Update. Baremul
Update. Subiectele la Limba Română pentru profilul Uman
La primul subiect, elevii au avut textul „Donna Alba” Gib Mihăiescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ despre importanţa activităţilor de lectură pentru elevi. La ultimul subiect pe care aceştia l-au avut de rezolvat au avut de ales dintre Ion Barbu – „Riga Crypto şi Lapona Enigel”, Nichita Stănescu – „Către Galateea” sau „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi şi să scrie despre tema şi viziunea în operele lor.
(sursa: adevarul.ro)
Subiectele de la examenul de Limba şi literatura română din cadrul Bacalaureatului 2014 au fost structurate pe trei mari cerinţe, fiecare notat cu 30 de puncte. Din oficiu li s-au acordat candidaţilor 10 puncte.
Elevii de la profilul Real au avut la primul subiect un text la prima vedere din Cezar Petrescu, la subiectul al II-lea cerinţă a fost că elevii să scrie un text argumentativ despre rolul campaniilor care promovează un stil de viaţă sănătos, iar subiectul al III-lea a fost realizarea unui eseu despre viziunea despre lume dintr-o poezie de Mihai Eminescu. La examenul de luni a fost extrasă varianta nr. 4.
Subiectele de la examenul scris de Limba şi literatura română din cadrul Bacalaureatului 2014 – pentru absolvenţii de la profilul real, de la filieră tehnologică şi de la vocaţional (cu excepţia profilului pedagogic) – au avut la prima cerinţă mai multe sub-puncte pornind de la un fragment din “Omul din vis” de Cezar Petrescu. La Subiectul al II-lea, absolvenţilor de liceu li s-a cerut să scrie un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos.
La Subiectul al III-lea, candidaţii au avut ca cerinţa redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte despre temă şi viziunea despre lume dintr-o poezie studiată scrisă de Mihai Eminescu.
Absolvenţii de liceu susţin luni, 30 iunie, primul examen scris din cadrul Bacalaureatului 2014 – sesiunea iunie-iulie: probă la Limba şi literatura română. Pentru al doilea an, candidaţii de la liceele tehnologice, de la profilul real şi de la vocaţional au avut subiecte diferite faţă de ceilalţi.
La examenul de Limba şi literatura română – BAC 2014 – s-au înscris 143.968 de absolvenţi de liceu, dintre care 129.827 din promoţia curentă şi 14.141 din promoţiile anterioare, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Subiectele sunt elaborate de profesori specialişti din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, din subordinea Ministerului Educaţiei, “şi au un grad de dificultate mediu, în raport cu programa şi cu competenţele vizate”, precizează MEN.
Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 – Sesiunea iunie-iulie 2014
26 – 30 mai 2014 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
30 mai 2014 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 – 12 iunie 2014 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba romana – proba A
11 – 13 iunie 2014 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
16 – 20 iunie 2014 Evaluarea competentelor digitale – proba D
23 – 27 iunie 2013 Evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
30 iunie 2014 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
1 iulie 2014 Limba şi literatura maternă proba E)b) – proba scrisă
2 iulie 2014 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă
4 iulie 2014 Probă la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – proba scrisă
7 iulie 2014 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie 2014 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 -10 iulie 2014 Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie 2014 Afişarea rezultatelor finale
Subiecte diferenţiate la Limba şi literatura română, pentru al doilea an
Acesta este al doilea an în care la examenul scris de Limba Romana absolvenţii de liceu au subiecte diferitentiate: elevii de la profilul Real şi cei de la filierele Tehnologică şi Vocaţionala au de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba şi literatura română faţă de absolvenţii de la profilurile Umanist şi Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat rămân, însă, la fel că anii trecuţi.
Această modificare a fost făcută în 2012, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicată decât odată cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului 2013.
(Sursa: HotNews.ro)