Cu un titlu “tras la xerox”, Chirilă a vândut terenul ca pâinea caldă

0
581

În urmă cu o săptămână, 7Est a prezentat  în exclusivitate documente care pun sub semnul întrebării modul cinstit sau lipsit de onestitate în care Victor Chirilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a făcut avere.

Două titluri de proprietate, acelaşi număr, acelaşi cod, aceeaşi dată a emiterii, aceleaşi semnături! Prin unul dintre titluri, Victor Chirilă a fost împroprietărit cu un hectar de teren în coasta municipiului Iaşi, iar un alt cetăţean, Gheorghe Dumitraşcu, a primit 7.500 metri pătraţi în satul Păun.

În câţiva ani, Chirilă a vândut pe bucăţi terenul şI l-a vândut.

A vândut teren acţionarilor Moldrom

La scurt timp după ce Victor Chirilă şi fratele acestuia, Ioan, au intrat în posesia terenului, în baza obscurului titlu de proprietate, au început vânzările.

Fiind foarte valoros, terenul a trezit interesul investitorilor imobiliari de la acea vreme. Paul Neamţu şi Emil Pinteală, acţionari ai uneia dintre cele mai puternice firme de construcţii de la acea vreme, au plătit 7 milioane de lei fraţilor Chirilă pentru 1.073 metri pătraţi.

Sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000 a fost unul exploziv din punct de vedere financiar pentru firma Moldrom, care prindea lucrări pe bandă rulantă cu instituţiile statului. Mai mult, pentru o perioadă de timp, compania de construcţii a finanţat şi echipa locală de baschet. Paul Neamţu a ajuns senator PSD, fiind cotat drept unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din ţară, fapt ce i-a atras şi porecla “Prinţul”. Între timp, acţionarii au cunoscut gustul amar al falimentului.

S-a vândut ca pâinea caldă

În iulie, 1998, fraţii Chirilă declară în faţa notarului că au încasat de la soţii Neculai şI Elena Marchitan 10 milioane de lei, în schimbul unei suprafeţe de 1.358 metri pătraţi.

Doi ani mai devreme, Chirilă a băgat în buzunare 10 milioane de lei de la fraţii Mihaiu şi Liviu Gabriel Pânzariu, cărora le-a vândut 3.000 de metri pătraţI de pădure.

Soţii Mihai şi Mihaela Mart au cumpărat o parcelă de 1.000 metri pătraţi pentru 2 milioane de lei, preţ declarat în faţa notarului. {i o anumită Margareta Mincu a plătit 2 milioane lei pentru aceeaşi suprafaţă de teren.

În prezent, Victor Chirilă mai stăpâneşte aproape 3.000 de metri pătraţI din terenul cu care a fost împroprietărit în mod dubios.

Titlu penal? Faptele s-au prescris

În ediţia anterioară, 7Est a prezentat în facsimil două titluri de proprietate identice cu acelaşi număr, acelaşi cod, aceeaşi dată a emiterii, aceleaşi semnături! Prin unul dintre titluri, Victor Chirilă a fost împroprietărit cu un hectar de teren în coasta municipiului Iaşi, iar un alt cetăţean, Gheorghe Dumitraşcu, a primit 7.500 metri pătraţi în satul Păun.

“Eu, terenul l-am moştenit de la părinţi împreună cu fratele meu. Până acum, nu am auzit că ar exista două titluri de proprietate cu acelaşi număr. Dacă este aşa, este numai vina Cadastrului şi a Prefecturii! {tiţi cum se făceau titlurile pe vremea aia!”, a declarat în urmă cu o săptămână Victor Chirilă.

Pentru a ne putea da seama cum s-a ajuns ca două persoane să fie împroprietărite cu titluri parcă trase la indigo, am solicitat opinia unui fost prefect, avocatul Dragomir Tomaşeschi. Acesta susţine că nu se poate ajunge într-o asemenea situaţie decât la iniţiativa ori urmare a unor greşeli comise de persoane din admnistraţia locală, în cazul de faţă din interiorul Primăriei comunei Bârnova.

Conform procedurilor legale, anterior întocmirii titlurilor de proprietate, primăriile întocmesc fişe de punere în posesie, în care se consemnează numele proprietarului, suprafeţele de teren precum şi categoria de folosinţă a acestora şi, nu în ultimul rând, amplasamentul exact al terenului, stabilit în urma unor măsurători cadastrale.

În cazul de faţă, se poate spune că au fost realizate două fişe de punere în posesie, pentru două persoane şi două terenuri diferite, care au primit acelaşi titlu.

În plus, acesta susţine că titlul său de proprietate nu a fost niciodată anulat. “Eu nu am avut nici un titlu anulat. N-am auzit aşa ceva. E terenul de la părinţi…”, a mai spus Victor Chirilă.

Titlul, completat la şablon, cotorul cu litere de mână

După cum se poate observa, actul în baza căruia a fost împroprietărit Victor Chirilă este de fapt “cotorul”, adică acea parte a documentului care rămâne la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar titlul a fost întocmit pe numele lui Gheorghe Dumitraşcu.

Atât cotorul cât şi titlul au numărul 14683, codul 24095888 şi sunt întocmite la data de 14.08.1995. Însă, actul lui Chirilă este completat cu scris de mână, în timp ce cel al lui Gheorghe Dumitraşcu este completat prin utilizarea unui şablon. “Acest şablon a început să fie folosit după anul 1998 şi în anii 2000. Nu mai înţeleg nimic”, a declarat un angajat al Prefecturii Iaşi.

Tudor LEAHU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments