Pacient accidentat grav la Elytis! Familia acuză spitalul de omor

0
2789

@ Un bătrân internat la spitalul privat Elytis a suferit un accident grav în incinta unității medicale, alegându-se cu fracturi multiple și alte contuzii @ Medicii de la Elytis l-au trimis la spitalul Sf. Spiridon, unde bătrânul a murit @ Familia, care acum acuză spitalul de ucidere din culpă, a plătit 9.200 de lei pe lună pentru ca bătrânul să fie îngrijit și în siguranță

Familia unui bătrân diagnosticat cu grave probleme de sănătate, printre care demență mixtă severă, epilepsie, fibroză pulmonară etc, a încheiat un contract cu firma care administrează spitalul privat Elytis, pentru îngrijiri paleative. Valoarea contractului este de 9.200 lei pe lună, bani pe care familia i-a plătit, spitalul aflându-se totodată și sub contract cu Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate.

Bătrânul C.M. nu a fost lăsat însă pe mâini sigure. În urma unui incident, neelucidat încă, acesta a suferit un accident, în incinta spitalului, în urma căruia s-a ales cu mai multe fracturi. A fost transferat de urgență, la un spital de stat, unde a murit!

Acum, familia bătrânului decedat acuză conducerea șI cadrele medicale de la Elytis de neglijență în serviciu șI ucidere din culpă. Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Trimis să moară la Sf. Spiridon

Nenorocirea s-a produs in iulie 2016, bolnavul fiind transportat în condiții neclare, de la Spitalul Elytis,  la Secția de Ortopedie și Traumatologie, Cl. a 3-a Chirurgie, din cadrul SpitaluluiSf. Spiridon.  După operația simplă a unei fracturi de col femural și aplicarea imediată a unei proteze, starea pacientului s-a agravat si mai mult, iar după o săptămână, s-a produs decesul.

Șocate de cele întâmplate, rudelepacientului, au  înaintat recent o plîngere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, împotriva conducerii unității spitalicești private, reprezentată prin directorul general  Dumitru Constantinescu, pe care-l acuză de neglijență în serviciu și ucidere din culpă. De asemenea, fiicele bătrînului mort în condiții suspecte, au înaintat o reclamație și ziarului 7Est, cu rugămintea că nu doresc să-și decline identitatea, pentru a proteja familia de un  eventual scandal.

În plângerea înaintată redacției, M.M.L., prin avocatul Dan Constantin Agheorghiesei, arată că, decesul pacientului M.C. a survenit ca urmare a relelor tratamente aplicate în incinta Spitalului Elytis, de către personalul medical  responsabil de serviciile de supraveghere și îngrijiri paleative.  Mai mult, fiica bătrânului decedat, cere tragerea la răspundere penală a conducerii spitalului privat, și solicită despăgubiri morale și materiale de 23.500 euro.

Alo, v-am scăpat tatăl în cap!

”Pe 6 iunie 2016, tatăl nostru, M.C. a fost internat în baza unui contract de prestări servicii medicale, la Spitalul Elytis, pentru servicii de supraveghere și îngrijiri paleative, având următoarele diagnostice:  dementa mixta cu forma severă,  fibroză pulmonară, epilepsie vasculară,  avc ischemic, ateromatoză cerebrală, stenoză stg., atrofiecortico-subcorticală cerebrală, cu dependență  socio-familială totală, adică supraveghere permanentă și ajutor paleativ. Pentru toate aceste servicii s-a achitat suma de 9.200 de lei/lunar. După câteva zile de acomodare, tata a dat semne de acomodare, a început să mănânce singur și chiar se deplasa ajutat de personal. Tragedia a survenit după o lună, pe 7 sau 8 iulie 2016, nici pînă astăzi nu am reușit să aflăm cu certitudine.  Am fost anunțată telefonic că tatăl nostru a pățit un accident  în urma căruia a suferit o fractură de col femoral și echimoze severe la nivelul feței și capului. Persoanele care ne-au contactat telefonic au fost foarte ambigue cu privire la cele întâmplate, nu ne-au dat nici un fel de detalii, însă ne-au solicitat să fim de acord cu internareacătreSpitalul Sf. Spiridon- la Secția de OrtopedieșiTraumatologie”, susține M.M.L. în plângerea înaintată prim-procuroruluiParchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

”Vrem să aflăm adevărul, iar cei vinovați să răspundă în fața justiției”

Totodată, fiicelelui M.C. sunt însă foarte convinse că există un raport direct de cauzalitate între accidentul produs  la Spitalul Elytis, care ar fi agravat ulterior starea de sănătate a tatălui lor, survenind decesul. Prin apărătorul, Constantin Agheorghiesei,  M.M.L.  susține că persoanele din spital care ar fi trebuit să asigure supravegherea tatălui ei, se fac vinovate de ucidere din culpă.

Bătrânul nu mai putea înghiți

”La Spiridon,  tatăl meu a fost operat iar după aceasta i-au aplicat și o proteză.  Imediat după operație,  starea acestuia s-a deteriorat, nu mai respira bine, nu mai mânca și nu mai putea înghiți absolut nimic.  Pe 18 iulie, la primele ore ale dimineții, sora mea, M.L, a mers la spital iar în momentul în care a ajuns acolo, un medic și o asistentă i-au spus că tatăl nostru a murit, iar manevrele de resuscitare au eșuat. Vrem să aflăm adevărul iar cei care se fac responsabili să răspundă penal ”, a conchis una din fiicele bătrânului.  La final, reclamanții  le-au mai solicitat anchetatorilor, identificarea și trimiterea în judecată a cadrelor medicale care și-au exercitat profesia în mod defectuos, acuzând personalul medical de nesimțire crasă și neglijență ieșită din comun.  Mai mult, fetele celui decedat, au solicitat justiției stabilirea unor daune materiale de 3.500 de euro, plus alte 20.000 de euro, reprezentînd despăgubirile morale.

Șeful Elytis: ”Nu avem nici o vină. Pacientul nu a decedat la noi”

Directorul general al Elytis Hospital, Dumitru Constantinescu, respinge acuzațiile celor două reclamante și susține că ”este posibil ca soția bătrânului decedat, să-l fi scăpat pe acesta, accidental, în timp ce-l conducea spre toaletă”.  Această ipoteză este greu de crezut, din moment ce spitalul le-a anunțat pe rude telefonic de producerea accidentului. Dacă soția bătrânului se afla în spital, nu se mai impunea anunțarea telefonică a fiicelor.

Contactat telefonic, reprezentantul  Elytis, nu și-a amintit de la bun-început de acest eveniment tragic, după care a dat un semn că știe destul de bine situația.

”E posibil să fie vorba despre un pacient care a venit însoțit atunci de soția sa. Aceasta se pare că l-a scăpat pe bărbat la baie, pacientul suferind o fractură gravă la picior. Ulterior, femeia nu a mai vrut să recunoască acest lucru. Noi nu avem nici o vină. Pacientul nu a decedat la noi. Era un pacient foarte bolnav.  Cred că rudele lui au vorbit atunci cu directorul medical și s-a înțeles situația. Dacă rudele  s-au adresat ulterior procurorilor și justiției, este dreptul lor legal. Nu înseamnă că noi cei de la Spitalul Elytis suntem vinovați”, consideră Dumitru Constantinescu.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments