Donald Trump ar putea ajunge în sala de judecată înainte de a ajunge în Biroul Oval

0
60

O audiere la Tribunalul Federal San Diego va avea loc astăzi, iar procesul ar urma să înceapă pe 28 noiembrie, dacă nu vor exista amânări sau dacă Trump nu ajunge la o înţelegere cu denunţătorii.

Deşi preşedinţii americani se bucură de imunitate în procesele legate de îndatoririle lor oficiale, Curtea Supremă americană a decis că aceasta nu se aplică la fapte care datează dinainte de învestirea în funcţie. Decizia, care datează din 1997, a fost luată în cazul unui proces de hărţuire sexuală în care a fost vizat fostul preşedinte Bill Clinton.

Avocaţii au afirmat că nu cunosc nicio situaţie similară cu cea în care este implicată Trump.

„Sunt convins că nu există nimic comparabil cu acest lucru“, a spus Alan Dershowitz, profesor la Facultatea de Drept de la Harvard.

Atât avocaţii lui Trump, cât şi ai studenţilor au refuzat să comenteze miercuri.

Dershowitz a precizat şi că instanţa supremă a decis că un dosar nu poate fi amânat numai pentru că acuzatul este preşedinte, dar judecătorii pot acorda termene rezonabile oricărei părţi.

Sandy Marks, un jurist din Miami care nu este implicat în caz, crede că Trump i-ar putea cere judecătorului însărcinat cu dosarul să amâne procesul, pentru a încerca să ajungă la o înţelegere cu denunţătorii înainte de a depune jurământul.

„Cred că judecătorul ar fi nebun să nu îi ofere un (termen – n. red.) scurt (…) care i-ar oferi şansa să rezolve cazul cu toţi aceşti oameni şi să uite de el“, a subliniat Marks.

Trump a dat în mod repetate asigurări în timpul campaniei că va câştiga procesul şi l-a acuzat pe Curiel că nu este obiectiv faţă de el, din cauza propunerii sale electorale de a construi un zid la graniţa cu Mexicul. Judecătorul s-a născut în Indiana, din părinţi mexicani.

Plângerea depusă de foştii studenţi datează din 2010. Ei susţin că au plătit până la 35.000 de dolari pentru a învăţa „secretele“ investirii în imobiliare de la instructori „aleşi personal“ de Trump. Cursurile s-au dovedit, însă, inutile.

Trump a admis că nu a ales personal profesorii, dar susţine că a fost vorba de un slogan de marketing, care nu ar fi trebuit luat cuvânt cu cuvânt. El afirmă că majoritatea studenţilor au fost mulţumiţi de cursuri.

Dacă procesul va merge mai departe, va fi greu de ales un juriu imparţial, pentru că aproape toţi americanii au deja opinii clare despre preşedinte ales.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments