Iaşi, 2016, Evul semi-Mediu

0
137

– despre cum incită statul la primitivism mental –

 

Nu e o poveste spusă în şoaptă, la crîşmă ori pe banca din faţa porţii sau a blocului. Sînt imagini, cu sunet, care pot fi găsite uşor pe Internet : de Sfînta Paraschiva, în preajma catedralei mitropolitane din Iaşi, doi jandarmi şi doi angajaţi ai SMURD duc de subsuori şi însoţesc o femeie care se agită şi scoate nişte strigăte foarte puternice. Am putea spune că urlă, dacă asta n-ar avea o conotaţie negativă. Sau că e într-o criză evidentă, ca să folosim expresii neutre.

Ajunşi în curtea Mitropoliei, o altă femeie le spune jandarmilor şi celor de la SMURD să n-o ducă pe femeia agitată la punctul de prim ajutor medical, ci ” la sfîntă ” . Adică la racla cu oasele Sfintei Paraschiva . ” La sfîntă  ! „, ” La sfîntă  ! „, se aud alte voci din apropiere, care le cer jandarmilor şi celor de la SMURD acelaşi lucru : să n-o ducă pe femeia agitată la punctul de prim ajutor medical.  .

Jandarmii şi angajaţii SMURD ascultă cuminţi de ” vox populi, vox Dei ” şi o duc pe femeia care urlă şi se zbate la racla cu moaşte. Acolo, femeia e apăsată de două mîini ferme cu capul de raclă, sub supravegherea jandarmilor, a unui preot şi a celor doi militari care stau de gardă lîngă sicriu.

Femeia se agită şi urlă, lipită de moaşte. Lîngă raclă apare, alături de alţi pelerini, un copil. În timp ce un bărbat filmează atent, un jandarm îi lipeşte femeii în criză mîna de sicriu . Femeia agitată îşi pierde cunoştinţa, o bătrînă îi face rapid mai multe cruci deasupra capului, apoi femeia leşinată e dusă pe braţe de jandarmi şi angajaţi ai SMURD. ” Să n-o duceţi la punctul sanitar, că nu e nevoie „, zice femeia care îi făcuse celei leşinate crucile deasupra capului. ” Doamnă, lăsaţi-ne şi pe noi să ne facem datoria „, răspunde  unul dintre cei care o duc pe braţe. ” Nu e nevoie de intervenţie sanitară „, insistă credincioasa , în timp ce femeia leşinată, jandarmii şi cei de la SMURD dispar după uşile cu cruce roşie.

După ce aceste imagini au fost difuzate de televiziuni şi pe Internet, masele largi au fost preocupate de o polemică esenţială : femeia avea o criză reală, ori se prefăcea, ca să nu stea la rîndul de la moaşte ? Duşmanii bisericii strămoşeşti au avansat şi ipoteza că episodul ar fi regizat de preoţi, ca să dovedească puterea moaştelor, în timp ce purtătorul de cuvînt al jandarmilor a spus că drumul spre punctul de prim ajutor medical trecea pe lîngă moaşte, aşa că oamenii în uniformă s-au oprit puţin cu pacienta, pentru o perfuzie intra-sinaptică pe bază de minuni.

Dacă vă supără ironia anterioară, e bine să ştiţi că în 2016, în Romînia, există reguli clare pentru persoane aflate în crize de acest gen. Valabile atît pentru personalul medical, cît şi pentru cel de menţinere a ordinii publice. Aceste reguli, prezente şi în legi, obligă la transportarea persoanei aflate în criză către cel mai apropiat punct de asistenţă medicală neurologică, psihiatrică ş.a.m.d. Fiindcă pacientul e într-o stare în care îşi poate face rău şi lui, şi altora. Restul sînt vorbe de clacă.

Jandarmii şi angajaţii SMURD sînt instruiţi din start să facă doar ceea ce e legal, normal şi VITAL  pentru un om aflat în dificultate medicală. Femeia de la Mitropolie putea să le spună s-o ducă pe pacientă şi pe Marte, dar obligaţia lor, LEGALĂ şi PROFESIONALĂ, era s-o ducă pe pacientă, IMEDIAT, spre punctul de prim ajutor medical. Mai ales că angajaţii SMURD ştiu foarte bine ce riscuri pot apărea pentru pacient în cazul unei astfel de crize.

Apropo : în zilele în care nu e hramul Sf. Paraschiva, jandarmii şi cei de la SMURD duc astfel de pacienţi tot la racla din Mitropolie ? Sau de hram e derogare de la legi, regulamente, instrucţiuni, proceduri ? Nu, nu de religie e vorba. Ci de faptul că e anormal şi grotesc ca două structuri ale statului să ofere un exemplu negativ, popularizat masiv, de încălcare a legilor şi de încurajare a primitivismului.

Da, în 2016, în Uniunea Europeană, e primitiv să nu acorzi IMEDIAT primul ajutor medical unei persoane aflate în criză evidentă. Iar dacă vreţi să vorbim de creştinism, n-o să vă întreb ce citat din Biblie recomandă terapia cu oase umane. O să vă aduc însă aminte ce le spunea soldaţilor Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei şi credincios radical : ” Rugaţi-vă lui Dumnezeu, dar păstraţi praful de puşcă uscat ” .

Asta era pe la 1600 şi ceva. Poate ar fi cazul să încercăm şi noi formula asta, măcar în 2016.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments