Scandalul politic din Coreea de Sud a ajuns la Samsung

0
74

 

„Facem cercetări în birourile Samsung Electronics”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului, fără alte precizări.

 

Potrivit presei locale, compania sud-coreeană este suspectată că i-a plătit până la 2,8 milioane de euro dnei Choi Soon-Sil, o prietenă de 40 de ani a preşedintei, pentru a finanţa cursurile de echitaţie ale fiicei sale în Germania.

 

Dna Choi a fost arestată pentru fraudă şi abuz de putere. Ea este acuzată că ar fi profitat de relaţiile sale de prietenie cu preşedinta Park Geun-Hye pentru a constrânge mari companii precum Samsung să facă donaţii unor fundaţii dubioase, fonduri de care ea se servea apoi în scopuri persoanele.

 

Samsung a declarat că colaborează cu autorităţile în toate anchetele, dar a refuzat orice fel de comentariu cu privire la descinderea de marţi.

 

Dna Choi este acuzată de asemenea că s-ar fi amestecat în probleme de stat, inclusiv că ar fi influenţat numirea unor înalţi responsabili.

 

Scandalul a dus la apeluri pentru demisia preşedintei sud-coreene şi a afectat serios credibilitatea guvernului său într-un moment în care acestuia îi rămăsese mai mult de un an de mandat.

 

Pentru a încerca să recâştige încrederea opiniei publice, şefa statului a recurs la o vastă remaniere a miniştrilor şi a anturajului său, desemnând un nou premier din afara formaţiunii sale, partidul conservator Saenuri.

 

Funcţia de prim-ministru este mai mult onorifică în Coreea de Sud, dar este singurul post guvernamental care necesită aprobarea Adunării Naţionale (parlamentul). Iar opoziţia parlamentară a anunţat că va respinge opţiunea preşedintei, estimând că nu a fost consultată suficient în această problemă.

 

În cursul unei reuniuni marţi dimineaţă cu preşedintele forului legislativ, dna Park a spus că lasă la latitudinea deputaţilor alegerea viitorului premier.

 

„Dacă Adunarea Naţională recomandă un nou prim-ministru, îl voi numi şi îl voi lăsa să preia conducerea guvernului”, a declarat ea.

 

Acţiunea procuraturii dă o nouă lovitură imaginii Samsung, după retragerea de pe piaţă a smartphone-urilor Note 7, la un cost de peste 6.000 de miliarde de woni (5,3 miliarde dolari).

 

Samsung Electronics a confirmat percheziţia, dar a refuzat să dea alte detalii. Săptămâna trecută, compania a anunţat că va coopera în cadrul investigaţiei.

 

Presa din Coreea a fost dominată în ultimele trei săptămâni de acuzaţii de trafic de influenţă şi corupţie, iar popularitatea preşedintelui a coborât la minime record.

 

Park a fost intens criticat şi au avut loc proteste zilnice, după ce s-a aflat că Choi Son-sil, o prietenă veche a acestuia, dar fără nicio funcţie publică, îi influenţează deciziile prezidenţiale.

 

Au apărut acuzaţii şi că Choi, aflată în prezent în detenţie, s-a folosit de poziţia de confidentă a lui Park pentru a presa companii mari, între care Samsung, Lotte şi grupul SK, să doneze milioane fondaţiilor pe care le controlează.

 

Poliţia investighează acuzaţiile, redate de presa coreeană săptămâna trecută, că Samsung ar fi transferat 2,8 milioane de euro către compania Widec Sports din Germania, controlată de Choi.

 

Banii ar fi fost destinaţi susţinerii dezvoltării echitaţiei în Coreea de Sud, înainte de Olimpiada de la Tokyo din 2020, dar majoritatea banilor ar fi fost cheltuiţi pe un cal folosit de fiica lui Choi, Jeong Yu-ra, pentru antrenamente.

 

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, procurorii au confiscat documente legate de afacerile Samsung cu Federaţia Coreeană pentru Echitaţie, iar în anchetă ar fi vizat şi Park Sang-jin, directorul pentru afaceri externe al grupului.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments