steag a fost doar un simbol, nu era menit să reziste prea mult. Fusese cumpărat cu doar 5 dolari de la compania Annin din New Jersey, care este cel mai vechi fabricant de steaguri din Statele Unite. Drapelul era făcut din nailon obişnuit.

 

Fotografii realizate în anul 2012 de Lunar Reconnaissance Orbiter
 
Fotografii realizate în anul 2012 de Lunar Reconnaissance Orbiter    
 

Alte cinci steaguri, mai puţin faimoase, au fost lăsate pe Lună de astronauţii misiunilor Apollo 12, 14, 15, 16 şi 17.

În anul 2008, Dennis Lacarrubba, angajat al companiei Annin, a declarat că nu crede că aceste steaguri pot să reziste, considerând că sunt de mult cenuşă.

 

Cu toate acestea, fotografiile realizate în anul 2012 de sonda spaţială Lunar Reconnaissance Orbiter au arătat că toate steagurile, în afară de cele ale misiunii Apollo 11 şi Apollo 15, se află încă acolo, în picioare.

Astfel, este posibil ca şi primul drapel american de pe Lună să fi rezistat, doar că este prăbuşit pe sol.

Totuşi, experţii cred că toate culorile au dispărut de pe material, astfel că acum steagurile sunt pur şi simplu albe.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments