Reprezentanții Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a trei persoane.
Așadar, anchetatorii o suspectează pe Gabriela Ciuburciu, director general al SC Vascar SA Vaslui, de folosirea de acte false, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului societății, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, spălare de bani, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana.
Totodată, în același dosar, procurorii DNA îl suspectează pe Iuliu Cepoiu, fost director comercial si director economic al SC Vascar SA și acționar al acestei societăți, de comiterea unor infracțiuni similare. Mai mult, și Florina Șușu, contabil-șef la SC Vascar SA, este suspectată că a ajutat la comiterea infracțiunilor respective.
O „gaură” de milioane!
Anchetatorii au menționat că, în perioada 2008 – 2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanțat din fonduri comunitare “pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile programului naţional pentru dezvoltare rurală”, perioada de implementare fiind de 24 de luni. Astfel, valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677 de lei.
„Așadar, unele persoane din conducerea SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela, ajutată de inculpata Şuşu Florina, contabil-sef al societății comerciale, au planificat si au executat în detaliu fraudarea proiectului finanțat prin programul FEADR, prin simularea legalității procedurilor de achiziții, obținând astfel, atât din bugetul comunitar, sume foarte mari de bani, pe care și le-a însușit, prin simularea unor operațiuni comerciale licite. Astfel, 9 contracte de achiziții de utilaje au fost atribuite unei firme (al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, director si acționar și in cadrul SC Vascar SA), in urma unor proceduri de selecție simulate, la preturi mult supraevaluate, o parte a banilor fiind ulterior returnați inculpatei Ciuburciu Gabriela, prin intermediul firmelor controlate in mod absolut de către aceasta și familia sa”, au spus magistrații.
Operațiuni ilegale
Oamenii legii au arătat că această societate comercială a fost interpusă in cadrul procedurilor de achizitii, aceasta societate comerciala achiziționând utilaje si echipamente de la furnizori și vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preț total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piață.
De asemenea, pentru a simula respectarea prevederilor privind procedurile de achiziţii aplicabile și pentru a ascunde conflictul de interese ce rezulta din legăturile dintre structurile acţionariatului SC Vascar SA și al firmei câștigătoare a licitației, Ciuburciu ar fi întocmit și semnat mai multe documente în cuprinsul cărora a menţionat, în mod nereal, faptul că nu există nici un interes care să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor.
„Așadar, în perioada 2009 – 2010, prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive, denumite «punere la dispoziţie de personal», inculpatii Ciuburciu Gabriela, Cepoi Iuliu si Șușu Florina au transferat în conturile SC Vascar SA și ale altor două firme, controlate in mod absout de Ciuburciu Gabriela, din contul firmei al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, suma totală de 510.079,70 lei, pentru a disimula originea ilicită a acesteia. De asemenea, alte 16 contracte au fost încheiate de către SC Vascar SA, reprezentată de Ciuburciu Gabriela, cu diverse societăţi comerciale din Romania și din străinătate, cu sprijinul unor persoane care au emis si trimis oferte pur formale in numele altor firme. Scopul acestor acțiuni a fost acela de a simula legalitatea procedurilor de atribuire și al creării aparenţei eligibilității cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziţii”, au adăugat oamenii legii.
Potrivit DNA Iași, faptele au avut ca rezultat obținerea fără drept de către SC Vascar SA a sumei totale de 5.277.354 de lei, din finanțarea nerambursabila acordata de Agenția de Plăti pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in cadrul proiectului.
Mai mult, distinct de faptele legate de obţinerea fara drept a finanţării nerambursabile in cadrul proiectului, Ciuburciu, beneficiind si de sprijinul Florinei Şuşu, ar fi transferat, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, prin intermediul mai multor operaţiuni comerciale nejustificate, vădit defavorabile SC Vascar SA, pe care inculpata, in calitate de director general al companiei, potrivit prevederilor Legii 31/1990, era incompatibila sa le deruleze, suma totala de 4.981.852,81 lei, în conturile a trei societăți comerciale care aparţineau acuzatei si familiei acesteia.
„Celor trei inculpați li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Tribunalului Vaslui, cu propunere de arestare preventivă. Precizam ca in cauza se efectuează cercetări și fată de alte persoane fizice si juridice”, au încheiat procurorii.