Barack Obama îl primeşte pe Donald Trump, astăzi, în Biroul Oval

0
59

Cei doi nu au avut aproape niciodată contacte directe până acum. Trump a condus mişcarea care a pus sub semnul întrebării faptul că Obama s-a născut în Statele Unite. Pentru a deveni preşedinte al SUA, o persoană trebuie să se fi născut pe teritoriul american.

De asemenea, omul de afaceri new-yorkez a promis că va anula cele mai importante realizări politice ale lui Obama, după ce va fi învestit în funcţie, pe 20 ianuarie.

Obama a făcut campanie cu înflăcărare pentru rivala lui Trump, Hillary Clinton, şi l-a descris pe republican drept o persoană cu un temperament nepotrivit pentru a deveni preşedinte şi cu o lipsă de pregătire periculoasă, care nu ar trebui să primească, în niciun caz, codurile nucleare.

Cei doi vor încerca joi, în cursul întâlnirii din Biroul Oval, să lase aceste animozităţi şi atacuri în spate, cel puţin în faţa camerelor de luat vederi.

La rândul său, Michelle Obama va avea în reşedinţa de la Casa Albă o întrevedere cu Melania Trump care este pe punctul de a deveni prima „First Lady“ de origine străină după aproape două secole. Jurnaliştii nu vor asista la această întâlnire.

Obama a promis miercuri că, în pofida diferendelor majore pe care le are cu magnatul new-yorkez, va urma exemplul fostului preşedinte republican George W. Bush şi va asigura o tranziţie lină.

„În urmă cu opt ani, preşedintele Bush şi cu mine am avut nişte diferenţe de opinie semnificative, dar echipa preşedintelui Bush a fost cât se poate de profesionistă şi amabilă, asigurându-se că avem o tranziţie lină”, a spus Obama. „În concluzie, mi-am instruit echipa să urmeze exemplul oferit de echipa preşedintelui Bush”, a adăugat el.

Trump a petrecut ziua de miercuri concentrându-se pe tranziţie, în întâlniri cu echipa sa la Trump Tower din New York.

După ce va fi învestit în funcţie, el va avea susţinerea majorităţii republicane în ambele camere ale Congresului, ceea ce îi va permite să îşi implementeze agenda legislativă şi să anuleze politicile lui Obama care îi displac, precum Obamacare, acordul nuclear cu Iranul şi participarea SUA la Acordul de la Paris pentru a combaterea efectelor încălzirii climatice.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat că Obama îl va informa pe Trump în legătură cu beneficiile acestor politici în cursul întâlnirii de joi. „Există o tradiţie, în special în ceea ce priveşte acordurile executive, ca preşedinţii care se succed că păstreze elemente de continuitate. Nu ştiu dacă acest lucru se va aplica în acest caz”, a spus Earnest.

Trump a promis că după victorie va depune eforturi să vindece diviziunile create de campania extrem de dură. La rândul său, Clinton i-a îndemnat pe susţinătorii săi dezamăgiţi să îl accepte pe Trump cu „mintea deschisă”.

Donald Trump (70 de ani), care a devenit cel mai în vârstă preşedinte ales al Statelor Unite, nu a îndeplinit niciodată o funcţie electivă.

El urmează să depună jurământul în calitate de preşedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie. Tot atunci, va deveni comandantul şef al celei mai puternice armate a lumii.

Miercuri, el s-a închis în Turnul Trump din Manhattan, New York, alături de vicepreşedintele ales Mike Pence şi mai mulţi membri ai echipei sale de campanie, pentru a-şi pregăti administraţia.

Trump va avea parte de sprijinul celor două camere ale Congresului, în care republicanii şi-au asigurat dominaţia.

Marţi seara, Donald Trump s-a angajat să fie „preşedintele tuturor americanilor“. „A venit ora ca America să-şi panseze rănile divizării“, a subliniat preşedintele ales al Statelor Unite.

Alegerea sa a fost primită cu îngrijorare în lume. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat deja că o viitoare „cooperare strânsă“ între ţara sa şi Statele Unite ar trebui să se bazeze pe valori comune democratice.

În schimb, extrema dreaptă, cu Marine Le Pen în frunte, s-a felicitat pentru sosirea unei noi ere.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments