@ Rectorul Cuza a fost atent cu soţia sa şi i-a aprobat acesteia o bursă de 30.000 euro din fonduri europene @ Cadoul a fost făcut cu ştirea DNA @ În acea perioadă, Tudorel Toader era judecător la Curtea Constituţională @ Tudorel Toader, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, a fost membru al unei comisii care i-a aprobat soţiei sale o bursă postdoctorală de 1.000 euro pe lună pe o perioadă de aproape 3 ani, bani plătiţi din fonduri europene @ DNA a aflat de această afacere pe când îl ancheta pe rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae
Declaraţiile din ultima vreme ale rectorului Universităţii Alexandru Ioan Cuza, legate de scandalul ce priveşte teza de doctorat a Laurei Codruţa Koveci, prin care Tudorel Toader susţine că nu poate fi vorba de plagiat ar putea fi interpretate şi prin prisma faptului că domnului profesor de drept penal i-a trecut glonţul pe la ureche, numele său fiind menţionat într-un dosar înregistrat la DNA Iaşi în anul 2011.
Totul a ieşit la lumină în momentul în care DNA Iaşi, dar şi Agenţia Naţională de Integritate luaseră la verificat toate proiectele europene în care fusese remunerat Vasile Astărăstoae. S-a ajuns aici după extinderea cercetărilor în dosarul de corupţie care viza implementarea platformei de E-Learning prin intermediul firmei Maguay cu tehnologie Microsoft, iar verificările suplimentare au fost declanşate şi ca urmare a faptului că se constatase faptul că rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae fusese plătit în câteva proiecte de europene.
Unde dai şi unde crapă!
Cercetările au fost necesare deoarece se suspecta faptul că Astăstoae se afla în conflict de interese sau cel puţin in incompatibilitate, deoarece în multe dintre proiecte rectorul UMF Iaşi avea putere de decizie. Într-un astfel de proiect apare şi numele lui Tudorel Toader. Culmea, numele lui Tudorel Toader apare tot într-un context în care se suspecta un conflict de interese.
1000 de euro pe lună de la UE
Într-unul dintre proiectele derulate de UMF cu finanţare europeană, Tudorel Toader a fost membru al comisiei de experţi care a asigurat implementarea şI, alături de soţia sa a fost unul dintre principalii beneficiari ai finanţării. Astfel, pe lângă remuneraţia pe care o putea primi în calitate de expert al proiectului, în cadrul proiectului a fost aprobată şi o bursă de 1.000 euro pe lună pentru soţia sa Elena Toader. Proiectul s-a numit „Studii post doctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate”, şi s-a derulat în perioada 1.06.2010 – 31.03.2013, fiind finanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)-2007 – 2013. Valoarea totală a finanţării a fost de 13.941.974 lei, iar în cadrul acestui proiect au fost selectaţi un număr de 40 de beneficiari ai unor burse post-doctorale, care au fost selectaţi pentru o perioadă de 31 de luni. Cei 40 de „specialişti” trebuiau să provină din cel puţin 7 domenii: medicină, ştiinte economice, sociologie, filozofie, asistenţă socială, drept, teologie.
Tudorel Toader şi-a evaluat soţia
Selecţia s-a derulat în cel mai pus stil mioritic ce încurajare a nepotismului. Printre beneficiari se numără rude ale cadrelor didactice de la UMF şi Universitatea Cuza, dar şi Elena Toader profesor la Facultatea de Bioinginerie din cadrul UMF Iaşi. Publicăm în facsimil documentele care arată că Tudorel Toader a fost membru al comisiei de experţi care a selectat inclusiv persoanele care au beneficiat de aceste burse dar şi lista celor care au primit cei 1.000 euro lunar, listă pe care figurează şi Elena Toader. Un calcul matematic simplu arată că Elena Toader a încasat 31.000 euro cu sprijinul soţului.
Linişte la DNA
Proiectul s-a derulat l-a fel cum au fost implementate mai toate proiectele de acest gen din România, rezultatele au fost multă maculatură şi pălăvrăgeală fără rost. Nu a fost făcut public un raport final al proiectului. De asemenea, DNA Iaşi nu a comunicat public la ce concluzie s-a ajuns după ce s-a verificat această afacere în care se putea identifica cu uşurinţă faptul că Tudorel Toader se putea afla în conflict de interese.
Tudorel Toader l-a luat pe NU în braţe
Actualul rector al Universităţii Al. I. Cuza a fost contactat de reporterii 7Est. Acesta a refuzat să facă vreo afirmaţie telefonic, însă a formulat un punct de vedere prin e-mail.
„Nu am făcut parte din echipa de experţi care au evaluat proiectul temei de cercetare, proiect întocmit şi depus de către soţia mea. Experţii au făcut parte din echipe diferite, în funcţie de specificul temelor de cercetare. Indiferent de echipa din care au făcut parte, experţii au avut rolul de a evalua proiectele temelor de cercetare postdoctorală, fără să facă ierarhii, fără să participe la procesul de selecţie a candidaţilor. Nu am desfăşurat nici o activitate în legătură cu cercetarea postdoctorală desfăşurată de către soţia mea”, susţine Tudorel Toader în răspunsul trimis redacţiei.
Andrei VILICHE