Scriitoarea turcă Asli Erdogan, ameninţată cu închisoarea pe viaţă după publicarea de articole într-un cotidian prokurd

0
92

Procurorii turci au cerut închisoare pe viaţă pentru scriitoarea de origine turcă, Asli Erdogan, acuzată că a colaborat cu ziarul prokurd Ozgür Gündem, potrivit rechizitoriului preliminar dezvăluit joi de agenţiile de presă turceşti. Tot procurorii au propus aceeaşi pedeapsă pentru nouă colaboratori ai cotidianului. Ei sunt acuzaţi că ar fi „membrii unei organizaţii teroriste armate” şi „de atentat la unitatea Statului şi la integritatea teritorială a ţării” şi de „propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste”, potrivit agenţiilor Anadolu şi Dogan.

Cotidianul Ozgür Gündem, închis prin decret luna trecută, este acuzat de autorităţile turce că a susţinut Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat ca organizaţie „teroristă” de Ankara, Washington şi Bruxelles, scrie Livres Hebdo. 

Actul de acuzare preliminat a fost trimis la tribunal, care are la dispoziţie 15 zile pentru a-l accepta sau a-l respinge, au precizat Anadolu şi Dogan. Data procesului nu se cunoaşte încă.

Contactată de Livres Hebdo, agenta Laure Pécher (Astier-Pécher), care reprezintă scriitoarea nu şi-a ascuns neliniştea: „Nu avem veşti de la avocat de ieri (joi, 10 noiembrie, n.r). Trebuie menţionat că avocaţii nu mai au dreptul la secret profesional. Totul este supravegheat”, a spus ea, adăugând: „corespondenţa de mail cu editorii pe care-i cunoaştem bine este din ce în ce mai dificilă”.

Laure Pécher şi Pierre Astier organizează coordonarea internaţională pentru a face presiuni asupra guvernului turc. Cabinetul ministrului Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, Audrey Azoulay, a fost alertat joi, 10 noiembrie, despre situaţie. Toate casele de editură s-au mobilizat. în Franţa, Asli Erdogan a publicat cărţi la editura Actes sud.

Editurile internaţionale sunt gata să publice în 2017 o colecţie de articole pe care Asli Erdogan le-a redactat pentru cotidianul Ozgür Gündem timp de 10 ani. Laure Pécher precizează însă că în contractele cu editorii „cerem să nu se publice anumite articole dacă avocatul lui Asli Erdogan consideră că ar pune-o în pericol”.

Scriitoarea turcă Asli Erdogan, aflată într-o închisoare din Istanbul, a adresat luni, 3 noiembrie, ”un apel de urgenţă” prin care a cerut Uniunii Europene ”să îşi asume responsabilităţile”, potrivit site-ului cotidianului francez Le Nouvel Observateur.

”Vă scriu această scrisoare din închisoarea Bakirköy. Turcia a decis să nu respecte niciuna dintre legile sale, nici dreptul în general”, a scris Asli Ergogan, care, din celula ei, a dorit să tragă astfel un semnal de alarmă.

Romanciera a fost arestată de Poliţia turcă pe 16 august şi este de atunci încarcerată la Bakirköy, o închisoare pentru femei din Istanbul, pe motive de ”propagandă pentru o organizaţia teroristă”, ”apartenenţă la o organizaţie teroristă” şi ”incitare la dezordine publică”.

Poliţia turcă l-a arestat pe 31 octombrie şi pe Murat Sabuncu, redactorul-şef al Cumhuriyet, alături de mai mulţi jurnalişti ai acestui cotidian, principalul ziar de opoziţie, care a anunţat însă că va lupta ”până la capăt”. În Turcia, presa a fost în special vizată de epurările comise după puciul eşuat din luna iulie: peste 130 de jurnalişti sunt încarceraţi. ”Este un record mondial”, afirmă Asli Erdogan, care reaminteşte că în două luni, ”170 de ziare, reviste, posturi de radio şi televiziune au fost închise”.

”Situaţia este foarte gravă, terifiantă şi extrem de îngrijorătoare. Sunt convinsă că regimul totalitar din Turcia se va extinde inevitabil şi în toată Europa. Europa este în prezent concentrată pe criza refugiaţilor şi pare să nu îşi dea seama de dispariţia democraţiei din Turcia”, a spus Asli Erdogan.

”Europa trebuie să îşi asume responsabilităţile, revenind la valorile care au definit-o, după secole de sânge vărsat, şi care au contribuit ca Europa să devină ceea ce este în zilele noastre: democraţie, drepturile omului, libertatea de opinie şi de exprimare”, a adăugat scriitoarea turcă.

În vârstă de 49 de ani, Asli Erdogan, necăsătorită, şi-a început cariera ca inginer, apoi a părăsit ţara natală şi a trăit doi ani la Rio de Janeiro, scriind. Este poetă şi romancieră şi a fost distinsă cu Marele premiu pentru literatură în Turcia.

Asli Erdogan a debutat ca romancieră în 1994 cu volumul „The Shell Man”. Notorietatea deplină a venit odată cu „The City in Crimson Cloak”, în 1998, un roman bine primit în Turcia, Europa şi Statele Unite. Cel mai recent roman, „The Stone Building”, a primit cel mai prestigios premiu literar, „Sait Faik”, în Turcia, în 2010, şi a fost tradus în suedeză, norvegiană şi franceză.

Asli Erdogan a publicat peste 200 de articole pe plan naţional şi internaţional, iar lucrările sale, romane, colecţii de poeme, povestiri, eseuri de călătorie şi articole politice, au fost traduse în multe limbi.

Încarcerarea lui Asli Erdogan a provocat un val de idignare în Turcia şi în întreaga lume, la care s-au alăturat numeroşi intelectuali şi scriitori. O petiţie a fost lansată după arestarea ei pe site-ul change.org şi a adunat de atunci mai mult de 32.000 de semnături.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments