Duminică seara, pe scena de la Palatul Culturii, Filarmonica „Moldova” din Iași și Filarmonica din Chișinău au susținut un concert vocal-simfonic extraordinar dirijat de maestrul Vlad Conta. Aceasta a fost ultima manifestare artistică inclusă în cadrul Festivalului Internațional al Educației. Dirijorul corului a fost Doru Morariu, iar soliști – Mălina Ciobanu (vioară), Iulia Isaev (soprană) și Marius Vlad Budoiu (tenor). Spectacolul a fost prezentat de Adrian Păduraru, purtătorul de cuvânt al FIE 2014.
Programul concertului a fost mai mult decât generos, cuprinzând lucrări orchestrale și vocal-simfonice de M.I. Glinka („Ruslan și Ludmila”), A. Dvorak (Dansurile slave nr. 2 și 8), J. Brahms (Dansurile ungare nr. 5 și 6), A. Haciaturian („Waltz” din „Masquerade”), P. de Sarasate (Fantezia „Carmen” pentru vioară și orchestră), J. Strauss (Polca „Tunete și fulgere” și Polca „Tritsch-Tratsch”), R. Leoncavallo („Vesti la giuba” din „I Pagliacci”), G. Puccini („Un bel di vedremo” din „M. Butterfly”, respectiv „E lucevan le stelle”, „Vissi d’arte” și duetul din Actul I din „Tosca”), C. Gounod („Corul soldaților” din „Faust”), A. Borodin („Dansurile polovțiene” din „Cneazul Igor”) și C. Orff (partea finală din „Carmina burana”).
Tot la sfârșitul săptămânăă trecute, publicul din capitala Moldovei a avut parte și de capodopere ale muzicii de film din secolul XXI, interpretate de muzicieni profesionişti, sincronizate cu un show de lasere şi lumini incluse în spectacolul The Masterpiece. Creatorul acestui show este Ciprian Costin, compozitor, dirijor şi pianist din Iaşi.
Festivalul Internaţional al Educaţiei, FIE, ediţia a II-a – 2014, s-a desfășurat în acest an, în perioada 20-29 iunie, și s-a dorește a fi o sărbătoare a culturii și a educației, în contextul aspirației Iașului de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Conceptul manifestării implică celebrarea diversității prin valorificarea resurselor locale și punerea lor în interacțiune cu invitați de marcă din străinătate.
Organizatorii FIE 2014 sunt Primăria Municipiului Iași și Fundația Iași Capitală Culturală Europeană, iar ambiția lor, asumată în fața ieșenilor, a fost aceea de a oferi comunității cât mai multe evenimente culturale și educative, de la concerte de stradă la simpozioane cu caracter academic, de la teatrul experimental la conferințe motivaționale.
Caracterul internațional al festivalului este dat în acest an nu numai de invitații din străinătate, din peste 28 de țări, ci și de organizarea în paralel de acțiuni în cadrul FIE la Chișinău și la Cernăuți. În acest fel, publicul din Republica Moldova, Bucovina de Nord și Iași se va bucura de aceleași spectacole și manifestări educaționale, așa cum este normal să se întâmple în Europa secolului XXI.
(Sursa: fieiasi.eu)