Cele mai populare mituri despre somn au fost spulberate

0
70
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Jurnaliştii de la Business Insider şi-au propus să vadă cât adevăr este în spatele unor afirmaţii legate de somnul sănătos. Ei au stat de vorbă cu un expert despre efectele somnului asupra siluetei şi asupra sănătăţii noastre.
 

Somnul este o parte la fel de importantă din rutina zilnică precum dieta sau exerciţiile fizice.

 

Business Insider a stat de vorbă cu James B. Maas, expert în somn, doctor şi autor al unei cărţi pe tema dormitului sănătos, pentru a demonta câteva dintre miturile şi informaţiile legate de dormit.

 

Prea mult somn te faci să creşti în greutate

„Somnul este în realitate cea mai bună dietă pe care o poţi ţine”, este de părere Maas. „Cercetările arată că dacă dormi cu o oră în plus pe noapte poţi pierde până la jumătate de kilogram pe zi”, a precizat el.

Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Colorado a arătat că persoanele care dorm insuficient consumă cu 6% mai multe calorii decât cei care dorm suficient de mult. Acest lucru se explică prin faptul că nivelul de leptină din organism, hormon care controlează apetitul, scade atunci când eşti obosit. Chiar şi atunci când dormi şase ore pe noapte, nivelul de leptină scade suficient de mult încât să te trezeşti cu o poftă ridicată de mâncare.

„Practic, creierul te păcăleşte să mănânci mai mult decât ai nevoie”, susţine Mass.

 

Poţi recupera în weeekend

„Deficitul” de somn nu poate fi resetat într-o singură noapte în care dormi mai mult. „Nu poţi înlocui somnul pierdut, fie că e vorba de cel din timpul săptămânii sau de cel de noaptea trecută – pe scurt, ai nevoie de câteva zile sau chiar câteva săptămâni”, a precizat specialistul.

O regulă bună este aceea de a dormi jumătate din timpul cât eşti treaz.

 

Îţi poţi condiţiona corpul să aibă nevoie de mai puţin somn

„Poţi să-ţi condiţionezi ora de trezire, dar nu ai cum să alterezi nevoia de somn a organismului”, spune Maas.

Somnul insuficient poate crea anumite probleme de sănătate.

„În timp, anumite aspecte legate de sănătate, cum sunt greutatea şi focusul mental vor fi afectate de lipsa de somn”, a avertizat cercetătorul.

 

Un pahar de vin te ajută să dormi mai adânc

Alcoolul, deşi lasă impresia că ar încuraja un somn profund, nu asigură o noapte mai liniştită.

„Orice alcool consumat cu trei ore înainte de culcare poate disturba faza REM a somnului. Prin urmare, nu atingi cea mai profundă etapă a somnului, cea considerată cea mai importantă”, a explicat Maas.

 

Dormitul neîntrerupt este esenţial

Trezitul în timpul nopţii nu este considerat dăunător. „Este chiar neobişnuit dacă cineva doarme fără a se trezi deloc”, susţine sursa citată.

Elementul important este însă să reuşeşti să adormi înapoi în mai puţin de zece minute.

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments