Republica Moldova se asociază vineri, cu cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi începe un parteneriat pe termen lung, care ar putea duce la integrarea în blocul comunitar. Primul pas a fost făcut în noiembrie anul trecut, la summitul de la Vilnius, când Acordul de asociere a fost parafat. Acum, Chişinăul va semna documentul oficial care poziţionează Moldova de peste Prut pe drumul european, nu doar la nivel economic, ci şi la nivel politic.
Uniunea Europeană şi-a deschis porţile spre ţările Parteneriatului Estic şi speră să-şi extindă influenţa într-o zonă în care, până acum, Rusia era singura care făcea jocurile. Negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere şi Liber-Schimb între Bruxelles şi Chişinău au fost lansate în ianuarie 2010 şi încheiate la finalul anului trecut, cu parafarea documentului la summitul de la Vilnius.
„Integrarea europeană este o șansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și pentru a clădi o societate care să aibă un sens și o viziune”, spunea președintele de la Chișinău, Nicolae Timofti.
Concret, odată cu semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber-schimb. Acest lucru înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.
„UE a trecut Prutul. Acest lucru ne încurajează să sperăm că ţări precum Republica Moldova, precum Georgia, Azerbaidjanul vor deveni mai devreme sau mai târziu ţări ale UE”, afirma președintele Traian Băsescu în noimebrie anul trecut.
„Trăim un moment istoric. Un acord fără precedent, ambiţios şi cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost iniţiat. Această înţelegere simbolizează încredere, deschidere şi cooperare între ţara mea şi UE”, arăta, la rândul său, premierul Iurie Leancă.
După parafarea acordului de asociere cu UE, Republica Moldova şi-a notat în cartea de istorie un alt moment important: 28 aprilie 2014 – eliminarea vizelor. Toţi cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric pot călători liber în spaţiul comunitar, pentru cel mult 90 de zile.
Pe 15 mai, guvernul de la Chişinău a fost primit de Comisia Europeană, la Bruxelles. Scopul declarat al şedinţei comune a fost finalizarea textului Acordului de Asociere şi Liber Schimb. Reuniunea a însemnat, însă, şi un mesaj politic clar, în contextul în care presiunile Moscovei asupra Chişinăului, mai ales la nivel economic, au crescut constant în ultimul an.
„Moldova nu este singură în aceste eforturi. Împreună cu guvernul moldovean vă asigurăm că avem instrumentele necesare, pentru a vă oferi sprijin. Ştiu că reformele sunt dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna”, declara la 12 iunie președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat în vizită la Chișinău.
Republica Moldova a primit 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa reformele în industrie şi pentru dezvoltarea satelor.
„Încrederea domnului Barroso ne face să ne modernizăm ţara pentru ca termenul nostru de integrare să fie cât mai scurt posibil”, mărturisea premierul Iurie Leancă.
Semnarea acordului de asociere este un pas important spre integrarea în Uniunea Europeană, dar Republica Moldova mai are multe de făcut pentru a ajunge acolo. România, de exemplu, a avut nevoie de 12 ani pentru acest lucru, de la semnarea acordului de asociere cu UE, în 1995, până la aderarea care a avut loc la 1 ianuarie 2007.
(Sursa: digi24.ro)