@ Zona Smârdan a devenit de câţiva ani punctul fierbinte al oraşului în ceea ce priveşte interesul imobiliar @ Dezvoltatorii se bat pentru fiecare metru pătrat de pământ, iar obţinerea unei autorizaţii în zonă a devenit misiune imposibilă @ Nu aceleaşi reguli se aplică însă pentru unul dintre şefii cei mari ai PSD Iaşi, care a reuşit, acoperit de acte şi sub umbrela unui ONG, să construiască un cămin pentru studenţi în locul unei locuinţe individuale @ Este vorba de vicepreşedintele PSD Iaşi Cristian Stanciu, fiul deputatului Anghel Stanciu şI moştenitorul imperiului FEG
Pentru capii PSD, Primăria Iaşi este în stare să schimbe orice regulă. Bineînţeles, de frica DNA, totul se face sub paravanul actelor.
Cristian Stanciu, fiul celui mai longeviv parlamentar din ţară, Anghel Stanciu, conduce un adevărat imperiu ridicat în jurul fundaţiei FEG. Bine înfipt în conducerea filialei judeţene a PSD, Stanciu beneficiază de sprijinul Primăriei Iaşi de ani buni de zile, care a i-a pus pe tavă contracte, spaţii comerciale, terenuri etc.
Cămin trântit în mijlocul intersecţiei
Pe Strada Smârdan nr 15 – 19, Fundaţia Ecologică Green (FEG), construieşte un cămin pentru studenţi, chiar lângă Şcoala Wurmbrand, într-o intersecţie foarte aglomerată şi solicitată la orele de vârf.
Iniţial, FEG deţinea o autorizaţie pentru o locuinţă individuală, dar cu sprijin şi înţelegere de la primărie, fundaţia lui Stanciu a obţinut o autorizaţie pentru spaţii de cazare pentru studenţi. Minunea s-a petrecut într-o zi de sărbătoare. Pe 7 ianuarie 2015, de Sfântul Ion, Primăria municipiului Iaşi a eliberat autorizaţia cu numărul 13 (pentru Stanciu n-a fost cu ghinion), prin care aproba “extinderea imobilului existent şi schimbarea destinaţiei din locuinţă în funcţiuni publice (spaţii de cazare studenţi)”
Două etaje şi mansardă, fără locuri de parcare
De ani de zile, investitori care au achiziţionat teren în zona Smârdan se luptă cu Primăria pentru a primi aprobare pentru construcţia unor blocuri, aceştia fiind refuzaţi, invocându-se opoziţia vecinilor care locuiesc la case, lipsa locurilor de parcare sau faptul că este o zonă care nu poate prelua traficul rutier.
Aceste restricţii nu au fost valabile şi pentru Stanciu. Conform autorizaţiei de construire, FEG poate ridica un cămin format din demisol, două etaje şi mansardă, iar suprafaţa construită este de aproximativ 650 metri pătraţi.
Blocul răsare în mijlocul intersecţiei, fără locuri de parcare, chiar dacă acolo ar urma să fie cazaţi zeci de studenţi. În plus, în noul Plan Urbanistic General al oraşului, aflat încă în lucru, a fost exprimată intenţia ca strada Smârdan să fie lărgită, acest lucru devenind imposibil din moment ce acolo a apărut o clădire cu trei nivele peste parter.
Clădire nouă, în loc de extindere
Deşi în autorizaţia de construire se vorbeşte despre extinderea unui imobil existent, în fapt pe Smârdan a apărut o clădire nouă, ridicată la o distanţă de aproximativ 30 – 40 centimetri de cea învecinată. O astfel de construcţie nu ar fi fost niciodată aprobată de Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă, deoarece nu se respectă normele de protecţie în caz de incendiu.
Şefii din primărie îl acoperă pe Stanciu
Deşi autorizaţia de construire pentru imobilul de pe strada Smârdan a fost emisă în perioada în care primar era Gheorghe Nichita, noua conducere a muncipalităţii continuă să-l acopere pe Cristi Stanciu.
“În perioada în care a fost aprobat PUZ-ul şi a fost emisă autorizaţia, eu nu eram nici măcar membru al Comisiei de Urbanism”, a declarat viceprimarul Gabriel Harabagiu, care răspunde de problema urbanismului în primărie.
Mai mult, acesta susţine că nu se impun verificări cu privire la modul în care au fost emise actele sau la modul în care se execută lucrările de construcţie.
“Actele administrative nu pot fi anulate decât de către instanţa de judecată, secţia contencios – administrativ, în baza unei sesizări întemeiate”, a mai spus viceprimarul Harabagiu.
Tudor LEAHU