Despăgubiri de 800.000 euro! Victimele lui Sabaiduc nu au primit nici bani de tren

0
1295

Victimele celei mari escrocherii imobiliare pusă la cale în județul Iași au fost despăgubite de instanță, iar artizanii afacerii au primit ani grei de pușcărie. Este vorba de jongleriile cu terenuri de la marginea drumului european, în spatele cărora s-a aflat primarul comunei Dumești Mihai Sabaiduc.

Un pluton de avocați si unul mai mic de executori judecatorești, au pornit un adevărat război, pe viață și pe moarte pentru a putea recupera un prejudiciu de aproape un milion de euro de la artizanul tunului imobiliar, Mihai Sabaiduc, primarul din Dumești, precum și a acoliților acestuia.

Patronul Invest Expert, Costel Urzică a primit despăgubiri de peste 707.000 euro.

|nsă, zecile de familii jefuite de pamânturile pe care le-au muncit o viață întreagă, au primit praful de pe tobă.

 

Banii pentru două vile, cheltuiți pe procese

 

„Cu banii pe care i-am cheltuit în cei 10 ani de procese, îmi ridicam două vile, nu una, însă cel mai tare mă doare faptul că m-am îmbolnăvit grav de inimă”, susține, afectat, Vasile Condurache, unul dintre localnicii jefuiți. Toți cei deposedați de terenuri susțin, la unison, că Sabaiduc înfunda pușcăria cu mult timp în urmă, însă a fost protejat de mafia liberală locală patronată de Relu Fenechiu, cît și de cea din Procuratura locală, prin procurorul Emilian Eva.

Printre persoanele care s-au trezit peste noapte cu terenurile mutate în râpe și pe dealuri se numără localnicii Vasile Condurache, Petre Mocanu, Alexandru Pătrașcu, Petru Borș, Maria Petrărașu, Neculai Pătrașcu, Maria Stangaciu.  Profira Andriescu, Constantin Andriescu și nu în ultimul rînd, Alina Amarandei. Judecatorii bucureșteni le-au respins celor menționați în cauză, ca neîntemeiate, cererile privind despăgubirile materiale și morale.

 

Sabaiduc & Co trebuie să plătească 800.000 de euro

 

Omul de afaceri Costel Urzică, patronul SC Invest Expert SRL, cu sediul social al firmei în comuna Bunești-Averești, județul Vaslui, a primit despăgubiri în valoare de 707.190 de euro din partea condamnaților Mihai Sabaiduc, Constantin Butnariu, Constantin Gheorghiu, Orest Oanea, Radu Guzu și Constantin Dorneanu. Toți inculpații menționați, la care se mai adaugă și notara Lidia Vieru, au mai fost obligați să plătească către UAT Dumești (n.r.-Unitatea Administrativ Teritorială Dumești, prin președintele Consiliului Județean), despagubiri civile de aproape 80.000 de lei.

 

Păgubiții cu trenul, primarul cu avionul

 

”Nu am obținut despăgubiri nici măcar pentru banii pe care i-am dat taximetriștilor din Capitală, ca să ne ducă de la Gară, la Curtea de Apel București, unde se ținea procesul”, afirmă dezamagite două femei din Dumești, Natalia Moisă și Eugenia Butnaru. În timp ce victimele din acest caz mergeau în Capitală doar cu trenul, deplasarea ținând o noapte întreagă, primarul Sabaiduc și apărătorii lui, foloseau avionul pe ruta Iași-București, iar apoi se cazau la hotel pentru a nu fi obosiți și surmenați a doua zi, la proces”.

 

Sărbătorile după gratii

 

Șansele ca primarul Mihai Sabaiduc, aflat la cel de al patrulea mandat de edil în Dumești, să facă sărbătorile de iarnă în spatele gratiilor sunt destul de ridicate.

Asta deoarece în cazul dosarului Dumești, aflat în prezent pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în faza apelului, nu vor mai putea fi administrate probe noi. La ÎCCJ, vor fi cel mult două termene iar Sabaiduc și gașca sa de mafioți imobiliari au mari șanse să primească condamnări majorate, care să depășească 10 ani de închisoare, susțin avocații.

 

Rețeaua și rețeta

 

Despre modul de lucru al primarului din Dumești, procurorii au explicat: „Pe baza unei documentații întocmite în fals de Constantin Butnariu, Constantin Gheorghiu și Mihai Sabaiduc, pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor modificări, inculpații redactau în fals, în numele vânzătorilor, cereri către Comisia locală de fond funciar Dumești, având ca obiect schimbarea amplasamentelor terenurilor. La începutul anului 2005, pe fondul creșterii accelerate a valorii unor terenuri situate pe raz administrativ-teritorială a comunei Dumești, în apropierea Drumului European 58 (Halmeu – Iași – Sculeni) Mihai Sabaiduc, Constantin Butnariu, Constantin Gheorghiu, Radu Guzu și Constantin Dorneanu au luat hotărîrea de a dobîndi în mod ilegal, pentru ei, rude apropiate sau persoane aflate în anturajul lor, asemenea terenuri, pe care ulterior să le vîndă investitorilor în schimbul unor importante sume de bani. Inculpații cunoșteau faptul că terenurile vizate aparțineau unor cetățeni din Lețcani și Dumești, potrivit unor titluri emise de Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, în perioada 1993 – 2000.

Primarul zice că nu a furat de la nimeni

Mai pe înțelesul tuturor, grupul mafiot al lui Sabaiduc cumpăra mai întâi terenurile agricole la prețuri modice, fără valoare imobiliară, aparţinând unor persoane cu vârste înaintate. Pasul doi viza, pe baza falsurilor, schimbarea scriptică a amplasamentelor acestora cu unele noi, în zona cu potențial imobiliar a Drumului European.

Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, ” vânzătorii au fost în permanență în eroare cu privire la actele pe care le încheiau”, conform DNA.

Astfel, din cîteva modificări din condei, sătenii din Dumești au rămas fără terenurile valorând sute de mii de euro. Deși jaful imobiliar a fost confirmat de instituțiile abilitate, edilul din Dumești susține că e nevinovat și că oamenii nu cunosc legea, aceștia din urmă interpretînd greșit anumite acte oficiale.

Procurorul Eva a încercat să-l facă scăpat pe Sabaiduc

După ce cazul a prins un strat gros de praf prin birourile  anchetatorilor ieşeni,  a fost preluat de DNA Bucureşti, mai precis de către procurorul Paul Petrovan.

Anchetatorul bucureştean este acela care a pus la un moment dat în pericol cariera profesională a procurorului Emilian Eva.  Este de notorietate faptul că între primarul Sabaiduc şi Eva ar exista o strânsă relaţie de prietenie. Pe parcursul anchetei au existat indicii că Eva (n.r.- fost procuror al structurii centrale a DNA) ar fi intervenit personal pe lângă colegul Petrovan, solicitînd informaţii confidenţiale despre caz. Urmare a acestui fapt,  Eva a fost pârât la CSM de Petrovan. Eva a fost cercetat disciplinar pentru „imixtiune în activitatea altui procuror”.  După o cercetare prealabilă, Emilian a fost iertat, nu înainte de a primi un avertisment dur. Ulterior, procurorul Petrovan nu a mai vrut să se ocupe de caz şi a înaintat dosarul colegei Mariana Alexandru.  Pe parcursul anchetei penale, dosarul Dumești a ajuns şi pe masa procurorului Constantin Claudiu Dumitrescu, fost şef al Departamentului de Luptă Antifraudă. In vara lui 2016, la doar patru zile de când a fost realesprimar la Dumesti, Mihai Sabaiduc, a fost condamnat la opt ani de pușcărie, cu executare. Alături de el au mai fost condamnate la pedepse grele cu inchisoarea, un numar de şapte persoane.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments