Adomniței a intrat în malaxorul șpăgilor lui Fenechiu. DNA a deschis Cutia Pandorei

0
249

 Șpaga de 4,2 milioane de euro luată de Fenechiu a fost dată pentru ca firma care dăduse mita să obțină un contract de la ministerul condus de Cristian Adomniței. Deocamdată nu se știe ce calitate are Adomniței în acest nou dosar de corupție deschis pe numele lui Fenechiu.

Fostului președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței îi este sortit să fie alături de Fenechiu “și la bine și la rău”. Astfel, Fenechiu l-a crescut pe Adomniței din punct de vedere politic și l-a transformat dintr-un simplu inginer constructor pe șantierele Iașului în ministru al Educației și tot acesta pare să-I pecetluiască soarta.

Un nou dosar de corupție îi pune alături în această periodă pe Fenechiu și Adomniței. Este vorba despre dosarul în care fostul baron PNL de Iași este acuzat că în perioada 2008 – 2014 a pretins și a primit de la o societate comercială suma de 4,3 milioane euro pentru a-i convinge pe șefii Ministerului Educației să finanțeze implementarea etapei a 5 a programului Sistem Educațional Informatizat” (SEI) și pentru ca instituția să atribuie contractul respective, cu o valoare uriașă (circa 117 milioane euro), societății care-i dăduse imensa șpagă.

DNA a mai constatat că Fenechiu avea influență asupra șefilor Ministerului Educației astfel încât putea să rezolve destul de ușor ceea ce promisese firmei de la care luase mită. Acest lucru se explică prin faptul că în perioada respectivă funcția de ministru al Educației era ocupată de Cristian Adomniței.

Adomniței era ministru când Fenechiu lua șpagă

Adomniței a fost ministru al Educației din aprilie 2007 până în octombrie 2008. De altfel, este de notorietate faptul că Adomniței obținuse această funcție cu sprijinul politic acordat de Fenechiu, numai datorită ifluenței pe care baronul liberal o avea asupra Guvernului Ponta constituit la acea vreme de prin alianța dintre PNL cu PSD. “Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerul Educației Naționale, asupra cărora avea influență la acel moment”, precizează procurorii DNA.

Prin urmare, finanțarea celei de a 5 a etape a programului Sistem Educațional Informatizat a fost aprobată de Adomniței. Tot în perioada în care Adomniței a condus Ministerul s-a derulat și procedura de achiziție prin care a fost selectată firma respectivă să implementeze respectivul program. Având în vedere că procedura de  achiziție s-a finalizat în luna august a anului 2008 iar Adomniței a fost demis de Călin Popescu Tăriceanu în luna octombrie a aceluiași an, cel mai probabil acesta semnat ca ministru al Educației și contractual în valoare de 117 milioane euro cu firma cu care Fenechiu căzuse la înțelegere.  DNA a arătat în comunicatul de presă că șefii ministerului Educației nu știau de înțelegerea dintre firma respectivă și Fenechiu arătând de asemenea că baronul liberal primise “cash” o primă tranșă de 2,5 milioane euro din cei 4,3 milioane euro. Fenechiu a primit diferența de șpagă prin intermediul a două societăți comerciale pe care le controla banii fiind virați direct în conturile celor două firme. Ca și în cazul șpăgii luate de la Siveco, care-l mituise pentru a obține contractual de implementare a sistemului informatic de la Ministerul Justiției, Fenechiu a mascat și această șpagă prin prestarea de către firmele sale a unor servicii de consultanță fictive.

De asemenea, Fenechiu mai este și că primit șpagă pentru a se asigura că respectivul contract  “se va derula în bună condiții”  adică în primul rând firma își va primi banii la timp.

Cine a dat șpaga?

Conform site-ului de achiziții publice al Guvernului României, contractul de implementare a etapei a 5 a Programului „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI) pentru Ministerul Educației a fost adjudecat în luna august a anului 2008 de firma grecească Intrarom. Valoarea contractului a fost de circa 432 milioane lei (circa 117 milioane euro la cursul din anul 2008). Conform acestui contract firma Intrarom urma să furnizeze Ministerului Educației “laboratoare IT ce conțin stații de lucru, servere, laptopuri, videoproiectoare, software de bază, software antivirus, software didactic etc. De asemenea, firma grecească urma să asigure servicii de instalare și instruire pentru un număr de 8.191 unități școlare.

Va fi chemat Adomniței la DNA?

Deocamdată, potrivit DNA, în acest dosar a fost începută urmărirea penală împotriva lui Fenechiu astfel încât nu se știe dacă Adomniței va avea vreo calitate în acest dosar. Dacă va fi chemat să dea explicații, nu ar fi prima dată când Adomniței ar fi audiat într-un dosar de corupție deschis pe numele lui Fenechiu.

Astfel, Adomniței a fost audiat și în dosarul Transformatorul. Asta deoarece la licitațiile organizate de Servicii Energetice Moldova care erau truncate astfel încât să se cumpere transformatoare second-hand de la Fenechiu, firmele lui Adomniței participau ca “mână moartă”. Acestea nu depuneau o ofertă pentru a câștiga ci participau pentru a se întruni numărul necesar de competitor conform Legii. De altfel, Adomniței are acum propriile sale problemele penale. Anul trecut Adomniței a fost trimis în judecată de DNA Iași pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea faptuitorului și fals intelectual într-un dosar care privea un contract de tipărire a unor materiale de promovare a județului Iași. Adomniței este acuzat că a plătit banii firmei care adjudecase respectivul contract fără ca aceasta să și presteze serviciile. Cristian Adomniței nu a răspuns apelurilor repetate efectuate de jurnaliștii de la 7 Est care au dorit astfel să obțină un punct de vedere de la fostul președinte al CJ Iași.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments